Η κρίση μέσης ηλικίας έχει χρησιμοποιηθεί τόσο πολύ ως όρος για να γίνουν κλισέ αστεία, που πολύ συχνά ξεχνάμε ότι είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πάρα πολλοί άνθρωποι και ότι οι πιο ακραίες εκφάνσεις της (όπως αυτές για τις οποίες γίνονται τα αστεία, π.χ. ο άνδρας που προσπαθεί ξαφνικά να μεταμορφώσει ένα δωμάτιο του σπιτιού του σε μπαρ-μπιλιάρδο ή που αγοράζει ένα πανάκριβο αυτοκίνητο) δεν βοηθούν να πάρουμε στα σοβαρά την αμφιβολία και την ανασφάλεια που κρύβονται από πίσω.
Η κρίση μέσης ηλικίας είναι ένα φαινόμενο που επηρεάζεται από αμέτρητους παράγοντες προσωπικούς για τον κάθε άνθρωπο. Η δουλειά, η καθημερινότητα, η οικογενειακή και η κοινωνική κατάσταση, τα οικονομικά και το επίπεδο εκπαίδευσης μπορούν όλα να συμβάλουν στα αισθήματα που θα προέκυπταν και θα μπορούσαν να θεωρηθούν “κρίση μέσης ηλικίας”.
Επίσης, όπως και σε πολλές άλλες περιστάσεις, η συζήτηση (και τα αστεία) για την κρίση μέσης ηλικίας στοχεύει συνήθως άνδρες. Τι συμβαίνει όμως με τις γυναίκες;
Αρχικά, αυτό που ονομάζουμε “κρίση μέσης ηλικίας” είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό, δεν υπολογίζει φύλο για να χτυπήσει (αλλά το κοινωνικό φύλο μάλλον θα παίξει ρόλο στην έκφρασή της) και μπορεί να είναι κάτι εντελώς προσωπικό για τον καθένα. Στις γυναίκες όμως υπάρχει μία σημαντική επιπλέον συνθήκη: Η κρίση μέσης ηλικίας δεν είναι η μόνη μετάβαση εκείνη την περίοδο. Οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά την περιεμμηνόπαυση μπορούν να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα, και αυτό μπορεί να έχει πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα.
Για παράδειγμα, πολλές γυναίκες συνειδητοποιούν καλύτερα τα συναισθήματά τους και αρχίζουν να δίνουν περισσότερη προσοχή στην προσωπική τους ευτυχία ακριβώς επειδή οι ορμονικές αλλαγές της εμμηνόπαυσης αποτέλεσαν έναυσμα για ενδοσκόπηση. Σε γυναίκες που έχουν παιδιά, η κρίση μέσης ηλικίας μπορεί να σχετίζεται με τις αλλαγές που προκύπτουν στον ρόλο ως μητέρα – όταν π.χ. το παιδί αρχίζει να γίνεται πιο ανεξάρτητο και οι ίδιες μπορούν να επικεντρωθούν περισσότερο στις δικές τους ανάγκες.
Ποια είναι τα σημάδια μιας κρίσης μέσης ηλικίας στις γυναίκες;
*Κατάθλιψη και άγχος
*Αίσθηση δυστυχίας
*Έλλειψη κινήτρου ή επιθυμίας να ασχοληθείτε με πράγματα που απολαμβάνατε παλιότερα
*Δυσαρέσκεια με τη δουλειά και με άλλες επιλογές της ζωής σας.
Η διάρκεια μιας κρίσης μέσης ηλικίας μπορεί να ποικίλλει, από μερικές εβδομάδες μέχρι και χρόνια· είναι κάτι εντελώς προσωπικό. Το πιο σημαντικό που έχετε να κάνετε σε αυτή την περίοδο είναι να παραμείνετε σε επαφή με τον εαυτό σας και με τα συναισθήματά σας.
Η αναγνώριση ότι βρίσκεστε σε ένα μεταβατικό στάδιο είναι ένα καλό πρώτο βήμα για να νιώσετε ότι έχετε περισσότερο έλεγχο στην κατάσταση. Η ενδοσκόπηση – είτε μόνη σας, είτε αν θέλετε με την βοήθεια ενός ειδικού – για να καταλάβετε τι είναι αυτό που θα σας κάνει να νιώσετε περισσότερη ευτυχία είναι το επόμενο βήμα, μαζί με την επανεξέταση της έννοιας των ενοχών. Το να προσπαθείτε να βρείτε την ευτυχία σας δεν είναι ποτέ θέμα ηλικίας, ούτε εγωισμού. Οι ισορροπίες που θα τηρήσετε είναι ένα ζήτημα τόσο προσωπικό όσο και τα αισθήματα που σας οδήγησαν σε αυτή την “κρίση”.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές