Κατά καιρούς έχουμε υποστηρίξει τις ευεργετικές επιδράσεις των οινοπνευματωδών και ιδίως του κρασιού στην καρδιά και ιδιαίτερα στην στεφανιαία νόσο. Χιλιάδες σελίδες έχουν παγκόσμια σχολιάσει το θέμα αυτό.
Στην επιστημονική βιβλιογραφία μάλιστα υπό τον τίτλο το περίφημο ‘Γαλλικό παράδοξο’ σχολιάζεται με το ερώτημα: ‘Πώς οι Γάλλοι που διατρέφονται με τροφές ανάλογες με τις τροφές των λαών της βόρειας Ευρώπης έχουν καλύτερη επιβίωση όσον αφορά τον θάνατο από στεφανιαία νόσο, δηλαδή το έμφραγμα του μυοκαρδίου και τον αιφνίδιο θάνατο σε σύγκριση με τους λαούς της Βόρειας Ευρώπης.
Βασικός λόγος που γράφω αυτές τις γραμμές δεν είναι άλλος από το ερώτημα που μου υποβλήθηκε από ένα μεγάλο περιοδικό Υγείας, που μου ζητούσε να σχολιάσω τα αποτελέσματα δύο μεγάλων ερευνών που προέρχονταν από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και από το Γαλλικό Ινστιτούτο INCA για τον καρκίνο.
Συγκεκριμένα, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ισχυρίζονται ότι ακόμα και ένα ποτήρι αλκοόλ την ημέρα (125ml) αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου στις γυναίκες.
Στην περίπτωση μάλιστα του καρκίνου του μαστού, το ποσοστό της επιβάρυνσης φθάνει το 12%, στο ήπαρ (συκώτι) το 24%, στο έντερο το 10%, ενώ με κάθε επιπλέον ποτήρι οι πιθανότητες αυξάνονται κατά 6%. Η μελέτη αυτή δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ‘Journal of National Cancer Institute’.
Η γαλλική μελέτη ισχυρίζεται ότι η καθημερινή κατανάλωση έστω και μικρής ποσότητας κρασιού (125ml) αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στόματος και του λάρυγγα κατά 168%, ενώ οι αλκοολικοί με καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ κινδυνεύουν και από άλλους τύπους καρκίνου.
Η πρόεδρος μάλιστα του Γαλλικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου Ντομινίκ Μαρανίνκι τονίζει ότι: ‘Ο κίνδυνος αυξάνεται επειδή η αιθανόλη του αλκοόλ μετατρέπεται σε ακεταλδεύδη, η οποία προκαλεί βλάβες στο DNA των υγιών κυττάρων’.
Πώς όμως μπορεί να σχολιάσει κανείς όλα αυτά τα αποτελέσματα των συγκεκριμένων ερευνών; Τίποτα στην Ιατρική δεν είναι θέσφατο. Όλες οι έρευνες, ακόμα και αυτές που δημοσιεύονται στα πλέον έγκριτα περιοδικά αποκτούν αξία όταν τα προσεχή χρόνια και άλλοι ερευνητές που χρησιμοποιούν την ίδια μεθοδολογία καταλήξουν στα ίδια αποτελέσματα.
Η επαναληψιμότητα του αποτελέσματος μίας έρευνας θεωρείται το ισχυρότερο στοιχείο για την αξιοπιστία της. Κατά καιρούς οι συγκεκριμένες μελέτες που ενσπείρουν ανησυχίες σ’ όλο τον κόσμο θα πρέπει να κριθούν με τα ίδια μέτρα και σταθμά.
Ας αναμείνουμε λοιπόν τις προσεχείς μελέτες επί του θέματος. Όμως είναι περίεργο πως μία πανάρχαια έξη και συνήθεια, δηλαδή η κατανάλωση οίνου μπορεί να αποδειχθεί τόσο επιβλαβής.
Οίνος καρδία ανθρώπου ευφραίνει, γράφει η Παλαιά διαθήκη. Άλλωστε και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν διακρίνει τη Γαλλία να ξεχωρίζει μεταξύ των άλλων κρατών για αυξημένους θανάτους από καρκίνο. Συγκράτηση λοιπόν και αναμονή γιατί αλλοίμονο εάν υιοθετήσουμε σαν Ευαγγέλιο τις πρώτες επιστημονικές ανακοινώσεις επί παντός θέματος χωρίς την επιστημονική βάσανο.
Η εμπειρία μας μάς διδάσκει το αντίθετο.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}