Στενή είναι η σχέση της οικονομικής κρίσης και της χρήσης ουσιών, όπως τσιγάρου, αλκοόλ και κάνναβης στους νέους.
Οι ειδικοί βρήκαν πως υπάρχει στους εφήβους άμεση συσχέτιση της χρήσης ουσιών με την οικονομική βλάβη της οικογένειας κατά την περίοδο της κρίσης.
Η πιθανότητα χρήσης, δηλαδή, αυξάνεται ανάλογα με τη σοβαρότητα των επιπτώσεων της κρίσης στο οικογενειακό εισόδημα.
Τα παραπάνω αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων, στο 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Φόρουμ Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Ιατρικής, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Κεντρικό κτίριο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Σύμφωνα με τους ειδικούς το κοινωνικοοικονομικό επίπεδο αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για τα χρόνια και τα λοιμώδη νοσήματα.
Η οικονομική κρίση συνδέεται με την αύξηση των δεικτών θνησιμότητας, κυρίως από καρδιαγγειακά, νοσήματα, λοιμώξεις του αναπνευστικού, χρόνια ηπατοπάθεια, αυτοκτονίες και δολοφονίες, ενώ αυξημένη εμφανίζεται και η βρεφική θνησιμότητα.
Παρατηρείται, επίσης, αύξηση των παραγόντων κινδύνου (υπέρταση, καθιστική ζωή, παχυσαρκία) στις ομάδες του πληθυσμού με χαμηλό κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο.
Σε ό,τι αφορά στα καρδιαγγειακά νοσήματα, άνδρες και γυναίκες χαμηλού ΚΟΕ έχουν 170% και 233% αντιστοίχως μεγαλύτερη δεκαετή επίπτωση καρδιαγγειακής νόσου, σε σύγκριση με άτομα μεσαίου και υψηλού εισοδήματος.
Κατάθλιψη
Το 2014, το 4,7% του γενικού πληθυσμού δήλωσε κατάθλιψη, ποσοστό που είναι αυξημένο κατά 80,8% σε σχέση με το ποσοστό του 2009.
Με παρόμοιο τρόπο καθρεπτίζονται οι επιπτώσεις στην Υγεία από τις ανισότητες στην ποιότητα του δομημένου περιβάλλοντος, φαινόμενο που παρατηρείται και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι διασυνοικιακές διαφορές στην αναμενόμενη διάρκεια ζωής φτάνουν τα 20 χρόνια στο Λονδίνο, ενώ πόλεις περισσότερο προηγμένες στην κλίμακα της αειφορίας (Στοκχόλμη, Κοπεγχάγη) παρουσιάζουν υψηλότερους δείκτες ισότητας και δημοκρατικής συνείδησης.
Δημ.Κ.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}