Υγεία

Φτώχεια και παχυσαρκία: Πώς σχετίζονται και πώς...αντιμετωπίζονται;

H φτώχεια στην πρώιμη παιδική ηλικία σχετίζεται αργότερα με την παιδική παχυσαρκία. Ποιο ρόλο παίζουν τα προγράμματα παρέμβασης;

Πέμπτη, 16 Οκτωβρίου 2014

Λινού Αθηνά
Kαθηγήτρια Ιατρικής Σχολής Αθήνας, πρόεδρος Ινστιτούτου Prolepsis, επιστημονική υπεύθυνος προγράμματος ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Σύμφωνα με στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για την πενταετία 2007-2012, το συνολικό εισόδημα των νοικοκυριών στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 30% και παρά την επιτακτική ανάγκη για οργανωμένη βοήθεια, η υποστήριξη των φτωχότερων οικογενειών παραμένει μικρή. Επιπλέον, πρόσφατες εκθέσεις της UNICEF αναφέρουν ότι τα παιδιά που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού στην Ελλάδα ανέρχονταν το 2012 σε 686.000 ή στο 35,4%.

Μελέτες που εκπονούνται τόσο στην Ελλάδα όσο και στις υπόλοιπες χώρες δείχνουν συσχέτιση μεταξύ φτώχειας και παχυσαρκίας. Μια πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 1.134 παιδιά σε 10 πόλεις των ΗΠΑ έδειξε ότι η φτώχεια στην πρώιμη παιδική ηλικία σχετίζεται αργότερα με την παιδική παχυσαρκία. Πιο συγκεκριμένα, στα παιδιά που ζουν στη φτώχεια από την ηλικία των δύο ετών, οι πιθανότητες να είναι παχύσαρκα στην ηλικία των 15,5 ετών ήταν 1,66 φορές περισσότερες σε σχέση με τα παιδιά που δεν βιώνουν φτώχεια νωρίς. Η διαπίστωση αυτή βασίστηκε σε ένα στατιστικό μοντέλο που αντιπροσώπευε μια σειρά από κοινωνικο-δημογραφικές και σχετικές με την υγεία μεταβλητές (π.χ., τη φυλή, το βάρος γέννησης, το φύλο, την εκπαίδευση της μητέρας, τη φτώχεια κατά την παιδική ηλικία ή την εφηβεία). Σύμφωνα με τους συγγραφείς της έρευνας, η σύνδεση μεταξύ της φτώχειας σε πολύ νεαρή ηλικία και αργότερα της παχυσαρκίας εξαρτάται πιθανότατα από πολύπλοκους μηχανισμούς και μεταβλητές που απαιτούν περαιτέρω διερεύνηση, συμπεριλαμβανομένων του μητρικού άγχους ή της κατάθλιψης, των περιβαλλοντικών περιορισμών, και βιολογικών αλλαγών στην προγεννητική ή πρώιμη παιδική ηλικία. (Lee H., Andrew M., Gebremariam A., Lumeng J. C. & Lee J. M., 2014).

Τις επιπτώσεις των παραπάνω προσπαθούν να αντιμετωπίσουν προγράμματα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Ένα τέτοιο πρόγραμμα είναι και το Πρόγραμμα Σίτισης και Προώθησης Υγιεινής Διατροφής /σε μαθητές/, ΔΙΑΤΡΟΦΗ που (αφορά μαθητές και) υλοποιείται από το Ινστιτούτο Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής, Prolepsis, με κύρια δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Το Πρόγραμμα ξεκίνησε πιλοτικά τον Απρίλιο του 2012 και εφαρμόστηκε για τρία συνεχόμενα σχολικά έτη. Κατά τη σχολική χρονιά 2013-14 συμμετείχαν 406 σχολεία και 61.870 συνολικά μαθητές. Απευθύνεται σε μαθητές δημοσίων σχολείων κοινωνικοοικονομικά ευπαθών περιοχών όλης της χώρας, που πλήττονται περισσότερο από την οικονομική κρίση, και εκπληρώνει διττό στόχο: προσφέρει καθημερινά σε όλους τους μαθητές των σχολείων που συμμετέχουν ένα δωρεάν, υγιεινό γεύμα, ειδικά προσαρμοσμένο στις ανάγκες τους και προάγει την υγεία, μέσω της προώθησης της υγιεινής διατροφής, τόσο των μαθητών όσο και των οικογενειών τους.

Το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ παρέχοντας αυτό το καθημερινό μικρογεύμα κατάφερε να μειώσει σημαντικά την επισιτιστική ανασφάλεια στις οικογένειες των μαθητών καθώς επίσης άλλαξε και τις διατροφικές συνήθειές τους με αποτέλεσμα να μειωθεί το ποσοστό υπερβαρότητας-παχυσαρκίας. Το «υγιεινό» γίνεται καθημερινή συνήθεια πλέον στους μαθητές, την οποία μεταφέρουν και στις οικογένειές τους.

