Δυνατότητα ελέγχου των δαπανών, παρέχεται στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι θα μπορούν παράλληλα να προβαίνουν σε καταγγελίες σε σχέση με την ποιότητα των υπηρεσιών που λαμβάνουν από τον Οργανισμό.

Από τον Μάρτιο, θα γίνεται και κατ' οίκον αποστολή για φάρμακα υψηλού κόστους. Αφορούν περίπου 110.000 ασθενείς.

Τα παραπάνω ανέφερε την Παρασκευή η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη

Όπως ανέφερε, μέ σα στον Ιανουάριο θα μπορεί ο ασθενής να βλέπει ψηφιακά τις συνταγές και τις παροχές Υγείας, επιβεβαιώνοντας εάν αφορούν τον ίδιο.

Θα μπορεί, επίσης, να υποβάλλει καταγγελίες για θέματα που αφορούν το φάρμακο και τις λοιπές παροχές Υγείας.

Σύμφωνα με την κ. Καρποδίνη, θα υπάρχει δυνατότητα ελέγχου σε πραγματικό χρόνο των νοσηλειών και στο πλαίσιο αυτό έχει προκηρυχθεί το σχετικό έργο.

Η κοστολόγηση των υπηρεσιών από τα νοσοκομεία θα γίνεται με τον νέο τρόπο (DRGs) και θα προκύπτει κάθε στοιχείο που σχετίζεται με τη νοσηλεία (φάρμακα, εξετάσεις).

Επισήμανε πως ο ψηφιακός μετασχηματισμός θα κάνει καλύτερη την καθημερινότητα των ασθενών. Αιτήματα για υπηρεσίες θα γίνονται μέσα από τον φάκελο Υγείας του ασθενούς μέσα σε 5 λεπτά και χωρίς να απαιτείται να μετακινηθεί.

Με βάση τον φάκελο, ο ασθενής με το πάτημα ενός απλού κουμπιού θα μπορεί να κάνει "πράξη εναντίωσης" εάν φαίνεται υπηρεσία δεν έχει λάβει ή να καταγγείλει οτιδήποτε σχετίζεται με τις υπηρεσίες που λαμβάνει.

Σημείωσε πως θα υπάρχει παρακολούθηση και έλεγχοι και στους παρόχους του Οργανισμού, ενώ θα λειτουργήσει και ειδικό τηλεφωνικό κέντρο.

Σε σχέση με τις καταγγελίες που έχουν γίνει, είπε πως ανέρχονται σε 33.000 και έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος σε 23.000, καθώς απαιτείται χρόνος μέχρι να αξιολογηθούν όλα τα δεδομένα.

Την περίοδο της πανδημίας - είπε - 27.000 ασθενείς οδηγήθηκαν σε ιδιωτικές κλινικές, καθώς δεν μπορούσαν να απορροφηθούν από τα δημόσια νοσοκομεία.

Φαρμακευτική δαπάνη

Η πρόεδρος της Eπιτροπής Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων του υπουργείου Υγείας Νάντια Γκογκοζώτου είπε πως την τελευταία τριετία έχει υπάρξει εξοικονόμηση 1,6 ευρώ, ενώ εξασφαλίζονται νέες θεραπείες στους ασθενείς.

Μαζί με τις νομοθετημένες εκπτώσεις (rebates), το ποσό της εξοικονόμησης ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ. Μόνο το 2024, τα συμφωνητικά ανέρχονται σε 442 και την πενταετία έχουν φτάσει τα 1.123.

Η κ. Γκογκοζώτου προανήγγειλε αποζημίωση και των βιοδεικτών, λέγοντας πως αναμένονται εξελίξεις από το υπουργείο Υγείας μέσα στο 2025.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Το «προΣfΕΕρουμε» στο Παράρτημα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρίες στη Βούλα Αττικής
Στον Καθηγητή Ανδρέα Μπουντουβή το φετινό Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας
Λιναρόσπορος: Πώς να τον ενσωματώσουμε στη διατροφή μας