Η Rosan Gomperts, διευθύντρια της κοινότητας του Stanford και κλινική κοινωνική λειτουργός, εξετάζει τα πρακτικά βήματα που μπορούν να λάβουν οι έγκλειστοι για να μειώσουν το άγχος κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19 (κορωνοϊού).
Τι μέτρα μπορούμε να πάρουμε για να μειώσουμε το άγχος που προκαλείται από όλη αυτή την αναστάτωση;
Το πρωί, είναι πιθανό να ξυπνήσουμε με μια αίσθηση ανησυχίας, ή απλώς να μην αισθανόμαστε τόσο γειωμένοι όσο συνηθίζαμε να νιώθουμε. Τότε, μπορεί να αγχωθούμε ξαφνικά επειδή έχουμε αργήσει να ξεκινήσουμε τη δουλειά από το σπίτι.
Εκείνη τη στιγμή, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι είναι όλα καλά, ότι βρίσκεστε στο κρεβάτι σας και ότι τίποτα επικίνδυνο δεν μπορεί να σας συμβεί εκείνη τη στιγμή. Αυτή είναι μια καλή αφορμή για κάνετε ασκήσεις αναπνοής. Εισπνεύστε και μετρήστε μέχρι το τρία, και στη συνέχεια εκπνεύστε μετρώντας μέχρι το έξι. Αν το επαναλάβετε αυτό για 3 φορές μπορεί να κατευνάσετε την αντίδραση αυτή του οργανισμού σας . Η ιδέα είναι να διπλασιάσετε τον αριθμό των εκπνοών που παίρνετε. Κάθε φορά που αντιλαμβάνεστε ότι αισθάνεστε ανήσυχοι κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορείτε να πάρετε μερικές ανάσες έτσι ώστε να ηρεμήσετε το νευρικό σας σύστημα.
Τι άλλο μπορούμε να κάνουμε;
Μπορείτε επίσης να λέτε στον εαυτό σας φράσεις που εστιάζουν την προσοχή σας στην παρούσα στιγμή. «Αυτή τη στιγμή, όλα είναι καλά». «Κάνω ό, τι μπορώ». «Εγώ, όπως κι όλοι οι άλλοι, πρέπει να αντιμετωπίσουμε το τι συμβαίνει».
Είναι σημαντικό να δίνουμε την προσοχή μας σε αυτά που μπορούμε να ελέγξουμε. Υπάρχουν πολλά πράγματα που δεν μπορούμε να ελέγξουμε για αυτή την κατάσταση και το γεγονός ότι δεν γνωρίζουμε πόσο θα διαρκέσει είναι ενοχλητικό - αλλά μπορούμε να ελέγξουμε άλλα πράγματα που συμβαίνουν μέσα στη μέρα και είναι σημαντικό να επικεντρωθούμε σε αυτά τα πράγματα και όχι στα πράγματα που δεν μπορούμε να ελέγξουμε.
Εάν ανησυχείτε για κάτι, αναρωτηθείτε αν μπορείτε να κάνετε κάτι γι’ αυτό. Αν δεν μπορείτε, πρέπει να προσπαθήσετε να αφήσετε αυτούς τους προβληματισμούς να εξανεμιστούν όσο το δυνατόν περισσότερο μέσω αναπνοών και χαλαρωτικών σκέψεων.
Είναι επίσης σημαντικό να περιορίσετε το χρόνο που αφιερώνετε στην ενημέρωση για τον κορωνοϊό. Ενημερωθείτε από τα site που συνηθίζετε να ενημερώνεστε, αρκεί να είναι αξιόπιστα, αλλά μην κρατάτε συνεχώς την τηλεόραση ανοιχτή ακούγοντας τις ειδήσεις. Για τους περισσότερους από εμάς, αυτό δημιουργεί μια αίσθηση υπερφόρτωσης και άγχους.
Εάν έχετε ήδη εξασκήσει την ενσυνειδητότητά σας, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να δοκιμάσετε και να την εξασκείτε καθημερινά ή όσο το δυνατόν περισσότερες φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας για τουλάχιστον πέντε λεπτά περίπου.
Ακόμα κι αν ο φόρτος εργασία σας δεν έχει μειωθεί, θα έχετε περισσότερο ελεύθερο χρόνο τις βραδινές ώρες. Κάνετε οτιδήποτε σας βοηθά να χαλαρώσετε, όπως να παρακολουθήσετε τις αγαπημένες σας σειρές, να διαβάζετε περισσότερο ή να περπατήσετε. Μπορεί επίσης να είναι μια καλή στιγμή να δοκιμάσετε κάτι νέο. Σχεδόν όλοι μας έχουμε κάτι που πάντα θέλαμε να κάνουμε, όπως να μάθουμε να παίζουμε κιθάρα ή να ζωγραφίζουμε. Υπάρχουν εκπληκτικά βίντεο στο YouTube για την εκμάθηση όλων των αυτών.
Πώς θα καταλάβετε ότι χρειάζεστε συναισθηματική υποστήριξη;
Όλοι βιώνουμε το άγχος και την ανησυχία κάπως διαφορετικά. Μπορεί να υπάρχουν συναισθηματικά, σωματικά και γνωστικά συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζουμε. Και αν οι αγαπημένοι σας λένε ότι ανησυχούν για σας – ακούστε τους.
Το άγχος μπορεί να δημιουργήσει μερικά από τα ακόλουθα συμπτώματα:
Γνωστικά σημάδια: Ξεχνάτε. Νιώθετε μπερδεμένοι. Δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε ή να πάρετε αποφάσεις.
Συναισθηματικά σημάδια: άγχος, θυμός, ενοχές, θλίψη / κατάθλιψη
Ψυχοσωματικά σημάδια: πόνος στο στομάχι, σφιγμένοι μύες, πονοκέφαλοι
Αλλαγές στη συμπεριφορά: ευερεθιστότητα, προβλήματα στον ύπνο, κλαίτε εύκολα, ανησυχείτε εύκολα, θέλετε να απομονωθείτε .
Αναζητήστε επαγγελματική βοήθεια εάν κάποιο από αυτά τα συμπτώματα δεν είναι παροδικά ή αν επηρεάζουν την ικανότητά σας να λειτουργείτε κατά τη διάρκεια της ημέρας.
{{dname}} - {{date}}
{{body}}
Απάντηση Spam
{{#subcomments}} {{/subcomments}}