Σχεδόν εννέα στις 10 εταιρείες θα απαιτήσουν ή θα ενθαρρύνουν τους υπαλλήλους τους να εμβολιαστούν κατά της COVID-19 ή στην αντίθετη περίπτωση να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες, σύμφωνα με νέα έκθεση.

Όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να εμβολιαστούν, σύμφωνα με τις απαντήσεις που έδωσε το 40% των εταιρειών που ρωτήθηκαν σε μια έκθεση που πραγματοποιήθηκε από το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Αριζόνα (ASU), το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ και το Ίδρυμα Rockefeller . Οι εργαζόμενοι θα ενθαρρυνθούν να εμβολιαστούν, αλλά αυτό δεν θα απαιτηθεί από το 32% των εργοδοτών, ενώ το 16% θα το απαιτήσει από ορισμένους υπαλλήλους .

Ενώ τα προγράμματα εμβολιασμού βρίσκονται σε εξέλιξη σε πολλές από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου, υπάρχουν περιοχές που βρίσκονται ακόμη πολύ πίσω.

Η έκθεση ASU αξιολόγησε τις απαντήσεις από 24 κλάδους και 1.339 εγκαταστάσεις σε 1.168 εταιρείες. Οι περισσότερες προήλθαν από εταιρείες στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες είναι από τις πιο προχωρημένες αγορές όσον αφορά το εμβολιαστικό πρόγραμμα που ακολουθούν.



Όπως αναφέρει η έρευνα, τα  άτομα που επιλέγουν να μην συμμορφωθούν με τις πολιτικές της εταιρείας τους ενδέχεται να αντιμετωπίσουν συνέπειες, συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής των εργασιακών τους ευθυνών, της πειθαρχικής δράσης ή του αποκλεισμού από την εργασία.

Οι απαντήσεις των εταιρειών δείχνουν ότι ο εμβολιασμός θεωρείται πολύ σημαντικός για τη διατήρηση της ασφάλειας στο χώρο εργασίας και των υπαλλήλων τους, έγραψαν οι συντάκτες της έκθεσης, Nathaniel L Wade και Mara G Aspinall από το Κολέγιο Υγείας του Πανεπιστημίου της Αριζόνα.  

Σχεδόν το 60% σχεδιάζει να παρακινήσει τους εργαζομένους να εμβολιαστούν, το 84% θα επέτρεπε τη χορήγηση εμβολιασμών στους υπαλλήλους της εγκατάστασής του και το 60% θα απαιτήσει από τους υπαλλήλους να αποδείξουν ότι εμβολιάστηκαν.

Οπως επιβεβαιώνεται, ο εμβολιασμός θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση του εργασιακού χώρου στο μέλλον.

«Εκτός από αναστάτωση που έχει προκληθεί από τα lockdown, η τεχνολογική αναβάθμιση από τις εταιρείες θα μεταμορφώσει τις θέσεις εργασίας και τις δεξιότητες έως το 2025», αναφέρει η έκθεση. «Μέχρι το 2025, ο χρόνος που αφιερώνεται στην εργασία από ανθρώπους και μηχανές θα είναι ίσος.»

Την ίδια στιγμή, οι εταιρείες δήλωσαν ότι το 57% των υπαλλήλων τους εργάζονται εξ αποστάσεως και είναι πιθανό να παραμείνουν έτσι για μεγάλο διάστημα του έτους. Ωστόσο, η έκθεση έδειξε ότι οι περισσότεροι εργοδότες θέλουν οι άνθρωποι να επιστρέψουν τουλάχιστον κάποιες μέρες της εβδομάδας. Πάνω από τα δύο τρίτα των εργοδοτών πιστεύουν ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να βρίσκονται στο γραφείο τουλάχιστον 20 ώρες την εβδομάδα, αναφέροντας ως κορυφαίο λόγο τις κοινωνικές σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ των συναδέλφων, ανέφερε η έκθεση.

Η ψυχική υγεία των εργαζομένων αποτελεί πλέον κορυφαία προτεραιότητα για περισσότερο από το 75% των ερωτηθέντων, σύμφωνα με την έκθεση. Ωστόσο, η αφοσίωση και το ηθικό είχαν αυξηθεί.

Πηγές:
Weforum

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κίνδυνος δευτεροπαθούς καρκίνου από κυτταρικές θεραπείες CAR-T
H AMGEN υπερήφανος υποστηρικτής του EuroPride 2024
Ο ΟΦΕΤ στο Επενδυτικό Συνέδριο Ευρωπαϊκής Ένωσης και Αιγύπτου