Ήδη 25 ασθενείς από το Νοσοκομείο Αφροδισίων & Δερματικών Νόσων «Α. Συγγρός» λαμβάνουν τη βιολογική θεραπεία της LEO Pharma, το brodalumab που αφορά τη δερματική κάθαρση όσων πάσχουν από μέτρια έως και σοβαρή ψωρίαση. Η συγκεκριμένη θεραπεία που είναι διαθέσιμη στην Ελλάδα από τον Ιούλιο του 2018, ανήκει στα φάρμακα υψηλού κόστους και άρα δεν υπάρχει συμμετοχή από τον ασφαλισμένο. Είναι σε ενέσιμη μορφή και διατίθεται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, ενώ το ετήσιο κόστος της ανέρχεται στα 10.000 ευρώ.
Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα, αυτοί που ταλαιπωρούνται από τη νόσο της ψωρίασης ανέρχονται σε περίπου 250.000 άτομα. Υπολογίζεται ότι 125 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως ζουν με ψωρίαση, συμπεριλαμβανομένων 14 περίπου εκατομμυρίων Ευρωπαίων.
Παγκόσμιες έρευνες έδειξαν ότι η ψωρίαση επιβαρύνει πολύ περισσότερο ψυχολογικά τον ασθενή , από άλλες ασθένειες όπως για παράδειγμα τον καρκίνο, καθώς στην περίπτωση της νόσου πρωταρχικό επιβαρυντικό ρόλο διαδραματίζει η εικόνα της νόσου πάνω στο σώμα. Σύμφωνα με αυτές, το 26,3% των ερωτώμενων δήλωσαν ότι τους απέφευγαν, το 40% ότι επηρεάστηκε η σεξουαλική τους ζωή και το 19% ότι βίωσαν την κοινωνική απομόνωση . Επίσης συγκριτικά με άλλες νόσους στην ψωρίαση υπάρχει διπλάσιος έως και τριπλάσιος ο κίνδυνος εμφάνισης άγχους και κατάθλιψης.
Την ίδια στιγμή, άτομα με ψωρίαση, ειδικά όσα εμφανίζουν πιο σοβαρά συμπτώματα, διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης άλλων σοβαρών συσχετιζόμενων νόσων, όπως ψωριασική αρθρίτιδα, καρδιακά νοσήματα, και μεταβολικά νοσήματα (συνδυασμός διαβήτη, υψηλής αρτηριακής πίεσης και παχυσαρκίας). Παγκοσμίως το 58%-97% των ασθενών προσβάλλονται από ψωρίαση κατά πλάκας (τον πιο κοινό τύπο). Η απολέπιση και η πάχυνση του δέρματος, ο κνησμός και η ερυθρότητα είναι τα πιο κοινά συμπτώματα.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, τονίζει ότι η επιβάρυνση για τα άτομα που ζουν με ψωρίαση έχει υποεκτιμηθεί και καλεί για δράση προκειμένου να καταπολεμηθεί το στίγμα και να βελτιωθεί η θεραπεία.
Σύμφωνα με τον κ. Παντελή Παναγάκη, Δερματολόγο – Αφροδισιολόγο, Διευθυντή Ε.Σ.Υ., Κρατική Δερματολογική Κλινική, Νοσοκομείο Αφροδισίων & Δερματικών Νόσων «Α. Συγγρός», το σκεύασμα χορηγείται μία φορά την εβδομάδα και αυτό επαναλαμβάνεται τρεις φορές. Από και πέρα η χορήγηση γίνεται μία φορά στις 14 ημέρες.
Όπως τόνισε ο ίδιος, έχει παρατηρηθεί ακόμα και πλήρης δερματική κάθαρση από την 12η εβδομάδα με το brodalumab, καθώς αποτελεί τον πρώτο και μοναδικό βιολογικό παράγοντα που στοχεύει επιλεκτικά στην υπομονάδα Α του υποδοχέα της ιντερλευκίνης IL-17, ο οποίος παίζει σημαντικό ρόλο στην παθογένεση της ψωρίασης, με αποτέλεσμα την ταχεία ομαλοποίηση των φλεγμονωδών δεικτών στο ψωριασικό δέρμα». Ο κ. Παναγάκης σημείωσε ότι «ο μηχανισμός δράσης της θεραπείας είναι αυτός που τη διαφοροποιεί από όλες τις υπόλοιπες και τα πλεονεκτήματά της είναι ότι δρα πολύ γρήγορα και αποτελεσματικά, με αποτέλεσμα που διαρκεί, ενώ διαθέτει ένα αντίστοιχα καλό προφίλ ασφάλειας». Παράλληλα συμπλήρωσε «η θεραπεία παρουσιάζει υψηλή αποτελεσματικότητα ακόμα και στους ασθενείς που έχουν αποτύχει σε κάποια.
