Οι υπηρεσίες Υγείας και απασχόλησης πρέπει να παρεμβαίνουν έγκαιρα, προκειμένου να διασφαλίζεται ότι άτομα με ψυχικά νοσήματα μπορούν να βρουν δουλειά και να παραμείνουν στην εργασία σε βάθος χρόνου.
Αυτό επισημαίνεται σε πρόσφατη έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), η οποία απευθύνεται προφανώς σε χώρες όπου η αγορά εργασίας λειτουργεί σε ανθρώπινα πλαίσια...
Στην έκθεση, που έχει ως τίτλο “Κατάλληλο μυαλό, κατάλληλη εργασία – Από τη θεωρία στην πράξη για την Ψυχική Υγεία και την εργασία”, αναφέρεται ότι το 30% έως 40% όλων των ασθενειών και αναπηρίας στις χώρες του ΟΟΣΑ σχετίζονται με την ψυχική υγεία.
Εκτιμάται ότι το συνολικό κόστος από τα προβλήματα αυτά, ανέρχεται στο 3,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) των ευρωπαϊκών χωρών.
Για την Ελλάδα, αυτό σημαίνει ετήσιο κόστος πάνω από 6 δισεκατομμύρια ευρώ. Είναι περίπου το ποσό που αναζητεί σήμερα η κυβέρνηση, προκειμένου να εξοφλήσει τις υποχρεώσεις της έναντι των δανειστών για τον τρέχοντα μήνα...
Σύμφωνα με τους ειδικούς – πέραν του οικονομικού – το προσωπικό κόστος για κάθε πάσχοντα είναι πολύ υψηλό.
Άνθρωποι με ήπιες έως μέτριες διαταραχές, όπως άγχος ή κατάθλιψη, αντιμετωπίζουν δύο φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να μείνουν άνεργοι.
Έχουν, επίσης, πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο να βιώσουν συνθήκες φτώχειας και κοινωνικής περιθωριοποίησης.
“Τα θέματα Ψυχικής Υγείας οδηγούν σε ένα υψηλό τίμημα για τους πάσχοντες και τις οικογένειές τους, για τους εργοδότες και την οικονομία”, σχολίασε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Angel Gurria.
Καθυστέρηση
Οι πολιτικοί – σημειώνει – αντιδρούν με καθυστέρηση στο θέμα. Απαιτείται ισχυρή πολιτική ηγεσία, προκειμένου να υπάρξει μεταρρύθμιση και αντιμετώπιση του σοβαρού αυτού θέματος.
Παρά το ότι το πρόβλημα αναγνωρίζεται πλέον όλο και περισσότερο στις σύγχρονες κοινωνίες, το στίγμα γύρω από τις ψυχικές παθήσεις παραμένει.
Η έγκαιρη παρέμβαση είναι ζωτικής σημασίας. Η εμπειρία δείχνει ότι στις περισσότερες χώρες μπορεί να χρειαστεί περισσότερο από μία δεκαετία από την εκδήλωση της ασθένειας και την έναρξη της κατάλληλης θεραπείας.
Οι επιστήμονες θεωρούν ότι αυτό είναι πολύ ανησυχητικό, με δεδομένο ότι η απουσία κατάλληλης αγωγής παρατηρείται πιο συχνά σε νέους.
Απόδοση
Κάθε μέτρο – τονίζουν – που λαμβάνεται στο σχολείο ή στον χώρο εργασίας, έχει καλύτερη και μεγαλύτερης διάρκειας απόδοση, από το να περιμένει κανείς μέχρι ο πάσχοντας να εγκαταλείψει τη δουλειά ή την εκπαίδευσή του.
Ακόμη και έτσι, έχει διαπιστωθεί ότι η παραμονή στο σχολείο ή την εργασία αποτελεί μέρος της λύσης, εφόσον παρέχεται παράλληλα η κατάλληλη υποστήριξη.
Η αναντιστοιχία μεταξύ των αναγκών που έχουν οι πάσχοντες και των υπηρεσιών που τους παρέχονται, είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα, σύμφωνα με την έκθεση.
Δ.Κ.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}