Σε όλους μας έχει συμβεί. Ξυπνάμε μια μέρα, και αισθανόμαστε ένα μικρό πόνο στο πόδι ή στο χέρι. Κοιτάμε και ανακαλύπτουμε μια μελανιά, και δεν έχουμε την παραμικρή ιδέα από πού ήρθε. Η απάντηση είναι απλή: μάλλον μελανιάζουμε εύκολα. Συνεπώς, ακόμα κι ένα μικρό χτύπημα, που ίσως να μην το αισθανθήκαμε καν, να αφήσει ένα σημάδι για λίγο καιρό στο δέρμα μας. Είναι αυτό ανησυχητικό;
Μάλλον ήρθε η ώρα να μάθουμε όσα πρέπει να γνωρίζουμε για… τις μελανιές.
Όσο μεγαλώνουμε, τόσο πιο εύκολα συμβαίνουν
Όσο μεγαλώνουμε, το δέρμα μας γίνεται λιγότερο ελαστικό και πιο λεπτό, καθώς χάνουμε το στρώμα λίπους που βρίσκεται κάτω από την επιδερμίδα και απορροφά τους κραδασμούς. Συνεπώς, τραυματίζεται πιο εύκολα.
Οι κακές μας συνήθειες μπορεί να ευθύνονται
Αν περνάτε πολλή ώρα στον ήλιο, ίσως να ευθύνεστε και εσείς. Όσο περισσότερο το δέρμα εκτίθεται στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου, τόσο πιο εύκολο είναι να σπάσει. Συνεπώς, δεν ξεχνάμε ποτέ το αντηλιακό. Επιπλέον, το κάπνισμα είναι από τις χειρότερες συνήθειες για το δέρμα μας, και πρέπει να το σταματήσουμε.
Παίζει ρόλο και η διατροφή
Δύο βιταμίνες παίζουν σημαντικό ρόλο στην επούλωση μιας μελανιάς: η βιταμίνη C και η βιταμίνη Κ. Η πρώτη βοηθά στην αναδόμηση των ιστών, και η δεύτερη στην πήξη του αίματος. Τις βρίσκουμε και τις δύο σε πράσινα, φυλλώδη λαχανικά, συνεπώς τα έχουμε ανάγκη στην διατροφή μας.
Σε μερικούς ανθρώπους, είναι θέμα γονιδίων
Κάποιοι άνθρωποι απλώς μελανιάζουν πιο εύκολα, και αυτό δεν αποτελεί σημάδι ανησυχίας. Μπορεί να έχουν πιο εύθραυστα αιμοφόρα αγγεία, ή πιο ανοιχτόχρωμα δέρμα, αλλά αυτό δεν είναι απόλυτο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, όμως, δεν εμφανίζεται πρόβλημα.
Υπάρχουν και περίεργες μελανιές
…και, ευτυχώς, είναι πολύ σπάνιες. Μπορεί να είναι σημάδια κάποιας σοβαρής πάθησης, όπως η λευχαιμία, αλλά θα τα καταλάβετε καθώς θα έχουν διαφορετικό μέγεθος, και μπορεί να βρίσκονται σε μέρη που δεν θα μπορούσατε να έχετε χτυπήσει, όπως χαμηλά στην μέση.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}