Όπως καταδεικνύεται από τις μελέτες AMAGINE-2 και AMAGINE-3, το μεγαλύτερο ποσοστό ασθενών που έλαβε θεραπεία με brodalumab, πέτυχε πλήρη δερματική κάθαρση χωρίς συμπτώματα ψωρίασης (100% βελτίωση) σε διάρκεια 52 εβδομάδων. Ο δείκτης PASI μετρά τη σοβαρότητα της ερυθρότητας, της πάχυνσης και της απολέπισης του δέρματος σε διαφορετικά σημεία του σώματος, και η βελτίωση σε σχέση με την αρχική τιμή κατά τουλάχιστον 75% (PASI 75) αποτελεί ένδειξη επιτυχίας της θεραπείας. Σχετικά με τις αντενδείξεις αυτές περιορίζονται σε αρθραλγία (4,6%), πονοκέφαλος (4,3%), κόπωση (2,6%) διάρροια (2%) κ.λπ.
Ο καθηγητής Δερματολογίας – Αφροδισιολογίας, Διοικητής του Νοσοκομείου Αφροδισίων & Δερματικών Νόσων «Α. Συγγρός», κ. Δημήτριος Ρηγόπουλος σημείωσε ότι: «Τα πιο πρόσφατα θεραπευτικά δεδομένα για την ψωρίαση είναι πραγματικά ελπιδοφόρα. Οι νέες θεραπείες όπως το brodalumab δίνουν τη δυνατότητα τόσο στον ασθενή όσο και τον γιατρό να ανεβάσουν τον πήχη των θεραπευτικών προσδοκιών και να καθιστούν πλέον την κατά 100% βελτίωση, την απόλυτη δερματική κάθαρση, έναν ρεαλιστικό θεραπευτικό στόχο.».
Στο πλαίσιο του προγράμματος ανάπτυξης της θεραπείας με brodalumab, αξιολογήθηκε επίσης και η επίπτωση της ψωρίασης στην ποιότητα ζωής ανάλογα με το ποσοστό κλινικής βελτίωσης που επιτεύχθηκε.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, σε δώδεκα μόλις εβδομάδες, οκτώ στους δέκα ασθενείς ανέφεραν ότι η ψωρίαση δεν είχε πλέον καμία επίδραση στην ποιότητα ζωής τους. Πιο συγκεκριμένα, το 55% των ασθενών που πέτυχε βελτίωση από 75 έως και λιγότερο από 100%, ανέφερε ότι η ψωρίαση δεν είχε πλέον καμία επίδραση στην ποιότητα της ζωής του. Το ποσοστό ανέβηκε σε 80% για τους ασθενείς με πλήρη και απόλυτη δερματική κάθαρση (PASI 100).
«Με τις περισσότερες πρόσφατες μελέτες να επιβεβαιώνουν πως περίπου ένας στους δύο ασθενείς με μέτρια ή σοβαρή ψωρίαση, αισθάνεται συχνά ή διαρκώς ψυχολογική επιβάρυνση, η πλήρης δερματική κάθαρση είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ποιότητα της ζωής τους», σημείωσε η κα Μαρίνα Παπουτσάκη, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος, Επιμελήτρια Α’, Α’ Κλινική Αφροδισίων & Δερματικών Νόσων Ιατρικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α., Νοσοκομείο Αφροδισίων & Δερματικών Νόσων «Α. Συγγρός» συμπληρώνοντας ότι «μέχρι πρότινος, η εκτίμηση σχετικά με τη βαρύτητα της ψωρίασης βασιζόταν σε κλινικά κριτήρια, όπως την έκταση της προσβεβλημένης επιφάνειας, την απολέπιση, τη διήθηση των βλαβών και άλλα. Τα τελευταία χρόνια λαμβάνεται πολύ περισσότερο υπόψιν η γνώμη του ασθενούς και η επιβάρυνση που έχει στην καθημερινότητά του, τη λειτουργικότητά του, την επαγγελματική ή κοινωνική του ζωή. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε η κα Παπουτσάκη, «σημαντική βοήθεια προσφέρει η μέτρηση ποιότητας ζωής και η αξιολόγηση των θεραπευτικών προσεγγίσεων σε σχέση με το κλινικό αποτέλεσμα αλλά και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενή. Ακόμα και η ελάχιστη παρουσία βλαβών, έχει αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής των ασθενών το οποίο κάνει ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη για αποτελεσματικές θεραπείες που επιτυγχάνουν υψηλά επίπεδα πλήρους δερματικής κάθαρσης και μειώνουν την επίπτωση της νόσου στη ζωή ενός ασθενούς».
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}