Η περίοδος μπορεί να εμφανίσει αρκετές απρόβλεπτες πλευρές. Να καθυστερήσει, να έρθει νωρίς, να έρθει με κράμπες ή χωρίς. Μπορεί να έχετε συνηθίσει να κρατά για τέσσερις ημέρες, και μετά να διαρκεί μία εβδομάδα. Αυτές οι αλλαγές συνεχίζονται καθ' όλη την διάρκεια της ζωής και μέχρι την εμμηνόπαυση, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως θα παραμείνουν τόσο απρόβλεπτες και ενοχλητικές.

 Ποιες είναι όμως οι πιο συνηθισμένες αλλαγές που συμβαίνουν ανά δεκαετία;

 Στην δεκαετία των 20...

...η περίοδος ξεκινά να σταθεροποιείται πολύ σε σχέση με την εφηβική ηλικία. Αυτό συμβαίνει επειδή ρυθμίζεται καλύτερα η ωορρηξία, που έχει θετικά και αρνητικά αποτελέσματα: Το θετικό είναι ότι με τακτική ωορρηξία, υπάρχει και τακτική περίοδος. Το αρνητικό είναι ότι με αυτόν τον τρόπο εμφανίζονται πιο συχνά και έντονα τα συμπτώματα της περιόδου, όπως η ευαισθησία στο στήθος, οι κράμπες και οι αλλαγές στην διάθεση.

Αλλαγές θα υπάρξουν, επίσης, αν ξεκινήσετε αντισυλληπτικά χάπια. Τα χάπια πιθανότατα θα κάνουν την περίοδό σας πιο ελαφριά και πιο τακτική, με λιγότερες κράμπες και πιο ήπια συμπτώματα. Βέβαια, υπάρχει και η περίπτωση να σταματήσει εντελώς η περίοδός σας εξαιτίας του χαπιού.

 Στην δεκαετία των 30...

...η περίοδός σας μάλλον θα είναι αρκετά προβλέψιμη σε αυτή την ηλικία, από την άποψη ότι ο κύκλος είναι πιο σταθερός. Αν ξαφνικά παρατηρήσετε κάποια μεγάλη αλλαγή, όπως ξαφνικά μεγαλύτερη ροή ή πιο έντονες κράμπες, υπάρχει η πιθανότητα να ευθύνεται κάποιο μεγαλύτερο πρόβλημα, συνεπώς θα ήταν καλό να το ελέγξετε με τον γυναικολόγο σας.

Σε πιο αρνητικά νέα, η ενδομητρίωση, μια πάθηση που προκαλεί εξωφρενικό πόνο, συνήθως διαγιγνώσκεται στις γυναίκες σε αυτή την δεκαετία.

Αρκετές είναι οι γυναίκες που αναφέρουν ότι μετά από μια εγκυμοσύνη και τοκετό, η περίοδός τους αλλάζει. Πέρα από το γεγονός ότι χρειάζεται αρκετός καιρός για να επιστρέψει μετά τον τοκετό - ειδικά αν θηλάζετε - είναι πολύ πιθανό η περίοδός σας να είναι λιγότερο επίπονη, καθώς η ροή κυλά πιο εύκολα και δεν απαιτεί τόσο δυνατές συσπάσεις της μήτρας.

 Στην δεκαετία των 40...

...ξεκινά σιγά-σιγά η διαδικασία της εμμηνόπαυσης. Αυτό σημαίνει ότι τα συμπτώματα θα ξεκινήσουν και θα διαρκέσουν μέχρι να έχετε μπει επίσημα στην εμμηνόπαυση. Το σώμα σας θα αρχίσει να αλλάζει και οι ορμονικές αλλαγές σημαίνουν πως η ωορρηξία θα είναι λιγότερο τακτική. Τα επίπεδα οιστρογόνου που απορρυθμίζονται θα προκαλέσουν αλλαγές όπως χαμένες περιόδους, πιο έντονη ροή ή κηλίδες αίματος ανάμεσα στις περιόδους. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να μείνετε έγκυος. Η εμμηνόπαυση έχει ξεκινήσει επισήμως όταν μια γυναίκα έχει περάσει έναν χρόνο χωρίς να έχει περίοδο.

 Όποια και να είναι η ηλικία σας, η περίοδός σας μπορεί να σας προσφέρει αρκετές πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας σας - όπως και οποιαδήποτε άλλη λειτουργία του οργανισμού στην οποία η τακτικότητα σημαίνει φυσιολογικότητα.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο Χρίστος Λιάπης υπογράφει το βιβλίο του ''Λαβωμένος Ίαμβος''
Συνάντηση πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τον υπουργό Υγείας της Σαουδικής Αραβίας
Goody's-Everest: Επέκταση στο εξωτερικό με 9 νέα σημεία έως το τέλος του 2024