Προσωπικότητες από την ελληνική επιστημονική και επιχειρηματική κοινότητα «ξεχώρισαν» στην 4η απονομή των φετινών βραβείων, διεθνούς κύρους, Prix Galien Greece, που απένειμε συνολικά 8 Φαρμακευτικά βραβεία, 2 Ιατροτεχνολογικά, 2 σε Συλλόγους Ασθενών και 5 τιμητικές διακρίσεις.
Στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με «πρωταγωνιστές» την Καινοτομία, την Έρευνα και τους Συλλόγους Ασθενών, συνολικά 26 φαρμακευτικά και ιατροτεχνολογικά προϊόντα και 23 Σύλλογοι Ασθενών βρέθηκαν στο προσκήνιο των φετινών «πρωταγωνιστών», που συνδράμουν καθοριστικά στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής ή σώζουν ζωές.
Τιμητική για τον θεσμό της 4ης απονομής των βραβείων «Νόμπελ» της φαρμακευτικής έρευνας και καινοτομίας, ήταν η παρουσία δύο σπουδαίων και ξεχωριστών προσωπικοτήτων του απανταχού Ελληνισμού: του Dr. Albert Bourla, CEO της Pfizer Inc., και του σπουδαίου Έλληνα ερευνητή, Dr. Menelas N. Pangalos, FRSB FMedSci, EVP & President BioPharmaceuticals R&D, της AstraZeneca.
«Τα Prix Galien Greece προβάλλουν την καινοτομία του μέλλοντος στο παρόν. Είναι ένας παγκόσμιος θεσμός κύρους, με το όνομα και το βαρύ φορτίο ενός σπουδαίου Έλληνα ιατρού της αρχαιότητας, του Γαληνού. Εξάρει τη σπουδαιότητα της φαρμακευτικής καινοτομίας και καλεί όλους τους αρμόδιους φορείς να την υπηρετήσουν» όπως τόνισε η πρόεδρος των Prix Galien Greece, κα Τζένη Περγιαλιώτου στον εναρκτήριο χαιρετισμό της, υπογραμμίζοντας πως «Υποστηρίζουμε και επιβραβεύουμε τις δράσεις και την τεράστια αξία της φαρμακευτικής καινοτομίας για τη ζωή των ασθενών. Οι καινοτόμες θεραπείες δεν είναι πολυτέλεια. Είναι ανάγκη ζωής. Και χρειάζεται η συνεργασία και η συμμετοχή των επιστημόνων, των ερευνητών, των ασθενών, της φαρμακευτικής βιομηχανίας, της κοινωνίας και της πολιτείας για τη χάραξη σωστών πολιτικών που θα εξασφαλίσουν ένα καλύτερο και πιο υγιές μέλλον για όλους μας».
Την τελετή απονομής τίμησαν με την παρουσία του ο Υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός, ο Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας & Καινοτομίας, καθηγ. Κώστας Φωτάκης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης, κ. Στέργιος Πιτσιόρλας, η Α.Ε. ο Πρέσβης των ΗΠΑ κ. Geoffrey Pyatt, o Επικεφαλής του Οικονομικού Τμήματος της Γερμανικής Πρεσβείας, κ. Michael Dorn, ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ, κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο Τομεάρχης Υγείας της ΝΔ, κ. Βασίλης Οικονόμου, ο Υπεύθυνος Υγείας ΚΙΝΑΛ, κ. Κωνσταντίνος Μπαργιώτας, οι Βουλευτές κ.κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, Χάρης Θεοχάρης, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ, κ. Γιώργος Πατούλης, η Πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNESCO κα Μαριάννα Βαρδινογιάννη και πολύ σημαντικές προσωπικότητες από την Ακαδημαϊκή κοινότητα, το επιχειρείν και την πολιτιστική ζωή της χώρας.
