Οι έρευνες που γίνονται πάνω στον τομέα των διαπροσωπικών σχέσεων τονίζουν τη σπουδαιότητα που πρέπει να συνεχίζει να έχει στη ζωή μας ο σύζυγός μας μετά τον ερχομό των παιδιών. Σε προηγούμενο άρθρο εστιάσαμε στους λόγους για τους οποίους είναι τόσο σημαντικός ο συζυγικός ρόλος και για τα πολύ σπουδαία μηνύματα που δίνει η σχέση αυτή στα παιδιά μας. Σήμερα θα εστιάσουμε στο πώς μπορούμε να κρατήσουμε τη συζυγική σχέση ζωντανή μετά από το γάμο και τα παιδιά.
Τι συμβαίνει λοιπόν στη συζυγική σχέση μετά τον ερχομό του πρώτου μωρού; Έρευνες δείχνουν πως πολλά ζευγάρια αρχίζουν να αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα γιατί αλλάζει σε μεγάλο βαθμό η καθημερινότητα και οι ρόλοι του ζευγαριού. Αρχίζει να μειώνεται η ικανοποίηση στην καθημερινή ζωή, εμφανίζονται εντονότερες συγκρούσεις που έχουν να κάνουν με το μωρό και τις ευθύνες του καθενός και γενικά υπάρχει μια αίσθηση ότι γάμος και παιδιά= βάσανα και δυσκολίες. Σίγουρα αλλάζουν πολλά πράγματα, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο γάμος πρέπει να υποφέρει. Η σχέση αλλάζει όταν έρχεται το νέο μέλος της οικογένειας, δε σταματά όμως να χρειάζεται και αυτή τη δική της φροντίδα.
Τι μπορείτε να κάνετε λοιπόν εσείς για να διατηρήσετε έναν ευτυχισμένο και υγιή γάμο;
- Βάλτε από την αρχή όρια. Ξέρω ότι πάρα πολύ συχνά στα άρθρα μου σας μιλάω για τα όρια, είναι όμως πολύ σημαντικό να αναγνωρίσετε πως βάζοντας τα όρια από την αρχή γλιτώνετε από πολλά προβλήματα στην πορεία. Τι όρια μπορείτε να βάλετε λοιπόν; Μην αφήνετε τα παιδιά να κοιμούνται στο κρεβάτι σας καθημερινά, να βγαίνετε έξω οι δύο σας σαν ζευγάρι σε μια τακτική βάση, να φεύγετε έστω για λίγες ημέρες διακοπές μόνοι σας. Μπορεί να μου πείτε πως νιώθετε ενοχές εάν αφήνετε τα παιδιά πίσω με κάποιο συγγενικό πρόσωπο, είναι όμως σημαντικό να θυμάστε πως όταν γυρίσετε ξεκούραστοι και ανανεωμένοι θα είστε και καλύτεροι γονείς!
- Ορίστε χρόνο συζήτησης. Η σωστή επικοινωνία αποτελεί κλειδί για έναν ευτυχισμένο γάμο. Όταν όμως λέμε επικοινωνία δεν εννοούμε τις λίγες κουβέντες που θα πείτε βιαστικά με τον σύζυγό σας, αλλά το να δίνετε χρόνο και προσοχή σε ζητήματα που χρειάζεται να συζητηθούν με ηρεμία. Τα θέματα αυτά μπορεί να αφορούν ζητήματα των παιδιών ή κάποια δικά σας συντροφικά θέματα. Κανένα πρόβλημα δεν λύνεται έτσι από μόνο του χωρίς συζήτηση.
- Κρατήστε το γάμο σας ως προτεραιότητα. Η συντροφική σχέση αποτελεί ένα διαφορετικό σύστημα από το σύστημα των παιδιών σας. Τι σημαίνει αυτό; Ότι δεν μπορείτε να ρίχνετε όλη σας την προσοχή μόνο στα παιδιά γιατί είναι λάθος. Όταν συμβαίνει αυτό σταματάτε να φροντίζετε τις ανάγκες του ίδιου του γάμου που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να μπει στον αυτόματο πιλότο. Κάθε γάμος είναι ένας ζωντανός οργανισμός που αν δεν τον φροντίσουμε, σιγά -σιγά αργοπεθαίνει.
- Να έχετε χιούμορ. Το χιούμορ αποτελεί ένα πολύ βασικό και υγιή μηχανισμό άμυνας. Τα ζευγάρια που στην καθημερινότητά τους γελούν, περνούν τα προβλήματα και τις δυσκολίες πολύ ευκολότερα, νιώθουν πιο δεμένοι με το σύντροφό τους και είναι περισσότερο αγαπημένοι. Η καθημερινότητα έχει πολύ άγχος για τους περισσότερους από εμάς και για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να γελάμε και πολύ.
Παραπάνω αναφέρθηκαν ορισμένοι τρόποι για να μπορέσετε να κρατήσετε το γάμο σας ευτυχισμένο. Να θυμάστε πως συνοδοιπόρος στη ζωή σας δεν είναι το παιδί σας αλλά ο/η σύζυγός σας και για το λόγο αυτό οφείλετε να φροντίζετε και τις ανάγκες του γάμου σας πέρα από τις ανάγκες των παιδιών σας. Και μην ξεχνάτε πως χαρούμενοι και ικανοποιημένοι σύζυγοι= ευτυχισμένα παιδιά. Καλή σας επιτυχία!
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}