Τις γιορτές, οι περισσότεροι θα πιούμε κρασί ή λίγη σαμπάνια για το καλό του νέου χρόνου. Όμως το αλκοόλ επηρεάζει τόσο το σώμα όσο και τον εγκέφαλο. Τι συμβαίνει ακριβώς;
Αφού πρώτα περάσει στο αίμα φθάνει στη συνέχεια στο ήπαρ. Το ήπαρ έχει την αποστολή να αποβάλλει από το σώμα δηλητηριώδεις ουσίες, στις οποίες ανήκει και η αλκοόλη. Ένα μέρος της ωστόσο δεν καθαρίζεται από το συκώτι και φθάνει σε άλλα όργανα του σώματος. Αποτέλεσμα: να προκαλεί μεταβολές σε όργανα όπως το πάγκρεας, το μυϊκό σύστημα και τα οστά.
Οι επιστήμονες διαπιστώνουν στην κατανάλωση αλκοόλ μόνο μία καλή πλευρά: Επιδρά θετικά στην αρτηριοσκλήρυνση. Αν είσαστε λίγο μεγαλύτερος σε ηλικία και διατρέχετε κίνδυνο για έμφραγμα ή περάσατε έμφραγμα, τότε ένα ποτηράκι κρασί το βράδυ θα σας κάνει καλό.
Και φυσικά, με ένα ποτηράκι για τις γιορτινές μέρες σίγουρα δεν πρόκειται να έλθει η καταστροφή. Τα προβλήματα του αλκοόλ συνδέονται με την κατάχρηση η οποία μπορεί να έχει είτε την μορφή της μεγάλης κατανάλωσης είτε της συστηματικής.
Η κατάχρηση αλκοόλ, όχι μόνο μπορεί να οδηγήσει στην εξάρτηση αλλά αυξάνει τον κίνδυνο εκδηλώσεως περισσότερων από 200 ασθενειών, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται η κίρρωση του ήπατος και ορισμένες μορφές καρκίνου.
Η υπερκατανάλωση αλκοόλ, μας καθιστά επίσης ευάλωτους σε λοιμώξεις όπως η πνευμονία και η φυματίωση, ενώ αυξάνει και τον κίνδυνο βίαιου θανάτου.
Η μεγάλη ποσότητα αλκοόλ στο σώμα επηρεάζει κυρίως τον εγκέφαλο. Η αντίληψη, η κρίση μας και η δυνατότητα συγκέντρωσης εξασθενούν, ενώ την ίδια στιγμή περιορίζονται οι αναστολές.
Υπερβολικά μεγάλες ποσότητες ενδέχεται ωστόσο να ενισχύσουν την κατάθλιψη, την επιθετικότητα ή να οδηγήσουν, στη χειρότερη περίπτωση, σε απώλεια των αισθήσεων.
Στην κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για κίρρωση του ήπατος. Όταν το συκώτι αποσυνθέτει αλκοόλη δημιουργούνται τοξικές ουσίες, οι οποίες βλάπτουν τα κύτταρά του.
Επειδή, οι άντρες γενικώς πίνουν περισσότερο από τις γυναίκες, η θνησιμότητα εξαιτίας του αλκοόλ σε αυτούς είναι μεγαλύτερη. Έτσι, ο ΠΟΥ υπολογίζει ότι το 7,6% των παγκόσμιων θανάτων στους άντρες οφείλονται στο αλκοόλ έναντι του 4% στις γυναίκες.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}