Ερώτηση του βουλευτή Μαγνησίας της ΔΗΜΑΡ, Π. Μουτσινά για την υποβάθμιση του Κέντρου Υγείας Βελεστίνου.
Το Κέντρο Υγείας Βελεστίνου παρέχει υπηρεσίες υγείας σε μια ευρεία περιοχή, καλύπτοντας το Βελεστίνο, όλα τα χωριά του Δήμου Ρήγα Φεραίου, χωριά γειτονικών Δήμων (Σέσκλο, Διμήνι, Μεγ. Μοναστήρι, Αγναντερή) και επιπλέον οποιοδήποτε έκτακτο περιστατικό σε τμήμα της Εθνικής Οδού Αθήνας-Θεσσαλονίκης (κόμβος Βελεστίνου).
Επίσης εξυπηρετεί και κατοίκους γειτονικών χωριών από την Π.Ε. Λάρισας, για τους οποίους είναι το πλησιέστερο Κέντρο Υγείας. Στο Κ.Υ. Βελεστίνου υπάγονται 8 περιφερειακά ιατρεία. Σύμφωνα με τη διευθύντρια, σήμερα είναι ανοικτές περίπου 15.500 κάρτες ασθενών.
Ωστόσο παρά το μεγάλο εύρος περιοχών που καλύπτει, το Κ.Υ. υφίσταται σημαντική αποδυνάμωση. Αφενός οι συνταξιοδοτήσεις και αποσπάσεις προσωπικού και αφετέρου οι παραιτήσεις ιατρών έχουν επιβαρύνει σοβαρά τη λειτουργικότητα του Κέντρου Υγείας.
Επί συνόλου 6 ειδικευμένων ιατρών, μέσα σε ένα χρόνο έχουν καταγραφεί δύο παραιτήσεις και μία απόσπαση στο Νοσοκομείο Βόλου. Επιπλέον έχει αποχωρήσει και ένας αγροτικός ιατρός. Μεγάλα επίσης προβλήματα υπάρχουν και με το υπόλοιπο προσωπικό.
Αντί των 6 οδηγών ασθενοφόρων που απαιτούνται, υπάρχουν μόνον 4, το ακτινολογικό τμήμα δεν λειτουργεί λόγω παντελούς έλλειψης προσωπικού, το μικροβιολογικό εργαστήριο λειτουργεί μία φορά την εβδομάδα και η καθαριότητα καλύπτεται από μία καθαρίστρια για μερικές ημέρες την εβδομάδα αντί των απαιτούμενων 2-3 ατόμων με καθημερινή απασχόληση.
Η κύρια αιτία που οδηγεί τους ιατρούς σε παραίτηση, σύμφωνα με τους ίδιους, είναι το πρόβλημα τέλεσης ασφαλών εφημεριών. Εδώ και εννιά μήνες εφημερεύει μόνος του ένας ιατρός μετά τις εννιά το βράδυ έως το πρωί τις καθημερινές.
Από τις 6 Σεπτεμβρίου η Διοίκηση του Νοσοκομείου Βόλου (στο οποίο υπάγεται το Κ.Υ.) αποφάσισε οριστικά να εφημερεύει ένας μόνο ιατρός τις καθημερινές και τις αργίες, ενώ ο δεύτερος ιατρός (που εμφανίζεται στο πρόγραμμα) βρίσκεται σε εφημερία ετοιμότητας, δηλαδή καλείται από την οικία του, μόνο σε περίπτωση ανάγκης.
Με αυτές τις συνθήκες οι κίνδυνοι για την ασφαλή εφημέρευση μεγαλώνουν, καθώς ο εφημερεύων ιατρός, σε περίπτωση πολλαπλών ταυτόχρονων περιστατικών, ενδέχεται να μην μπορεί να ανταποκριθεί.
Κατόπιν των παραπάνω,
ερωτάται ο κ. Υπουργός:
· Υπάρχει, και ποιος είναι, ο προγραμματισμός για την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων στο Κέντρο Υγείας Βελεστίνου;
· Ο τρόπος τέλεσης των εφημεριών είναι σύννομος και σχεδιασμένος με κριτήρια που έχουν λάβει υπόψη γεωγραφικές, πληθυσμιακές κλπ ιδιαιτερότητες και έκτακτες περιπτώσεις;
· Ποιος ο σχεδιασμός του Υπουργείου για τη μη υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών στα Κέντρα Υγείας;
Ο ερωτών βουλευτής
Πάρις Μουτσινάς
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}