Εκτόξευση στις πωλήσεις τους αναμένεται να γνωρίσουν τα τρόφιμα που περιέχουν ενισχυτικά για την υγεία συστατικά. Σύμφωνα με έρευνα, η παγκόσμια αγορά των εξειδικευμένων αυτών τροφίμων προβλέπεται ότι θα φτάσει τα 137,1 δισ. δολ. μέχρι το 2026, από 98,9 δισ. δολ. το 2021, σημειώνοντας άνοδο της τάξεως του 6,8% κατά την περίοδο πρόβλεψης. 

Τα λειτουργικά τρόφιμα χρησιμοποιούνται για την ενίσχυση ορισμένων φυσιολογικών λειτουργιών του οργανισμού, όπως η βελτίωση της γαστρεντερικής υγείας, η μείωση των επιπέδων χοληστερόλης, η πρόληψη της τερηδόνας των δοντιών και η βελτίωση της υγείας των οστών και του εντέρου για την πρόληψη ή τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών. 

Οπως υποστηρίζεται στην έρευνα, η  τακτική κατανάλωση των ιδιαίτερων αυτών τροφίμων μειώνει τον κίνδυνο νόσησης από καρδιαγγειακά νοσήματα, καρκίνο, διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση, ραχίτιδα και οστεοπόρωση. 

Σημειώνεται ότι οι καρδιακές παθήσεις είναι μια από τις κύριες αιτίες θανάτου στις ΗΠΑ. Τον Νοέμβριο του 2017, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) υπολόγισαν ότι περίπου 735.000 Αμερικανοί υποφέρουν από καρδιακές προσβολές ετησίως. 

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), μεταξύ του 2009 και του 2030, περίπου 23,6 εκατ. άνθρωποι θα πεθάνουν από καρδιαγγειακές παθήσεις παγκοσμίως, κυρίως από καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια. 

Ως εκ τούτου, η προσφορά προϊόντων που βοηθούν στην πρόληψη καρδιακών προβλημάτων και είναι χρήσιμα για την υγεία της καρδιάς έχει καταστεί βασική προτεραιότητα μεταξύ των παραγωγών τροφίμων και ποτών. 

Λειτουργικά συστατικά όπως μέταλλα, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνες και καροτενοειδή ενισχύουν την υγεία της καρδιάς, αντιμετωπίζοντας την ίδια στιγμή παθήσεις όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η υψηλή χοληστερόλη, ο διαβήτης και η παχυσαρκία.

Η άνοδος της αγοράς των λειτουργικών τροφίμων στο μέλλον θα βασιστεί στη μεγαλύτερη προτίμηση των καταναλωτών για  ισορροπημένες δίαιτες και τρόφιμα που όχι μόνο φροντίζουν την όρεξή τους, αλλά και ενισχύουν και την ανοσολογική ανοχή τους.  

Το 2020, η Κίνα κυριάρχησε στην αγορά της Ασίας-Ειρηνικού με τα λειτουργικά συστατικά τροφίμων να ελέγχουν μερίδιο της τάξεως του 32,9% .

Οσον αφορά στους παίκτες που δραστηριοποιούνται στη συγκεκριμένη αγορά είναι οι Cargill, Incorporated (ΗΠΑ), BASF SE (Γερμανία), Archer Daniels Midland Company (ΗΠΑ), DuPont (ΗΠΑ), Arla Foods (Δανία), Kerry Group (Ιρλανδία), Ajinomoto Co., Inc. (Ιαπωνία), Koninklijke DSM NV (Ολλανδία), Ingredion Incorporated (ΗΠΑ) και Tate & Lyle PLC (Αγγλία). 

Πηγές:
marketsandmarkets

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εκδήλωση απολογισμού 14ου Συνεδρίου Φαρμακευτικού Management
Πού θα γίνουν δωρεάν rapid tests από τον ΕΟΔΥ την Τρίτη
Είναι το στρες ωφέλιμο;