«Η χώρα μας σταδιακά κάνει σοβαρά βήματα σε αυτές τις κατευθύνσεις, λαμβάνει διαρθρωτικά και όχι οριζόντια μέτρα, αναπτύσσεται σε τομείς που υστερούσε διαχρονικά- όπως στον τομέα της πολιτικής για τον καρκίνο- παρακολουθεί τις εξελίξεις και έχει δίκτυο μονάδων ιατρικής ακριβείας σε συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο Παιδείας, για να παρακολουθήσουμε με όρους δημοσίου συμφέροντος τις εξελίξεις για να δημιουργήσουμε ένα κλίμα συνεργιών στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα», όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Ξανθός από το βήμα των Prix Galien Greece, υπογραμμίζοντας πως «Αυτή την περίοδο η χώρα βγαίνει από μια μεγάλη δοκιμασία για το κράτος, για τους πολίτες. Θεωρώ ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρχουν θετικά μηνύματα αναπτυξιακής προοπτικής, επενδύσεων στην έρευνα της καινοτομίας και κυρίως εγγυημένης πρόσβασης των πολιτών της χώρας μας και ιδιαίτερα των ασθενών σε νέες, σύγχρονες και αποτελεσματικές θεραπείες. Μείζον ζήτημα είναι να υπάρχει εγγυημένη πρόσβαση για τους πολίτες της χώρας μας -χωρίς διακρίσεις- στα αναγκαία φάρμακα, είτε αυτά είναι φθηνά -αποτελεσματικά και ποιοτικά, είτε είναι καινοτόμα, σύγχρονα και πολλές φορές ιδιαίτερα ακριβά. Αυτό το έχουμε διασφαλίσει».
«Ζητούμενο είναι να διορθώσουμε σταδιακά τις στρεβλώσεις και να δημιουργήσουμε ένα νέο, βιώσιμο και αποτελεσματικό πλαίσιο για τη φαρμακευτική πολιτική στον τόπο μας. Αυτή είναι η υποχρέωσή μας. Η πρόσβαση στη φαρμακευτική καινοτομία, στις σύγχρονες και αποτελεσματικές θεραπείες είναι το μεγάλο στοίχημα διεθνώς», όπως τόνισε.
Οι νικητές…
Στην απονομή των φετινών βραβείων Prix Galien, νικητές ανά κατηγορία αναδείχθηκαν οι εξής:
Καλύτερο Φαρμακευτικό Προϊόν
- OLAPARIB, AstraZeneca & MSD
- CEFTAZIDIME & AVIBACTAM, Pfizer Hellas
Καλύτερο Βιοτεχνολογικό Προϊόν
- TISAGENLECLEUCEL, Novartis
- ATEZOLIZUMAB, Roche Hellas
Καλύτερο Ορφανό Φάρμακο για Σπάνια Πάθηση
- BRENTUXIMAB VEDOTIN, Takeda Hellas
Καλύτερο Προϊόν Ιατρικής Τεχνολογίας
- FOUNDATIONONE CDx – FOUNDATIONONE LIQUID – Roche Hellas
- DA VΙNCI Xi 3D-HD ΡΟΜΠΟΤΙΚΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ - SofMedica
Καλύτερο Προϊόν 5ετίας (2013-2017)
- Φαρμακευτικό: OSIMERTINIB, ΑstraΖeneca
- Βιοτεχνολογικό: PEMBROLIZUMAB, MSD
- Σπάνια Πάθηση: NINTEDANIB, Boehringer Ingelheim
- Ιατρικής Τεχνολογίας: NEXARIS ANGIO-CT-MR, Siemens Healthineers
Τιμητικές διακρίσεις
«Αισθάνομαι ιδιαίτερη υπερηφάνεια για το σημαντικό αυτό βραβείο, αλλά και ταπεινότητα μπροστά σε μια τέτοια αναγνώριση» όπως τόνισε ο Dr. Albert Bourla, CEO Pfizer Inc., παραλαμβάνοντας το βραβείο «Διαπρεπής Έλληνας Ηγέτης», της παγκόσμιας φαρμακευτικής βιομηχανίας, υπογραμμίζοντας πως «Στη Pfizer έχουμε έναν απλό αλλά ευγενή σκοπό: καινοτομούμε και αλλάζουμε τις ζωές των ασθενών. Αυτός καθορίζει την ταυτότητά μας. Μας δίνει έμπνευση και κίνητρο να προσπαθούμε καθημερινά, για να εξασφαλίσουμε ότι το κατάλληλο φάρμακο θα δοθεί στον κατάλληλο ασθενή την κατάλληλη στιγμή».
