Επιστήμη & Ζωή

Μελάνωμα: Βλαβερά τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D

Υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D σχετίζονται με λιγότερο σοβαρό, λιγότερο θανατηφόρο μελάνωμα, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2009, 18:40

Υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D σχετίζονται με λιγότερο σοβαρό, λιγότερο θανατηφόρο μελάνωμα, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Τα ευρήματα παρέχουν περισσότερες ενδείξεις ότι η βιταμίνη D είναι σημαντική για την υγεία του δέρματος.

Η Dr. Julia Newton-Bishop, του Πανεπιστημίου Leeds στη Βρετανία, δήλωσε ότι αν και η αποφυγή του εγκαύματος είναι πολύ σημαντική για την πρόληψη του μελανώματος είναι επίσης σημαντικό να αποφεύγεται η έλλειψη βιταμίνης D.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους ασθενείς με μελάνωμα στους οποίους τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D φαίνεται να είναι επιβλαβή.

Η Newton-Bishop εξέτασε ιατρικά αρχεία 872 ανθρώπων με μελάνωμα και προσπάθησε να συσχετίσει τα επίπεδα βιταμίνης D με τη σοβαρότητα του μελανώματος και την πιθανότητα επιβίωσης χωρίς υποτροπή.

Όσοι εμφάνιζαν υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό τους είχαν λιγότερο σοβαρό μελάνωμα-οι σπίλοι ήταν λεπτότεροι-και χαμηλότερο ποσοστό υποτροπής, ανακάλυψαν οι ερευνητές. Η Newton-Bishop δήλωσε ότι η έρευνα υποδεικνύει πως τα χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D επιτρέπουν στους όγκους να αναπτύσσονται και να αποτελούν μεγαλύτερη απειλή για τον ασθενή.

Δεν είναι σαφές πώς η διατροφή, η έκθεση στον ήλιο και τα συμπληρώματα συνέβαλαν στα υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D σε ορισμένους ανθρώπους αν και έλαβαν περισσότερες πολυβιταμίνες και μουρουνέλαιο.

Το μελάνωμα είναι η αιτία των περισσότερων θανάτων όσον αφορά τον καρκίνο του δέρματος αν και αναλογεί σε λιγότερο από 5% των περιστατικών καρκίνου του δέρματος. Ο καλύτερος τρόπος να προληφθεί το μελάνωμα είναι η ελάττωση της έκθεσης στον ήλιο.

Για να ενισχύσουν τα επίπεδα βιταμίνης D, άνθρωποι με μελάνωμα θα πρέπει να λαμβάνουν καθημερινά συμπληρώματα, κατέληξαν οι ερευνητές της παρούσας μελέτης και να καταναλώνουν τροφές που περιέχουν βιταμίνη D, όπως λιπαρά ψάρια και ορισμένα ενισχυμένα δημητριακά.

Ο Dr. Adit Ginde, του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, δήλωσε ότι τα ευρήματα της έρευνας είναι ενδιαφέροντα και μπορεί να έρχονται σε αντίθεση με τον παραδοσιακό τρόπο σκέψης. Θεωρεί πως χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να αποδειχτεί ότι τα επίπεδα βιταμίνης D επηρεάζουν άμεσα την ανάπτυξη του καρκίνου του δέρματος και για να διευκρινιστεί αν η αύξηση του επιπέδου θα βοηθήσει τους ανθρώπους με μελάνωμα.

Χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D έχουν συσχετιστεί με ποικιλία προβλημάτων υγείας, όπως καρδιοπάθεια, λοιμώξεις και φτωχή γενική υγεία. Οι ενήλικες με χαμηλά επίπεδα μπορεί να υποφέρουν από χαμηλότερη πυκνότητα των μετάλλων στα οστά.

Ωστόσο, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η έλλειψη της βιταμίνης D αυξάνεται τις τελευταίες δεκαετίες.

Η βιταμίνη D βρίσκεται φυσιολογικά σε λίγα τρόφιμα και ορισμένοι ερευνητές συνιστούν συμπληρώματα που να περιέχουν μέχρι 2.000 Διεθνείς Μονάδες βιταμίνης D για πολλούς ανθρώπους και ακόμα περισσότερες για τους παχύσαρκους.

Οι τρέχουσες συστάσεις είναι ωστόσο, 200 έως 600 μονάδες την ημέρα, ανάλογα με την ηλικία.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο περιοδικό ‘Journal of Clinical Oncology.’

Πηγές:
‘Journal of Clinical Oncology.’



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων