της Ηρώς Κουνάδη
Όσοι έχουν βουτήξει έστω και μία φορά Αύγουστο στα παγωμένα νερά ενός ποταμού, μπορούν να σας το εγγυηθούν: Η δροσιά τους δεν συγκρίνεται με εκείνη της παραλίας. Όπως επίσης δεν συγκρίνεται και η γαλήνη στις όχθες των ποταμιών με την κοσμοσυρροή στις παραλίες, ούτε τα συγκλονιστικά φυσικά τους τοπία με την πλειοψηφία των κατειλημμένων από τόνους πλαστικού (λέγε με ξαπλώστρες) παραλιών.
Πόσο εύκολο είναι, όμως, να βουτήξεις σε ένα ποτάμι; Εν αρχή, τα βασικά
Τα νερά των ποταμών μπορεί να μοιάζουν «περίεργα», λόγω του ότι κινούνται διαρκώς ανακατεύοντας τον βυθό και κουβαλώντας ξύλα, φύλλα και άλλα αξεσουάρ και σουβενίρ από τη διαδρομή τους, είναι όμως στη συντριπτική πλειοψηφία τους πολύ καθαρότερα από αρκετές θάλασσες, στις οποίες καταλήγουν αποχετεύσεις και απόβλητα πλοίων. Αυτά σχετικά με την καθαριότητα.
Όσον αφορά, τώρα, την ασφάλεια της ποταμίσιας βουτιάς, εδώ το πράγμα αλλάζει. Όσο όμορφα, δροσερά ή προσεγγίσιμα και αν είναι, τα ποτάμια έχουν ρεύματα, νερά που ακόμα και αν δεν τους φαίνεται καθόλου μπορεί να είναι ή να γίνουν ξαφνικά ορμητικά, όχθες που απέχουν από αρκετά έως πολύ η μία από την άλλη, και βασικότατους κανόνες ασφαλείας που αν δεν γνωρίζετε, απλώς δεν επιχειρείτε την βουτιά στα νερά τους. Καλό θα ήταν, για τις πρώτες σας βουτιές, να εμπιστευθείτε μια εταιρεία διοργάνωσης δραστηριοτήτων -rafting, canoe kayak κλπ- για να μάθετε τα βασικά, ήτοι πώς βγαίνετε στην όχθη αν σας παρασύρει το ρεύμα και πώς περνάτε από την μια όχθη στην άλλη, πριν εξορμήσετε μόνοι σας.
Υπάρχει ένας ακόμα λόγος που αυτή είναι καλή ιδέα: Για κάποιο μυστήριο λόγο, οι «παραλίες» των ποταμών και τα καλύτερα σημεία για βουτιές στα νερά τους, σπάνια βρίσκονται κοντά σε κάποιο δρόμο ή έστω μονοπάτι το οποίο να μπορείτε εύκολα να εντοπίσετε μόνοι σας. Ο Αώος, για παράδειγμα, όπως και ο Αλφειός, «κρύβουν» τα καλύτερα σημεία τους μακριά από τα μονοπάτια, εκεί όπου φτάνουν μόνο τα βαρκάκια του rafting και τα κανό.
Και πού να πάω;
Αναλόγως εποχής και… φυσικής κατάστασης, έχετε να διαλέξετε ανάμεσα σε ποτάμια που περπατούνται/ κολυμπούνται/ ενδείκνυνται για rafting/ κανό/ monoraft/ τσαλαβούτηγμα. Ένα τηλεφώνημα στις εταιρείες που διοργανώνουν δραστηριότητες στην περιοχή γύρω τους (Trekking Hellas, No Limits, Alpine Zone, Riverland είναι μερικές από τις καλύτερες) μπορεί να αποδειχτεί σωτήριο, για να μην φτάσετε στην όχθη και διαπιστώσετε ότι το νερό σας φτάνει μέχρι τον αστράγαλο. Ιδού το δικό μας top-5 για ποταμίσιες βουτιές.
Νέδα, Μεσσηνία
Το μοναδικό… θηλυκό ποτάμι της Ελλάδας διασχίζει ένα φαντασμαγορικό φαράγγι, σχηματίζοντας φυσικές πισίνες στις οποίες καταλήγουν υπέροχοι καταρράκτες. Ειδικά ο μεγάλος καταρράκτης της Νέδας, αυτός που θαυμάζετε στην φωτογραφία παραπάνω, είναι το ιδανικότερο ίσως σημείο για να βουτήξετε: Η «πισίνα» του είναι αρκετά μεγάλη ώστε να χωράει όλο τον κόσμο που συρρέει τα Σαββατοκύριακα, και γύρω της σχηματίζονται μικρές παραλιούλες και βραχάκια για να αράξετε στη σκιά των πλατανιών και να απολαύσετε το τοπίο με τις ώρες. Το φαράγγι προσεγγίζεται εύκολα –ακόμα και αν δεν είστε εξοικειωμένοι ή fans της πεζοπορίας– από το χωριό Πλατάνια, ακολουθώντας αρχικά τον (βατό για μη 4x4 οχήματα) χωματόδρομο, και εν συνεχεία με τα πόδια το μονοπάτι. Αναλυτικές οδηγίες, και φωτογραφίες από την διαδρομή για να εμπνευστείτε, έχουμε εδώ.
Λάδωνας, Αχαΐα/ Αρκαδία
Ίσως το πιο… άγνωστο ποτάμι της Πελοποννήσου, στα σύνορα μεταξύ δύο νομών, εκεί που η Αχαΐα συναντά την Αρκαδία, είναι η ήρεμη δύναμή της: Διασχίζει ειδυλλιακά τοπία, περνώντας ανάμεσα σε καταπράσινες βουνοπλαγιές και σχηματίζοντας μικρές παραλιούλες κάθε τόσο στις όχθες του. Καταλήγει, δε, σε μια πρασινογάλαζη λίμνη, τα ακίνητα νερά της οποίας καθρεφτίζουν τα βουνά που βουτούν απαλά μέχρι τις όχθες της. Η στάθμη της λίμνης μεταβάλλεται ανάλογα με την εποχή του χρόνου τόσο που στο μέγιστο πλάτος της –γεμάτη δηλαδή– μπορεί να φτάσει το 1,5 χιλιόμετρο, ενώ στο ελάχιστο δεν ξεπερνά τα 75 μέτρα.
Για τις δραστηριότητές σας, τώρα, έχετε να διαλέξετε ανάμεσα σε «σπιντάτο» rafting στο ποτάμι, ή χαλαρωτικό κανό στα νερά της λίμνης.
Νέστος, Θράκη
Μακράν το πιο φαντασμαγορικό ποτάμι στην Ελλάδα, διασχίζει σχεδόν εξωπραγματικά φυσικά τοπία, κάνοντας αλλεπάλληλα ζιγκ-ζαγκ (τους γνωστούς μαιανδρισμούς του) ανάμεσα σε καταπράσινες πλαγιές που καταλήγουν απαλά στα νερά του. Όλο το κομμάτι του ποταμού από την Σταυρούπολη μέχρι τους Τοξότες είναι ήρεμο, με σταθερή ροή νερών όλο τον χρόνο, χάρη στα φράγματα που τη ρυθμίζουν, και με χαριτωμένες, λιλιπούτιες παραλίες που προσφέρονται για βουτιές. Μία εύκολη διαδρομή για να προσεγγίσετε ορισμένες από αυτές είναι εκείνη που ξεκινά από τον σιδηροδρομικό σταθμό του χωριού Γαλάνη και κινείται παράλληλα με το ποτάμι, κατηφορίζοντας σε αρκετά σημεία προς τις όχθες.
Πολύ καλύτερη από την πεζοπορία, βέβαια, κατά την ταπεινή μας γνώμη είναι η κατάβαση του Νέστου με κανό. Η διαδρομή ξεκινά από την Σταυρούπολη και καταλήγει στους Τοξότες, διαρκεί περίπου 5 ώρες και περιλαμβάνει δύο στάσεις για βουτιές και birdwatching σε δύο εντυπωσιακές παραλίες.
Λούσιος, Ορεινή Αρκαδία
Είναι πιθανότατα το δημοφιλέστερο ποτάμι για βουτιές, και όχι άδικα: Διασχίζει ένα πανέμορφο φυσικό τοπίο, έχει αρκετό νερό όλο τον χρόνο και είναι σαφώς το κοντινότερο στην Αθήνα –απέχει μόλις δύο και κάτι ώρες από εδώ. Οι λάτρεις της πεζοπορίας, θα ξεκινήσετε από το πέτρινο γεφύρι της Παλαιοχώρας (το βρίσκετε απλώς ακολουθώντας τις πινακίδες που γράφουν «Λούσιος Ποταμός» μετά την Καρύταινα, και το εντοπίζετε στο αριστερό σας χέρι) και θα ακολουθήσετε τον δασικό δρόμο μέχρι τη Μονή Φιλοσόφου. Εν συνεχεία, το κατηφορικό μονοπάτι σας οδηγεί στις όχθες του Λούσιου όπου εντοπίζετε σημείο με καλή ποσότητα νερού και βουτάτε. Αώος, Ήπειρος
Θα το ομολογήσουμε, κι ας υπονομεύουμε το ίδιο μας το top - 5:
Ο «γείτονάς» του, ο περίφημος Βοϊδομάτης είναι πολύ ομορφότερος -και κρατά επάξια και τα σκήπτρα του καθαρότερου ποταμού της Ευρώπης: Τόσο που οι μελέτες δείχνουν ότι το νερό του μπορείς να το πιείς. Δυστυχώς, όμως, ο Βοϊδομάτης τον Αύγουστο έχει νερό ίσα για να βρέξετε… πατουσάκια, πράγμα που μας οδηγεί γραμμή στη δεύτερη επιλογή, τον καθόλου άσχημο Αώο, ο οποίος διασχίζει μία ενδιαφέρουσα διαδρομή και έχει για δυνατό άσσο στο μανίκι του μια μεγάλη παραλία… σετάκι με ψηλά βράχια, ιδανικά για βουτιές από εκείνες που θυμίζουν τα καλοκαίρια των παιδικών μας χρόνων.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}