Η εμμηνόπαυση μπορεί να αποτελεί την τελική φάση της αναπαραγωγικής ζωής μιας γυναίκας, όμως αποτελεί και την αρχή ενός εντελώς νέου κεφαλαίου της ζωής της. Πολλές γυναίκες φοβούνται ότι η περίοδος αυτή σηματοδοτεί και το τέλος της σεξουαλικής τους δραστηριότητας.
Η έναρξη και η συμπτωματολογία της εμμηνόπαυσης είναι διαφορετική για κάθε γυναίκα. Κύρια αιτία των συμπτωμάτων είναι η πτώση των ορμονών (οιστρογόνων και ανδρογόνων), που έχει ως συνέπεια αλλαγές στον οργανισμό μας, οι οποίες επηρεάζουν τόσο το σώμα όσο και τον ψυχισμό. Οι εφιδρώσεις, η οστεοπόρωση και οι άλλες συναισθηματικές και σωματικές αλλαγές (όπως η κατάθλιψη, οι διαταραχές ύπνου, τα άγχη υγείας, η ακράτεια, η αύξηση του σωματικού βάρους, η λέπτυνση της επιδερμίδας κ.ά.) συνδέονται με την εμμηνόπαυση.
Βασική συνέπεια της πτώσης των ορμονών, και κυρίως των οιστρογόνων, είναι η αιδοιοκολπική ατροφία. Επίσης, η μείωση της αιμάτωσης στην περιοχή του κόλπου έχει ως αποτέλεσμα οι ιστοί να γίνονται πιο λεπτοί, πιο ξηροί και λιγότερο ελαστικοί. Τέλος, τα χαμηλά ορμονικά επίπεδα μπορεί να προκαλέσουν μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας.
Τα πιθανά προβλήματα
Το αποτέλεσμα είναι κάποιες γυναίκες να εγκαταλείπουν τη σεξουαλική επαφή, ενώ άλλες συνεχίζουν να ενδίδουν σε επίπονες επαφές για να μη δυσαρεστήσουν τον σύντροφό τους. Τα προβλήματα που μπορούν να δημιουργηθούν στις σχέσεις, κυρίως λόγω του αισθήματος απόρριψης που νιώθουν οι σύντροφοί τους, μπορεί να είναι και σοβαρά. Οφείλουμε όλοι μας να έχουμε κατά νου ότι, μεγαλώνοντας, η έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας δεν αποτελεί ασθένεια που πρέπει να θεραπευτεί. Όμως, αν είναι ένα θέμα που σας προβληματίζει, μπορείτε να αναζητήσετε βοήθεια. Οι περισσότερες γυναίκες, πάντως, θα απαντούσαν ότι φυσικά και θα επιθυμούσαν να έχουν μια διασκεδαστική και γεμάτη πάθος ερωτική ζωή με το σύντροφό τους.
Τα καλά νέα είναι ότι τα περισσότερα από αυτά τα συμπτώματα- προβλήματα μπορούν να βελτιωθούν ή και να θεραπευτούν. Τις περισσότερες φορές η θεραπεία χρειάζεται ολιστική προσέγγιση, που περιλαμβάνει αλλαγή τρόπου και στάσης ζωής, αλλαγή σκέψης και κάποιες φορές και φαρμακευτική αγωγή.
Λύσεις με απλά βήματα
Μερικά απλά βήματα που μπορούν να βοηθήσουν κάθε γυναίκα σε αυτήν τη φάση της ζωής της:
- Επισκεφθείτε τον γιατρό σας, κάντε ένα γενικό τσεκ απ και αντιμετωπίστε τυχόν ιατρικά ζητήματα που μπορεί να προκύψουν. Η γενική κατάσταση της υγείας σας μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική σας υγεία.
- Γυμναστείτε. Η άσκηση μπορεί να αυξήσει τη ζωτικότητά σας, το κέφι σας και να βελτιώσει την εικόνα σας. Όλα αυτά παίζουν ρόλο στην αύξηση της σεξουαλικότητάς σας.
- Κάντε ασκήσεις πυελικού εδάφους. Αυτές αυξάνουν τη ροή του αίματος στα τοιχώματα του κόλπου και ενδυναμώνουν τους μυς της περιοχής. Εάν δεν τις γνωρίζετε, μη διστάσετε να ρωτήσετε το γυναικολόγο σας.
- Κόψτε το κάπνισμα. Το κάπνισμα επιδρά στην κυκλοφορία και στα οιστρογόνα, απαραίτητοι παράγοντες και οι δύο για καλή σεξουαλική υγεία. Επίσης αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και διάφορων άλλων ουσιών που μπορεί να αποδυναμώνουν τις αισθήσεις σας.
- Προσπαθήστε να έρχεστε σε επαφή συχνότερα με τον σύντροφό σας. Έχει αποδειχθεί ότι η αύξηση της ροής του αίματος στους ιστούς που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της επαφής, βοηθά στη διατήρησης της καλής υγείας τους.
- Δώστε σημασία στην υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής. Αποφύγετε προϊόντα που μπορούν να σας δημιουργήσουν ερεθισμούς, όπως αφρόλουτρα κ.ά.
- Συμβουλευθείτε το γυναικολόγο σας για όποια απορία έχετε, για ό,τι σας απασχολεί.
- Ένα από τα πιο βασικά πράγματα που πρέπει να κάνετε, είναι να μιλήσετε με τον σύντροφό σας. Να συζητήσετε και να βρείτε από κοινού το δρόμο για να προχωρήσετε.
Η εμμηνόπαυση μπορεί να είναι μια δύσκολη περίοδος στη ζωή κάθε γυναίκας. Όμως, μην τη δυσκολεύουμε ακόμα περισσότερο λόγω αμηχανίας και ταμπού που μας ακολούθησαν πιθανότατα σε όλη μας τη ζωή ή επειδή νομίζουμε ότι δεν υπάρχει λύση στο πρόβλημα αυτό.
Πηγές:
Νομική Μονοκανδήλου, Μαιευτήρας-Γυναικολόγος, Συνεργάτις Μαιευτηρίου ΛΗΤΩ
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}