Από πλευράς του, ο Dr. Menelas N. Pangalos, RSB FMedSci, EVP & President BioPharmaceuticals R&D, της AstraZeneca παραλαμβάνοντας το ερευνητικό βραβείο «Galien Scientific Research Award» σημείωσε: «Η παρουσία μου στη σημερινή διοργάνωση αποτελεί μεγάλη τιμή για εμένα. Στον κλάδο μας έχουμε τη δυνατότητα να μεταφράζουμε την επιστήμη σε φάρμακα που μπορούν να μεταμορφώσουν τη ζωή εκατομμυρίων ασθενών. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη πηγή έμπνευσης από το να βλέπεις ένα από τα φάρμακά σου να φτάνει στον ασθενή- γνωρίζοντας το υψηλό επίπεδο αντοχής, αποφασιστικότητας και επιστημονικού ζήλου που απαιτείται από τους ανθρώπους που συμμετέχουν στην ανακάλυψη και ανάπτυξη αυτού του μορίου. Η βράβευση αυτή επιβεβαιώνει τη σκληρή δουλειά των ανθρώπων και των ομάδων με τους οποίους έχω συνεργαστεί όλα αυτά τα χρόνια και αναγνωρίζει επίσης τη μεγάλη αφοσίωση των ασθενών και των οικογενειών τους, καθώς χωρίς τη συμμετοχή τους, δεν θα ήταν εφικτή η ανακάλυψη φαρμάκων. Είμαι απερίγραπτα υπερήφανος για το πώς εξελίχθηκε η έρευνα και η ανάπτυξη στην AstraZeneca τα τελευταία χρόνια και που είχα την ευκαιρία να διαδραματίσω έναν μικρό ρόλο σε αυτή την εξέλιξη. Η βράβευση μου στα Prix Galien Greece 2019, η οποία επιβραβεύει την αναβάθμιση της ποιότητας της ανθρώπινης ζωής, αποτελεί προνόμιο και τιμή για εμένα και για άλλη μια φορά ευχαριστώ όλους τους συναδέλφους μου, τους ασθενείς μας και τις οικογένειές τους».
Ο Dr. Torsten Mau, Head of HP Supply & Global Quality, Boehringer-Ingelheim GmbH, που επιβραβεύτηκε για την μεγάλη επένδυση παραγωγής καινοτόμων φαρμάκων της Boehringer Ingelheim στην Ελλάδα, δήλωσε παραλαμβάνοντας το βραβείο του: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς την οργανωτική επιτροπή των Prix Galien Greece για την βράβευση μου. Θεωρώ μεγάλη τιμή να μου απονέμεται το εξαιρετικό αυτό βραβείο αυτό στην χώρα που γέννησε τον Γαληνό και τον Ιπποκράτη. Με το βραβείο αυτό δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στο ρόλο και την αξία της ποιότητας σαν βασικό χαρακτηριστικό της καινοτομίας. Νοιώθω ιδιαίτερη υπερηφάνεια για το ότι η Εμπαγλιφλοζίνη, το αντιδιαβητικό φάρμακο της Boehringer Ingelheim που κέρδισε το διεθνές Prix Galien το 2018, παράγεται από το εργοστάσιο μας στο Κορωπί, αναδεικνύοντας το σε ένα στρατηγικής σημασίας εργοστάσιο για την εταιρεία μας. Αφιερώνω το βραβείο αυτό στους εργαζόμενους της Boehringer Ingelheim Hellas, αλλά και στους διαβητικούς όλου του κόσμου με την υπόσχεση να μην επαναπαυθούμε ποτέ στην ποιότητα της παραγωγής των καινοτόμων και καταξιωμένων φαρμάκων μας».
Ανθρωπιστικό Βραβείο «Pro Bono Humanum»
Ιδιαίτερη στιγμή της βραδιάς ήταν η απονομή του Ανθρωπιστικού Βραβείου «Pro Bono Humanum», το οποίο έχει ως στόχο να αναδείξει μια σπουδαία προσωπικότητα που έχει συνεισφέρει σημαντικά στο χώρο της υγείας στη χώρα μας. Το συγκεκριμένο βραβείο απονεμήθηκε φέτος από τον Υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθό στο «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», για τη σημαντική συνεισφορά του στο χώρο της Υγείας. Με την παραλαβή του βραβείου, οι εκπρόσωποι του ΙΣΝ δήλωσαν: “Λαμβάνουμε το βραβείο αυτό μαζί ως ένδειξη της φιλοσοφίας που χαρακτηρίζει στο σύνολο τη διοίκηση, τους εργαζόμενους και, κατ’ επέκταση, το έργο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, η οποία βασίζεται στη συνεργασία όπως αυτή εκφράζεται μέσα από τα αποτελέσματα. Όλοι εμείς στο ΙΣΝ, μαζί με τους ανθρώπους που εργάζονται στους οργανισμούς που υποστηρίζουμε, προσπαθούμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες ζωής όσο το δυνατόν περισσότερων συνανθρώπων μας. Αυτός είναι ο κοινός στόχος που μας ενώνει, σε όλους τους τομείς που δραστηριοποιούμαστε, στον τομέα της υγείας, του πολιτισμού, της κοινωνικής πρόνοιας, του αθλητισμού και της παιδείας.”
