Ασήμαντη απόδοση, της τάξης των 5 έως 7 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο, θα έχει το μέτρο της εφαρμογής 'εισιτηρίου' 25 ευρώ στα δημόσια νοσοκομεία.
Την εκτίμηση αυτή έκανε το Σάββατο ο καθηγητής του London School of Economics κ. Ηλίας Μόσιαλος, καλώντας την κυβέρνηση να εγκαταλείψει την εύκολη επιλογή της επιβολής νέων φόρων και να εγκύψει στις διαρθρωτικές αλλαγές.
Αναφερόμενος στο '25ευρο', ο καθηγητής υπογράμμισε ότι το υπουργείο Υγείας θα μπορούσε να έχει ετήσια έσοδα έως και 30 εκατομμυρίων ευρώ.
Αυτό, στην περίπτωση που το μέτρο αφορούσε το σύνολο των 1,2 εκατομμυρίων εισαγωγών για νοσηλεία, που γίνονται κάθε χρόνο στο ΕΣΥ.
Από την καταβολή του ποσού, ωστόσο, εξαιρούνται οι χρονίως πάσχοντες, οι οποίοι αποτελούν το 70% έως 80% των εισαγωγών.
Με βάση το στοιχείο αυτό, τα αναμενόμενα έσοδα θα είναι ελάχιστα σε σχέση με τα 50 εκατομμύρια ευρώ που έχουν προϋπολογιστεί:
'Από τις δικές μου εκτιμήσεις, προκύπτει ότι θα εισπραχθούν - στην καλύτερη περίπτωση - από 5 έως 7 εκατομμύρια ευρώ'.
Χαμηλόμισθοι
Σύμφωνα με τον κ. Μόσιαλο, την επιπλέον επιβάρυνση δεν θα τη νιώσουν τα υψηλότερα εισοδήματα, αλλά οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι:
'Το μέτρο είναι μία μνημονιακού χαρακτήρα υποχρέωση της χώρας. Το μνημόνιο, ωστόσο, δεν είναι μία σταθερή κατάσταση.
Διαμορφώνεται και με βάση τις συζητήσεις που έχει η κυβέρνηση με την τρόικα. Η κυβέρνηση θα μπορούσε να έχει σκεφθεί κάποια ισοδύναμα μέτρα.
Το σύστημα μπάζει από παντού. Δεν θα το σώσει το 25ευρο'...
Κόμματα
Αναφερόμενος στις πολιτικές αντιδράσεις στο μέτρο, ο καθηγητής υπογράμμισε ότι τα κοινοβουλευτικά που αντιδρούν δεν έχουν φέρει συγκεκριμένες προτάσεις.
Επιφυλάξεις εξέφρασε και για το μέτρο του 1 ευρώ ανά συνταγή του ΕΟΠΥΥ, λέγοντας ότι - εφόσον εξαιρούνται οι χρονίως πάσχοντες - τα έσοδα θα είναι πολύ λίγα.
Δ.Κ.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}