Eρώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Για τους κ.κ. Υπουργούς Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων, Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Απασχόλησης & Κοινωνικής Ασφάλισης
Θέμα : Πιστοποίηση και κοστολόγηση / χρέωση διαγνωστικών εργαστηριακών εξετάσεων
Κατατίθεται το συνημμένο έγγραφο του Πανεπιστημίου Αθηνών, χρονολογούμενο από το 2008. Με βάση το έγγραφο αυτό, εργαστήρια ερευνητικά του πανεπιστημίου ‘κοστολογούν’ και εισπράττουν αμοιβή για την εκτέλεση εργαστηριακών εξετάσεων.
Επισημαίνεται το ύψος του σχετικού κόστους και ο εξεζητημένος χαρακτήρας των εξετάσεων εκείνων. Τις εξετάσεις αυτές, συνιστάται να εκτελέσουν νοσηλευόμενοι σε δημόσια (ή ιδιωτικά) νοσοκομεία ασθενείς. Πολλές φορές μάλιστα, ο παραγγέλλων την εξέταση ιατρός τυχαίνει να είναι και ο ίδιος ο λειτουργών το ερευνητικό εργαστήριο ή εκτελών την εξέταση.
Μέχρι σήμερα δεν είναι γνωστόν εάν οι εξετάσεις αυτές έχουν επισήμως κοστολογηθεί από το Υπουργείο Υγείας βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας για ιατρικές αμοιβές. Ανεξαρτήτως πάντως αυτού, σήμερα οι εξετάσεις αυτές διενεργούνται και εισπράττεται γι' αυτές αμοιβή από το πανεπιστήμιο την οποία μάλιστα διαχειρίζονται όχι οι οικονομικές υπηρεσίες αυτού αλλά ο ίδιος ο εκτελών την ερευνητική εξέταση εις τα πλαίσια ονομαστικού του λογαριασμού στο πανεπιστήμιο.
Φημολογείται ότι λόγω μη κοστολογήσεως των εξετάσεων αυτών και άλλων αναλόγων, τα ασφαλιστικά ταμεία αρνούνται να καλύψουν το κόστος το οποίο βαρύνει τον νοσηλευόμενο ασφαλισμένο
Κατόπιν αυτών, ΕΡΩΤΑΣΘΕ να ενημερώσετε το Σώμα :
1. Πότε έχετε κοστολογήσει αυτές τις εξετάσεις ή πότε θα τις κοστολογήσετε και γιατί μέχρι σήμερα δεν τις κοστολογείτε;
2. Εάν τα ασφαλιστικά ταμεία καλύπτουν το κόστος εξετάσεων που δεν έχουν μεν κοστολογηθεί αλλά εκτελούνται από πανεπιστημιακά εργαστήρια.
3. Πόσα έσοδα έχει σημειώσει η κατά τα ανωτέρω διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων από τα ερευνητικά εργαστήρια του πανεπιστημίου;
4. Εάν υπάρχει διαδικασία αδειοδοτήσεως και πιστοποιήσεως εργαστηρίων του πανεπιστημίου ώστε να εκτελούνται τέτοιες διαγνωστικές εξετάσεις δεδομένου ότι τα εργαστήρια αυτά δεν προσφέρουν διαγνωστικό έργο ούτε εποπτεύονται από την οικεία αρχή αλλά είναι καθαρώς ερευνητικά και λειτουργούν στα πλαίσια του πανεπιστημίου με αποστολή την εκπαίδευση φοιτητών και την έρευνα.
5. Σε περίπτωση που νομιμοποιείται η εκτέλεση τέτοιων εξετάσεων από πανεπιστημιακά εργαστήρια, κατά πόσον για τα θέματα αστικής ευθύνης τυχόν εσφαλμένων αποτελεσμάτων υπέχει την ευθύνη το πανεπιστήμιο ή ο εκτελών την εξέταση υπάλληλος αυτού ο οποίος επομένως φέρεται να λειτουργεί ως υπηρεσιακό όργανο..
6. Eάν οι εξετάσεις τέτοιου τύπου έχουν ‘ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ’ για ποίο λόγο δεν παρέχονται δωρεάν αλλά κοστολογούνται και οι νοσηλευόμενοι οι ίδιοι ή τα ταμεία τους καλούνται να καταβάλλουν το κόστος τους;
Ο Ερωτών Βουλευτής
Αθανάσιος Γιαννόπουλος
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}