Το 2011 πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα και ειδικότερα στην περιοχή της Καβάλας μια μελέτη για τη συσχέτιση φτώχειας και παχυσαρκίας όπου συμμετείχαν εθελοντικά 331 οικογένειες, με παιδιά ηλικίας 11 και 12 ετών, από δώδεκα δημοτικά σχολεία. Έγιναν μετρήσεις στα παιδιά, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονταν το ύψος και το βάρος. Επίσης δόθηκε στους γονείς ένα δομημένο ερωτηματολόγιο (το απαντούσε ένας από τους δύο) με ερωτήσεις για την κοινωνικο-οικονομική κατάσταση της οικογένειας, το μορφωτικό επίπεδο των γονέων, τις διατροφικές συνήθειες και την ύπαρξη στο σπίτι διαφόρων προϊόντων διατροφής και ποτών, καθώς και την πρόσληψη τροφής, τη σωματική δραστηριότητα και το χρόνο που αφιερώνει η οικογένεια στον ύπνο και μπροστά στην οθόνη. Τα αποτελέσματα είχαν ως εξής: Οι οικογένειες με παχύσαρκα μέλη συσχετίστηκαν με χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο των γονέων, ενώ το υψηλότερο ποσοστό τους κατοικούσε σε αγροτικές περιοχές και είχαν χαμηλό εισόδημα. Στις ίδιες οικογένειες παρατηρήθηκε με μεγαλύτερη συχνότητα η παράλειψη του πρωινού και ο πολύς χρόνος (περισσότερο από 3 ώρες καθημερινά) μπροστά σε οθόνη. (Christoforidis A1, Batzios S, Sidiropoulos H, Provatidou M, Cassimos D., 2011).

Σύμφωνα με το Food and Research Center (FRAC) οι άνθρωποι που είναι επισιτιστικά ανασφαλείς ή έχουν χαμηλό εισόδημα τείνουν να γίνονται υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, επειδή έρχονται αντιμέτωποι με προκλήσεις όσον αφορά την υιοθέτηση υγιεινών συμπεριφορών. Οι προκλήσεις αυτές είναι οι ακόλουθες:

Το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ έχει άκρως υποστηρικτικό χαρακτήρα, καθώς έχει επιτύχει μείωση της επισιτιστικής ανασφάλειας των οικογενειών των μαθητών. Σύμφωνα με στοιχεία του σχολικού έτους 2012-2013, η επισιτιστική ανασφάλεια των οικογενειών των μαθητών που συμμετείχαν στο Πρόγραμμα μειώθηκε κατά 11%. Πιο αναλυτικά:

Επιπλέον, όσον αφορά την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και γενικώς της ρύθμισης του βάρους, το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα, καθώς έχει επιτύχει αξιοσημείωτη βελτίωση των διατροφικών συνηθειών παιδιών και οικογενειών και μείωση του αριθμού των παχύσαρκων και ελλιποβαρών παιδιών. Συγκεκριμένα, σύμφωνα πάλι με στοιχεία της σχολικής χρονιάς 2012-2013:

Η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα που υλοποιεί Πρόγραμμα σίτισης σε σχολεία. Σύμφωνα με έρευνα του World Food Programme (2013), σε παραπάνω από 169 χώρες υλοποιούνται ανάλογες δράσεις, ειδικά μετά το 2008 που η οικονομική κρίση μας χτύπησε την πόρτα. Η παγκόσμια επένδυση σε προγράμματα σίτισης που γίνεται κυρίως από το κράτος φτάνει περίπου τα 75 δισεκατομμύρια το χρόνο• ποσό ικανό για να σιτίζονται καθημερινά πάνω από 368 εκατομμύρια παιδιά. Σε χώρες με υψηλό και πάνω από το μεσαίο εισόδημα, περίπου όλα τα παιδιά έχουν πρόσβαση σε φαγητό στο σχολείο και τα παιδιά που βρίσκονται σε λιγότερη πλεονεκτική θέση δικαιούνται επιδοτούμενη ή δωρεάν σίτιση. Αντίθετα, σε χώρες με χαμηλό εισόδημα, μόνο το 18% των παιδιών μπορούν να έχουν πρόσβαση σε σχολικό γεύμα. Επισημαίνεται δηλαδή ότι στις χώρες όπου υπάρχει πραγματική ανάγκη και πείνα η υλοποίηση προγραμμάτων σίτισης είναι πολύ ασθενής.

Αναφορικά με το κόστος της σχολικής σίτισης, υπάρχει η τάση να γίνεται πολύ μικρότερο σε χώρες που το εισόδημα γίνεται υψηλότερο. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι γιατί ενώ υπάρχει αυξανόμενη επένδυση στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση σαν ακαθόριστο εγχώριο προϊόν η επένδυση στη σίτιση παραμένει σταθερή.

Οι δυσμενείς συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας και η έγνοια για την υγιεινή διατροφή κάνουν επιτακτική την ανάγκη για ανάληψη τέτοιων πρωτοβουλιών, όχι μόνο από ιδιωτικούς φορείς αλλά και από το κράτος. Η εμπειρία άλλων χωρών μπορεί να είναι για μας αξιοποιήσιμη.



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Loading ...
Προσθήκη Σχολίου

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ IATRONET.GR

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας


Εμείς και οι συνεργάτες μας χρησιμοποιούμε τεχνολογίες, όπως cookies, και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως διευθύνσεις IP και αναγνωριστικά cookies, για να προσαρμόζουμε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο με βάση τα ενδιαφέροντά σας, για να μετρήσουμε την απόδοση των διαφημίσεων και του περιεχομένου και για να αποκτήσουμε εις βάθος γνώση του κοινού που είδε τις διαφημίσεις και το περιεχόμενο. Κάντε κλικ παρακάτω για να συμφωνήσετε με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας και την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων για αυτούς τους σκοπούς. Μπορείτε να αλλάξετε γνώμη και να αλλάξετε τις επιλογές της συγκατάθεσής σας ανά πάσα στιγμή επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο.

Πολιτική Cookies
& Προστασία Προσωπικών Δεδομένων