Οι παράγοντες κινδύνου για οστεοαρθρίτιδα, από την οποία κινδυνεύουν περισσότερο οι γυναίκες, απασχόλησε μεταξύ άλλων το webinar που πραγματοποίησε η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα μέσω της σελίδας της στο Facebook.

«Η Οστεοαρθρίτιδα, μια κοινή πάθηση σε ηλικιωμένους, είναι μια προοδευτική τοπική εκφυλιστική ασθένεια των αρθρώσεων που προσβάλλει μία ή πολλαπλές αρθρώσεις (συνήθως, τα χέρια, τα ισχία, τη σπονδυλική στήλη και τα γόνατα) και σχετίζεται με παράγοντες κινδύνου όπως

  • το υπερβολικό βάρος / παχυσαρκία,
  • το ιστορικό τραυματισμού στις αρθρώσεις ή η χειρουργική επέμβαση,
  • η γενετική προδιάθεση και
  • η γήρανση

Η Οστεοαρθρίτιδα μπορεί να είναι επώδυνη και να προκαλεί κόπωση, καθιστώντας δύσκολη την έναρξη ή τη διατήρηση της κανονικής σωματικής δραστηριότητας. Ωστόσο, τα άτομα με αυτήν την πάθηση πρέπει να έχουν τακτική σωματική δραστηριότητα:

  • για να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης άλλων χρόνιων παθήσεων, όπως των καρδιακών   παθήσεων ή διαβήτη τύπου 2,
  • να διατηρήσουν ένα υγιές σωματικό βάρος και
  • να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής.

Οι απλές σωματικές δραστηριότητες, η δομημένη άσκηση, η διαχείριση του Σωματικού Βάρους, η Αυτοδιαχείριση και εκπαίδευση αυτών των ασθενών μαζί με την πρόληψη των πτώσεων και τραυματισμών είναι βασικές μη φαρμακολογικές παρεμβάσεις για τη διαχείριση της Οστεοαρθρίτιδας», ανέφερε ο κ. Δημήτρης Βασμαρής, Φυσικοθεραπευτής, Συντονιστής Ε.Τ.Γηριατρικής Φυσικοθεραπείας Π.Σ.Φ.

«Για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε την επίδραση που έχει η Οστεοαρθρίτιδα στην καθημερινότητα, θα πρέπει να κατανοήσουμε ποιες είναι οι αρθρώσεις που προσβάλλονται περισσότερο και ποια είναι τα άτομα που είναι πιο πιθανό να προσβληθούν από αυτή», τόνισε ο κ.  Γεώργιος Σούλης, Γηρίατρος, Κέντρο Γηριατρικής Αξιολόγησης  Ερρίκος Ντυνάν, Β’ Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης & Έρευνας της Γήρανσης.

«Η πιο συχνή εντόπιση σε όλες τις ηλικίες αφορά τα γόνατα και ακολούθως τα χέρια, ιδιαίτερα στις ηλικίες < 60 ετών και στις γυναίκες, ενώ με την πρόοδο της ηλικίας,  αυξάνει η πιθανότητα να εμφανιστεί Οστεοαρθρίτιδα στα ισχία. Αυξημένο κίνδυνο για ΟΑ έχουν επίσης τα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα και τα άτομα χαμηλότερου κοινωνικο-οικονομικού επιπέδου, λόγω της μεγαλύτερης επίπτωσης της παχυσαρκίας και  της φύσης της εργασίας αυτής της ομάδας του πληθυσμού που τις περισσότερες φορές απαιτεί καταπόνηση των αρθρώσεων.

«Τα άτομα που πάσχουν από Οστεοαρθρίτιδα είναι επίσης πιο πιθανό να έχουν και κάποιο άλλο ή περισσότερα συνυπάρχοντα νοσήματα. Άρα το άτομο που πάσχει από Οστεοαρθρίτιδα είναι συνήθως μεγάλης ηλικίας, γυναίκα, παχύσαρκο ή υπέρβαρο, φτωχότερο και με πολλαπλή νοσηρότητα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αφορά αποκλειστικά αυτά τα άτομα.

Συνήθως δυσκολεύεται να χρησιμοποιήσει τα σκαλιά, να πλυθεί, να εργαστεί, να ντυθεί, να σηκωθεί από το κρεββάτι. Πολύ συχνά τα άτομα με οστεοαρθρίτιδα δεν μπορούν να διεκπεραιώσουν και να ανταποκριθούν στις εργασιακές τους υποχρεώσεις, αναγκάζονται συχνά να παίρνουν αναρρωτικές άδειες, έχουν αίσθημα μειωμένης αυτοπεποίθησης στην εργασία τους, αναγκάζονται να πάρουν πρόωρη συνταξιοδότηση ή να παρατήσουν την εργασία τους. Το άτομο που έχει οστεοαρθρίτιδα ανησυχεί ότι η κατάστασή του θα επηρεάσει την κινητικότητά του, την ικανότητά του να αθλείται και να απολαμβάνει την καθημερινότητά του, την ανεξαρτησία του και την ψυχική του ισορροπία», κατέληξε ο κ. Σούλης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Βύθιση σε ζεστό ή κρύο νερό είναι πιο αποτελεσματική για τη βέλτιστη επίδοση στην άσκηση;
Το Ελληνικό Φάρμακο στη Σαουδική Αραβία
Πραγματοποιήθηκε το συνέδριο Merging Medicine, Law & IT for Humanity