"Το κοινό κρυολόγημα εμφανίζει πολλά ίδια συμπτώματα με τον κορωνοϊό, οπότε αν το παιδί σας αρρωστήσει με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, μπορεί να είναι δύσκολο να πείτε αμέσως εάν πρόκειται για Covid-19, δήλωσε η ιατρική αναλύτρια του CNN, Δρ Leana Wen.
Σύμφωνα με τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, οι ενήλικες κολλάνε το κοινό κρυολόγημα περίπου δύο έως τρεις φορές το χρόνο ενώ τα παιδιά συχνότερα . Την ίδια στιγμή, οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν σε επτά έως 10 ημέρες από το κρυολόγημα, αλλά μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος εάν έχει εξασθενήσει το ανοσοποιητικό τους σύστημα, σημείωσε το CDC.
Ορισμένα κοινά συμπτώματα της Covid-19 και του κοινού κρυολογήματος είναι ο πονόλαιμος, η κόπωση και ο πονοκέφαλος, σύμφωνα με την Wen. Ο βήχας είναι ένα άλλο κοινό σύμπτωμα και των δύο ιών, αν και σύμφωνα με την κλινική Mayo, ο βήχας από την Covid-19 τείνει να είναι πιο ξηρός.
Όταν τα παιδιά προσβάλλονται από την Covid-19, τείνουν να έχουν πιο ήπια συμπτώματα από τους ενήλικες, πρόσθεσε η Wen, επισημαίνοντας ωστόσο οι γονείς να αποφεύγουν να στέλνουν το παιδί τους στο σχολείο εάν έχουν την υποψία ότι νοσεί από κορωνοϊό.
Τα συμπτώματα ειδικά για την Covid-19 περιλαμβάνουν απώλεια όσφρησης ή γεύσης. Συμπτώματα, που όμως μπορεί να συμβούν και σε μερικές σοβαρές περιπτώσεις κοινού κρυολογήματος.
Τα άτομα που έχουν προσβληθεί από την Covid-19 μπορεί επίσης να υποφέρουν από διάρροια και ναυτία ή έμετο, συμπτώματα που δεν υπάρχουν για το κοινό κρυολόγημα, σύμφωνα με την κλινική Mayo.
Ο κορωνοϊός και το κοινό κρυολόγημα προκαλούνται επίσης από διαφορετικούς ιούς. Η Covid-19 από τον SARS-CoV-2, ενώ το κοινό κρυολόγημα μπορεί να προκύψει από ρινοϊούς, σημείωσε η κλινική Mayo.
Για παιδιά με ήπια συμπτώματα της Covid-19, η Wen συνιστά στους γονείς να το σκεφτούν καλά πριν πάνε στο γιατρό. Για την ίδια, η καλύτερη προστασία είναι το εμβόλιο. Όπως αναφέρει, χρειάζονται δύο δόσεις συν δύο εβδομάδες προτού τα εμβόλια προσφέρουν τη μέγιστη προστασία.
Πηγές:
CNN
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές