Την άποψη πως η τιμολόγηση των νέων φαρμάκων στην Ελλάδα θα πρέπει να υπολογίζεται με βάση το μέσο όρο των αντίστοιχων τιμών στις τρεις φθηνότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξέφρασε ο εισηγητής Κοινοβουλευτικού Τομέα Υγείας του ΠΑΣΟΚ κ.
Μανώλης Σκουλάκης.
Κατά τη διάρκεια της κοινής συνεδρίαση των Επιτροπών Παραγωγής - Εμπορίου και Κοινωνικών Υποθέσεων, η οποία διεξήχθη την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή, με αποκλειστικό θέμα τις εξελίξεις στο τομέα του φαρμάκου, ο κ. Σκουλάκης τόνισε ότι 'η τιμολόγηση των νέων φαρμάκων στην Ελλάδα θα πρέπει να υπολογίζεται με βάση το μέσο όρο των αντίστοιχων τιμών στις τρεις φθηνότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης των 27 - και όχι της ευρωζώνης των 15 – έτσι ώστε να έχουμε ως χώρα μεγαλύτερη μείωση τιμών στις τιμές και κατά συνέπεια ακόμα μεγαλύτερη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης συνολικά στο σύστημα της Υγείας.
Παράλληλα, ο κ. Σκουλάκης έκανε έκκληση, ιδιαίτερα στην αρμόδια υπουργό Οικονομίας κ. Κατσέλη 'για δεύτερες σκέψεις' όσον αφορά την επίμαχη διάταξη που αφορά την τιμολόγηση των φαρμάκων αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι 'στη πολιτική, η δεύτερη σκέψη είναι σώφρον πράξη και το μεγαλύτερο προσόν του πολιτικού είναι να ακούει τους άλλους'.
Ο εισηγητής του ΚΤΕ Υγείας του ΠΑΣΟΚ ζήτησε - προτού κατατεθεί η σχετική ρύθμιση για την τιμολόγηση των φαρμάκων στη Βουλή - να συζητηθεί το όλο θέμα τόσο στα αρμόδια όργανα του κόμματος όσο και στις αντίστοιχες Επιτροπές της Βουλής προκειμένου να ακουστούν όλοι οι προβληματισμοί και να υπάρξει η μέγιστη δυνατή συναίνεση επί των ρυθμίσεων της εν λόγω τροπολογίας.
Πέραν των παραπάνω, ο Μανώλης Σκουλάκης αναφέρθηκε στο ζήτημα της αύξησης των φαρμακευτικών δαπανών και της φαρμακευτικής κατανάλωσης το κόστος της οποίας άγγιξε το τέλος του 2009 τα 9,2 δισ. ευρώ από 4 δισ. που ήταν το 2004, επιρρίπτοντας σαφείς ευθύνες στη προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ για την εκτόξευση της φαρμακευτικής δαπάνης και κατανάλωσης σε υπέρογκα ύψη μέσω της λήψης μέτρων όπως η κατάργηση της λίστας φαρμάκων και η ανατιμολόγηση των φαρμάκων, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η τιμή όλων των φαρμάκων κατά 18% - 20%.
Κλείνοντας τη τοποθέτηση του, ο Μανώλης Σκουλάκης επιχειρηματολόγησε υπέρ της σύστασης μιας Ειδικής Γραμματείας Φαρμακευτικής Πολιτικής, εστιάζοντας στα πολλαπλά οφέλη της συγκεκριμένης πρότασης, βάση της οποίας θα υπάρξει ενοποίηση των διάσπαρτων υπηρεσιών στο τομέα του φαρμάκου, αναγνωρίζοντας ωστόσο τη δυσκολία υλοποίησης εξαιτίας της δυσμενούς οικονομικής συγκύριας και της ανάγκης εξορθολογισμού των κρατικών δαπανών.
Τέλος, ο προεδρεύων των δύο Επιτροπών κ. Κρεμαστινός έκανε γνωστό στο Σώμα, ότι το αίτημα που είχε διατυπώσει ο κ. Σκουλάκης σε περασμένη Επιτροπή για τη σύσταση μιας διακομματικής κοινοβουλευτικής υποεπιτροπής - στα πλαίσια της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων - που θα εποπτεύει τις προμήθειες πάσης φύσεως υλικών (υγειονομικών, φαρμακευτικών, κ.α.) στο τομέα της υγείας και της ασφάλισης, έγινε δεκτό από τον Πρόεδρο της Βουλής κ.
Πετσάλνικο - συμφωνούντος του αρμόδιου υπουργού κ. Λοβέρδου - το οποίο και 'θα προχωρήσει μόλις κατατεθεί το φορολογικό νομοσχέδιο'.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}