Αν έχετε γεννήσει πρόσφατα και παρατηρείτε ότι χάνετε περισσότερες τρίχες από τα μαλλιά σας σε σχέση με το κανονικό, αν μη τι άλλο είναι ένας ακόμα παράγοντας για στρες. Και επειδή μια καινούρια μαμά έχει ήδη αρκετό από αυτό, ευτυχώς δεν χρειάζεται να ανησυχήσετε. Συμβαίνει, είναι φυσιολογικό και δεν πρόκειται να μείνετε φαλακρή. Ας εξηγήσουμε.
Όπως γνωρίζουμε όλοι, οι τρίχες των μαλλιών μας πέφτουν καθημερινά, και στην θέση τους φυτρώνουν καινούριες. Ο ρυθμός με τον οποίο συμβαίνει αυτή η διαδικασία (και πόσο απαρατήρητη περνά φυσιολογικά) ορίζεται από τις ορμόνες μας. Όπως επίσης γνωρίζουμε, οι ορμόνες κατά την εγκυμοσύνη περνούν από πολλές διακυμάνσεις. Ο οργανισμός προετοιμάζεται να μεγαλώσει ένα έμβρυο μέσα του, και αυτή η "διάθεση" εξαπλώνεται και στα μαλλιά, μεταξύ άλλων. Για πάρα πολλές γυναίκες, μέσα σε όλες τις δυσκολίες της εγκυμοσύνης, τουλάχιστον τα μαλλιά τους ήταν πιο υγιή και λαμπερά από ποτέ.
Και εδώ βάζουμε μια άνω τελεία για να παραδεχτούμε όλοι μαζί ότι, ασχέτως φύλου, κάποιες μέρες τα "υγιή και λαμπερά μαλλιά" είναι αρκετά δυνατό σκοινί απ' το οποίο μπορεί να κρατιέται η ψυχολογία μας. Πόσο μάλλον μέσα σε όλο το χάος μιας εγκυμοσύνης. Και αυτό δεν μας κάνει ούτε επιφανειακούς, ούτε νάρκισσους. Ωραία, μετά από το μικρό διάλειμμα ψυχολογίας, επιστρέφουμε στις ορμόνες.
Όπως είναι λογικό, μετά τον τοκετό οι ορμόνες αρχίζουν σιγά-σιγά να επιστρέφουν στις φυσιολογικές τους τιμές. Αυτό από μόνο του θα προκαλέσει αλλαγή στα μαλλιά σας, αλλά μέχρι οι εξισορροπηθούν, μπορεί να υπάρξουν ορισμένα σκαμπανεβάσματα που θα έχουν ακόμα μεγαλύτερη επίδραση στις τρίχες των μαλλιών σας. Συνεπώς, ανάλογα με την περίσταση, είναι απολύτως φυσιολογικό να χάσετε από μερικές μονάχα τρίχες μέχρι και σημαντική ποσότητα μαλλιών - κάποιες φορές, σε βαθμό που θα σας φαίνεται ανησυχητικό, αλλά μόνο επειδή έχετε συνηθίσει τα πλούσια μαλλιά της εγκυμοσύνης. Ο θηλασμός, από την άλλη πλευρά, φαίνεται να αμβλύνει αυτή την διαδικασία. Σε κάθε περίπτωση, τα μαλλιά συνήθως επανέρχονται στην φυσιολογική τους, προ εγκυμοσύνης κατάσταση μέσα σε μισό με έναν χρόνο.
Βέβαια, υπάρχουν και ορισμένοι πιο σοβαροί λόγοι που μπορούν να προκαλέσουν τριχόπτωση. Δεν σημαίνει αναγκαστικά ότι η τριχόπτωσή σας οφείλεται σε αυτούς (αν και ορισμένοι ίσως την επιδεινώσουν), αλλά αξίζει να τους γνωρίζετε.
- Επιλόχεια θυρεοειδίτιδα: Η επιλόχεια θυρεοειδίτιδα συμβαίνει περίπου στο 7% των λεχώνων, και ο θυρεοειδής αρχίζει να λειτουργεί σε υπερβολικό βαθμό, με την τριχόπτωση να είναι παρανέργεια αυτού. Η απότομη απώλεια βάρους είναι ακόμα ένα σύμπτωμα θυρεοειδίτιδας.
- Έλλειψη σιδήρου: Η τριχόπτωση είναι αρκετά συνηθισμένο φαινόμενο στα άτομα με χαμηλά επίπεδα σιδήτου. Η εγκυμοσύνη "αδειάζει" τα αποθέματα σιδήρου του οργανισμού όσο αναπτύσσεται το έμβρυο, αλλά και με την αιμορραγία κατά τον τοκετό.
- Στρες: Το στρες και η τριχόπτωση είναι γνωστό ότι συνδέονται. Ευτυχώς, η τριχόπτωση λόγω στρες υποχωρεί μόλις καταφέρουμε να επανέλθουμε σε μια λιγότερο αγχωτική ρουτίνα.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο Χρίστος Λιάπης υπογράφει το βιβλίο του ''Λαβωμένος Ίαμβος''
Συνάντηση πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τον υπουργό Υγείας της Σαουδικής Αραβίας
Goody's-Everest: Επέκταση στο εξωτερικό με 9 νέα σημεία έως το τέλος του 2024