Τα κοκκινωπά εξανθήματα είναι το κυριότερο, αλλά όχι το μοναδικό, σύμπτωμα της ιλαράς.
Άλλα συμπτώματα είναι ο υψηλός πυρετός, η έντονη καταρροή και ο βήχας. Ο ιός της ιλαράς εξασθενεί το ανοσοποιητικό σύστημα, κάτι που μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα επικίνδυνο για τον ανθρώπινο οργανισμό αφού τον καθιστά ευάλωτο απέναντι σε μικρόβια και φλεγμονές στα αυτιά, τους πνεύμονες ακόμη και στο κεφάλι.
Οι εγκεφαλικές φλεγμονές μπορούν σε εξαιρετικές περιπτώσεις να επιφέρουν ακόμη και τον θάνατο.
Ξεκινά με ρινική καταρροή, υψηλό πυρετό, κόκκινα μάτια που δακρύζουν και βήχα. Την τέταρτη μέρα εμφανίζεται το εξάνθημα- κόκκινες κηλίδες συνήθως ενωμένες μεταξύ τους- και υψηλός πυρετός. Το εξάνθημα εμφανίζεται πρώτα στο κεφάλι και μετά στο υπόλοιπο σώμα, διαρκεί περίπου πέντε με έξι ημέρες και αρχίζει να φεύγει με την ίδια σειρά που εμφανίστηκε προκαλώντας ελαφρύ ξεφλούδισμα.
Χρειάζονται περίπου δώδεκα ημέρες για να εκδηλώσει τη νόσο ένα παιδί που ήρθε σε επαφή με τον ιό.
Ο ιός μεταδίδεται πολύ εύκολα με σταγονίδια από τη μύτη ή το στόμα, κυρίως στα άτομα που μένουν στο ίδιο σπίτι, τέσσερις ημέρες πριν την εμφάνιση του εξανθήματος μέχρι και τέσσερις ημέρες μετά.
Το εξάνθημα διαρκεί επτά με εννέα ημέρες και ο άρρωστος αναρρώνει πλήρως σε δέκα έως δεκατέσσερις ημέρες.
Η αντιμετώπιση γίνεται με αντιπυρετικά, κατά προτίμηση παρακεταμόλη, για την αντιμετώπιση του πυρετού.
Επίσης απαραίτητα είναι τα πολλά υγρά για τη μείωση της αφυδάτωσης.
Φυσικά, η ξεκούραση στο κρεβάτι επιβάλλεται.
Κάθε χρόνο 200.000 άνθρωποι πεθαίνουν παγκοσμίως από τον ίδιο τον ιό της ιλαράς ή τις παρεπόμενες δυσλειτουργίες που αφήνει.
Σημειώνεται ότι στις επιπλοκές περιλαμβάνονται: Βρογχιολίτιδα-βρογχίτιδα, εγκεφαλίτιδα, μυοκαρδίτιδα και πνευμονία. Οι επιπλοκές, που είναι πιο συχνές σε παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών και στους ενήλικες άνω των 20 ετών, συνήθως αφορούν το πεπτικό, το αναπνευστικό και το κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκέφαλος).
Για το λόγο αυτό, γονείς και νεαροί ενήλικες πρέπει να καταλάβουν ότι η ιλαρά είναι σοβαρή ασθένεια και μερικές φορές κοστίζει τη ζωή.
Επιπλέον, έχει υψηλή μεταδοτικότητα και εξαπλώνεται εύκολα. Όπου και αν κατοικεί κανείς, είναι σημαντικό να έχει πλήρη εμβολιαστική κάλυψη εναντίον της.
Στην Ευρώπη, παρατηρούνται ολοένα περισσότερες επιδημίες ιλαράς, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Παρ’ ότι οι εκτενείς εμβολιασμοί εναντίον της νόσου από το 1980 και μετά έχουν οδηγήσει σε κατακόρυφη μείωση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας από ιλαρά, μόνο στο Αμερικανικό Τμήμα του ΠΟΥ εκριζώθηκε τελικά η νόσος (αυτό έγινε το 2002).
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}