ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
ΘΕΜΑ: Αμοιβαίες μετατάξεις υπαλλήλων στον τομέα της υγείας (παραϊατρικό προσωπικό, επισκεπτών/τριών υγείας, μαιευτική, νοσηλευτική).
Οι υπάλληλοι στον τομέα της Υγείας είναι Δημόσιοι Υπάλληλοι με τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των Δημοσίων Υπαλλήλων. Μέχρι το Δεκέμβριο του 2009 ίσχυαν οι παρακάτω διατάξεις:
α) Σύμφωνα με τον Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων 3528/09-02-2007, άρθρο 67 παρ.
8 επιτρέπεται η κατ' εξαίρεση αμοιβαία μετάθεση υπαλλήλων χωρίς χρονικούς περιορισμούς.
β) Σύμφωνα με το Νόμο 3801/04-09-2009, άρθρο 19 παρ. 1 επιτρέπεται η κατ' εξαίρεση αμοιβαία μετάταξη υπαλλήλων χωρίς χρονικούς ή άλλους περιορισμούς.
γ) Σύμφωνα με το Νόμο 3801/04-09-2009, άρθρο 19 παρ. 3α και 3β επιτρέπονται οι αμοιβαίες μετατάξεις υπαλλήλων του Δημοσίου και των ΝΠΔΔ, ύστερα από αίτησή τους και με τη σύμφωνη γνώμη των υπηρεσιακών συμβουλίων.
Από το Δεκέμβριο του 2009 ισχύει με το Ν. 3812/28-12-2009, άρθρο 2 παρ. 4.1 και 4.2 ότι το νοσηλευτικό προσωπικό των κατηγοριών ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ, ΥΕ, καθώς και ΤΕ Επισκεπτών Υγείας και ΤΕ Μαιευτικής, ενώ προσλαμβάνονται με το νόμο του ΑΣΕΠ (Ν.
2190/1994, άρθρο 18), δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους δημοσίους υπαλλήλους των άλλων υπουργείων, καθώς δεν τους επιτρέπει να μετακινηθούν για μια πενταετία από τη θέση πρόσληψης για οποιοδήποτε λόγο και με οποιαδήποτε διαδικασία (απόσπαση, μετάταξη, μετάθεση).
Επειδή, οι αμοιβαίες μετατάξεις/μεταθέσεις υπαλλήλων είναι ένα κοινωνικό μέτρο χωρίς οικονομικό κόστος για το κράτος, το οποίο δεν επηρεάζει ούτε ματαιώνει τον προγραμματισμό του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σχετικά με την πλήρωση των εν λόγω θέσεων, την ετοιμότητα του νοσηλευτικού προσωπικού και την απρόσκοπτη λειτουργία των Δημοσίων Υπηρεσιών Υγείας
Επειδή, οι αμοιβαίες μετατάξεις/μεταθέσεις βοηθούν και στηρίζουν το θεσμό της οικογένειας και δη, μεσούσης της οικονομικής κρίσης
Ερωτάται ο Υπουργός:
1) Ποια η σκοπιμότητα της διαφορετικής μεταχείρισης, σε επίπεδο μεταθέσεων/μετατάξεων, των δημοσίων υπαλλήλων στον τομέα της υγείας;
2) Προτίθεστε να άρετε νομοθετικά την εν λόγω κοινωνική αδικία;
Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
ΘΩΜΑΣ ΨΥΡΡΑΣ
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}