Επιβραβεύοντας τη σημασία της έρευνας για την ανάπτυξη καινοτόμων φαρμάκων, η κα Μανιώ Κορλέτη, μέλος της ΕΛΛ.Ο.Κ και για 25 χρόνια εθελόντρια σε συλλόγους καρκινοπαθών, απένειμε τιμητική βράβευση στον κ. Κυριάκο Σουλιώτη, Αναπληρωτή Καθηγητή Πολιτικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, «Καινοτόμος Έρευνα στο πεδίο της Πολιτικής Υγείας», για την έρευνά του «Δημοκρατία στην Υγεία στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Παραλαμβάνοντας το βραβείο του ο κ. Κυριάκος Σουλιώτης, δήλωσε: «Το βραβείο αυτό αποτελεί την επιβράβευση μιας είναι αλήθεια όχι τόσο «συνηθισμένης» ερευνητικής πρωτοβουλίας στο πεδίο της πολιτικής υγείας, καθώς, για πρώτη φορά, επιχειρήθηκε η αξιολόγηση της δημοκρατικότητας της λήψης αποφάσεων στον τομέα της υγείας, με ποσοτικές και ποιοτικές μεθόδους έρευνας. Τα 25 μέλη της ερευνητικής μας ομάδας, προερχόμενα από 4 διαφορετικές χώρες, συνεργαστήκαμε για 5 χρόνια, προκειμένου να φωτίσουμε μια νέα πτυχή της λειτουργίας των συστημάτων υγείας σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μεταξύ των καινοτόμων χαρακτηριστικών της έρευνάς μας περιλαμβάνεται και η κατασκευή του HEALTH DEMOCRACY INDEX, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε για τις διεθνείς συγκρίσεις. Βέβαια, είμαι υποχρεωμένος να σημειώσω ότι η κατάταξη της χώρας μας στον σχετικό δείκτη δεν είναι τόσο κολακευτική, ωστόσο, έκτοτε, έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου όπως π.χ. η δημιουργία των Γραφείων για την Προστασία των Δικαιωμάτων των Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας στα δημόσια νοσοκομεία μας και η λειτουργία της Ακαδημίας Εκπαίδευσης Συλλόγων Ασθενών, πρωτοβουλίες οι οποίες συμβάλουν στην ενδυνάμωση των πολιτών και στη μετάβαση προς ένα πραγματικά ασθενοκεντρικό σύστημα υγείας»
Βραβείο Συλλόγων Ασθενών «Patient Initiative Award»
Είκοσι τρείς (23) σύλλογοι ασθενών συμμετείχαν φέτος στη διαδικασία αξιολόγησης για το βραβείο «Patient Initiative Award» των Prix Galien Greece. Οι υποψήφιοι Σύλλογοι αξιολογήθηκαν από τα μέλη της κριτικής επιτροπής για την καλύτερη καμπάνια επικοινωνίας και ενημέρωσης κοινού και για την αποτελεσματικότερη διαπραγμάτευση με τους φορείς. Το βραβείο στην κατηγορία «καλύτερη καμπάνια επικοινωνίας και ενημέρωσης κοινού» απονεμήθηκε από τον Dr. Albert Bourla, CEO της Pfizer Inc. στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων και Ιατρών Αθηνών – Κ.Ε.Φ.Ι. ενώ ο κ. Χάρης Ναρδής, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Αstellas Pharmaceuticals, απένειμε το βραβείο για την «αποτελεσματικότερη διαπραγμάτευση με τους φορείς» στον Σύλλογο Ασθενών Ήπατος – Προμηθέας. Με την βράβευση τους, οι Σύλλογοι Ασθενών λαμβάνουν χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ.
Την απονομή των φαρμακευτικών βραβείων Prix Galien Greece – εφάμιλλων των βραβείων Νόμπελ – έθεσαν υπό την αιγίδα τους το Pharma Innovation Forum, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, η Ιατρική Εταιρεία Αθηνών, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}