Ενιαίο θεσμικό πλαίσιο για τα συμπληρώματα διατροφής διαμορφώνει κοινή απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργών Ανάπτυξης και Οικονομικών Δημήτρη Παπαδημητρίου και Υγείας Ανδρέα Ξανθού.
Πρόκειται στην ουσία για εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας προς την αντίστοιχη κοινοτική.
Με την απόφαση, που παρατίθεται πιο κάτω, μπαίνουν συγκεκριμένοι όροι διάθεσης και διαφήμισης μεγάλου αριθμού προϊόντων, τα οποία εντάσσονται σε μία αγορά με εκρηκτική ανάπτυξη.
Τίθενται εκτός ισχύος προηγούμενες αποφάσεις (395/2004, 1984/2011 και 2855/2013) και διαμορφώνεται ενιαίος κατάλογος με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά κάθε προϊόντος.
Τα συμπληρώματα διατροφής πωλούναι από διετίας και από σούπερ μάρκετ, σημειώνοντας ρεκόρ πωλήσεων.
Η αγορά απελευθερώθηκε το 2013 με την “εργαλειοθήκη” του ΟΟΣΑ και παρέχει στα καταστήματα διάθεσης έναν ετήσιο τζίρο, ο οποίος ξεπερνά τα 50 εκατομμύρια ευρώ.
H παγκόσμια αγορά συμπληρωμάτων διατροφής αναμένεται να αγγίξει τα 150 δισ. ευρώ έως το 2020, παρουσιάζοντας ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 7,4%.
H ευρωπαϊκή αγορά εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά περίπου 9,5% τα επόμενα χρόνια, φτάνοντας τα 7,3 δισ. ευρώ το 2020.
Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι τρεις στους δέκα Έλληνες (31%) αγόρασαν πέρυσι βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής. Τα καλλυντικά και οι βιταμίνες είναι στη δέκατη θέση και 14η θέση αντίστοιχα, στη λίστα με τα προϊόντα με τις συχνότερες online αγορές στην Ελλάδα.
Δίαιτα
Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, “συμπληρώματα διατροφής” ορίζονται τα διατροφικά προϊόντα αρμοδιότητας Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), με σκοπό τη συμπλήρωση της συνήθους δίαιτας.
Αποτελούν συμπυκνωμένες πηγές θρεπτικών συστατικών ή άλλων ουσιών με θρεπτικές ή φυσιολογικές επιδράσεις (βρώσιμα εκχυλίσματα φυτών και άλλα συστατικά φυσικής προέλευσης με θρεπτικά συστατικά όπως βιταμινούχα, μέταλλα, αμινοξέα, πρωτεΐνες, αντιοξειδωτικές ουσίες), μεμονωμένων ή σε συνδυασμό.
Διατίθενται στο εμπόριο σε δοσιμετρικές μορφές, όπως κάψουλες, παστίλιες, δισκία, χάπια και άλλες παρόμοιες μορφές, καθώς και φακελάκια σκόνης, φύσιγγες υγρού προϊόντος, φιαλίδια με σταγονόμετρο και άλλες παρόμοιες μορφές υγρών και κόνεων που προορίζονται να ληφθούν σε προμετρημένες μικρές μοναδιαίες ποσότητες.
Η παρουσίαση και διαφήμιση των συμπληρωμάτων διατροφής δεν πρέπει να αποδίδει στα προϊόντα αυτά ιδιότητες πρόληψης, αγωγής ή θεραπείας ανθρώπινης νόσου, ούτε να αναφέρει τέτοιες ιδιότητες.
Επισήμανση
Η επισήμανσή τους πρέπει να περιλαμβάνει υποχρεωτικά και τα ακόλουθα στοιχεία με ευανάγνωστο και ευδιάκριτο τρόπο:
- Το όνομα των κατηγοριών θρεπτικών συστατικών ή ουσιών που χαρακτηρίζουν το προϊόν ή ένδειξη σχετική με τη φύση των εν λόγω θρεπτικών συστατικών ή ουσιών.
- Τη συνιστώμενη για ημερήσια κατανάλωση δόση του προϊόντος.
- Την προειδοποίηση να μην γίνεται υπέρβαση της συγκεκριμένης συνιστώμενης ημερήσιας δόσης.
- Τα εν λόγω προϊόντα πρέπει να φέρουν μία σειρά από προειδοποιήσεις, όπως ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατο μιας ισορροπημένης δίαιτας, να φυλάσσονται μακριά από τα μικρά παιδιά και ότι δεν υπόκεινται σε διαδικασία αδειοδότησης από τον ΕΟΦ.
Πρέπει να έχουν, επίσης, την προειδοποίηση “Το προϊόν αυτό δεν προορίζεται για την πρόληψη, αγωγή ή θεραπεία ανθρώπινης νόσου. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν είστε έγκυος, θηλάζετε, βρίσκεστε υπό φαρμακευτική αγωγή ή αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας”.
Κατάλογος
Ο ΕΟΦ αναρτά στην ιστοσελίδα του πλήρη κατάλογο των συμπληρωμάτων διατροφής που κυκλοφορούν νόμιμα, τον οποίο επικαιροποιεί τακτικά, σύμφωνα με τα τηρούμενα και υποβαλλόμενα σε αυτόν στοιχεία.
Η πώλησή τους επιτρέπεται να γίνεται από τα φαρμακεία, καθώς και τα καταστήματα τα οποία, κατά την κείμενη νομοθεσία, επιτρέπεται να πωλούν τυποποιημένα τρόφιμα.
Η πώληση εξ αποστάσεως επιτρέπεται μόνο από τις παραπάνω πηγές. και εφόσον πληρούνται οι ειδικοί όροι της νομοθεσίας για πωλήσεις εξ αποστάσεως.
Σε περίπτωση που οι υπηρεσίες του ΕΟΦ διαπιστώσουν πως κάποιο από τα προϊόντα αυτά αποτελεί κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία, μπορεί να αναστείλει ή να περιορίσει προσωρινά, με αιτιολογημένη απόφασή του, την εφαρμογή των εν λόγω διατάξεων στην Ελλάδα.
Κίνδυνοι
Οι επιστήμονες προειδοποιούν πως η κατανάλωση των συγκεκριμένων προϊόντων απαιτεί προσοχή.
Η μακροχρόνια υψηλή κατανάλωση βιταμίνης Β6 μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο νευρικό σύστημα, η υπερβολική κατανάλωση σιδήρου μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικές διαταραχές και μειωμένη ικανότητα απορρόφησης άλλων ιχνοστοιχείων, όπως ο ψευδάργυρος.
Υπάρχουν, επίσης, αναφορές ότι η υπερβολική κατανάλωση βιταμίνης C μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικές διαταραχές και νεφρολιθίαση.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}