Οι έφηβοι με διαβήτη τύπου 2 έχουν αυξημένη πιθανότητα να παρουσιάσουν σοβαρές επιπλοκές πριν τα 30 τους χρόνια, αναφέρει νέα έρευνα.

Η έρευνα έδειξε ότι το 60% από 500 παιδιά και έφηβους με τύπου 2 διαβήτη ανέπτυξαν τουλάχιστον μία επιπλοκή μέσα τα επόμενα 15 χρόνια. Στις επιπλοκές αυτές περιλαμβάνονταν νευρολογικές βλάβες, προβλήματα στα μάτια και νεφροπάθεια.

Ειδικότερα, το 55% είχαν νεφροπάθεια, το ένα τρίτο νευρολογικές βλάβες και οι μισοί οφθαλμοπάθεια που συνδέεται με βλάβες στα αγγεία. Όταν διαγνώστηκαν αυτές οι επιπλοκές, η διάμεση ηλικία των εθελοντών ήταν τα 26 χρόνια.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine. Όπως εξηγούν οι ερευνητές, ο τύπου 2 διαβήτης συνδέεται με την παχυσαρκία. Κάποτε εκδηλωνόταν σχεδόν αποκλειστικά στους ενηλίκους, αλλά καθώς τις τελευταίες δεκαετίες αυξάνεται η συχνότητα της παιδικής παχυσαρκίας, τον εκδηλώνουν ολοένα περισσότερα παιδιά και έφηβοι.

Ο τύπου 2 διαβήτης αναπτύσσεται όταν το σώμα δεν χρησιμοποιεί σωστά την ορμόνη ινσουλίνη, για να ρυθμίσει τα επίπεδα γλυκόζης αίματος. Η αυξημένη γλυκόζη έχει μικροαγγειακές και μακροαγγειακές επιπλοκές, καθώς με την πάροδο του χρόνου προκαλεί βλάβες στα αγγεία και τα νεύρα.

Τα νέα ευρήματα δείχνουν πόσο γρήγορα αναπτύσσονται αυτές οι επιπλοκές. «Τα ευρήματά μας επιβεβαιώνουν αυτό που υποψιαζόμασταν αλλά δεν γνωρίζαμε θετικά, ότι δηλαδή ο διαβήτης τύπου 2 της παιδικής ηλικίας μπορεί να είναι πολύ επιθετικός και πρέπει να τον παίρνουμε σοβαρά υπόψη», δήλωσε ο κύριος ερευνητής Dr. Philip Zeitler, καθηγητής Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας, ιατρικός διευθυντής στο Children's Hospital Colorado Clinical & Translational Research Center.

Ο Zeitler πρόσθεσε ότι στις επιπλοκές του διαβήτη τύπου 2 ρόλο μπορεί να παίζουν και οι συχνές συννοσηρότητές του, όπως η υπέρταση και η δυσλιπιδαιμία. Σύμφωνα με την έρευνα, κατά την έναρξή της που οι έφηβοι ήταν 13 ετών κατά μέσο όρο, το 20% είχαν υπέρταση ή παθολογική χοληστερόλη. Όταν διαγνώστηκαν οι επιπλοκές, το 67% είχαν υπέρταση και πάνω από τους μισούς παθολογική χοληστερόλη.

Αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά και οι έφηβοι με διαβήτη τύπου 2 δεν χρειάζονται μόνο φάρμακα για να ρυθμίσουν τη γλυκόζη αίματος, αλλά και υγιεινή διατροφή, άσκηση και απώλεια βάρους για να ρυθμίσουν την αρτηριακή πίεση και τα λιπίδια στο αίμα τους, κατέληξε ο καθηγητής.

Πηγές:
New England Journal of Medicine

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επίσκεψη Γεωργιάδη - Βιλδιρίδη στο νοσοκομείο Παίδων
Πέθανε ο καθηγητής Ιατρικής και πρώην πρύτανης του ΕΚΠΑ Σπυρίδων Μουλόπουλος
Προϋπολογισμός ΕΟΠΥΥ: Στα 692,1 εκατ. το clawback και το rebate φαρμάκων το 2025