Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βέρνης ανακάλυψαν μια νέα προσέγγιση για την καταπολέμηση των κορωνοϊών. Διερεύνησαν έναν μηχανισμό με τον οποίο ο κορωνοϊός χειραγωγεί τα ανθρώπινα κύτταρα προκειμένου να πολλαπλασιαστεί.

Τα ευρήματα θα μπορούσαν να προωθήσουν την ανάπτυξη αντιιικών φαρμάκων, ανακοίνωσε σήμερα το Πανεπιστήμιο της Βέρνης.

Εν όψει πιθανών μελλοντικών επιδημιών κορωνοϊών, χρειάζονται επειγόντως τέτοιοι νέοι αντιιικοί παράγοντες.

Η πρωτεΐνη Nsp1 είναι μία από τις πρώτες ιικές πρωτεΐνες που παράγονται στα ανθρώπινα κύτταρα κατά τη διάρκεια μιας μόλυνσης από κορωνοϊό.

Προηγούμενες μελέτες είχαν ήδη δείξει ότι μια κεντρική λειτουργία της Nsp1 είναι να προκαλεί το κύτταρο-ξενιστή να παράγει περισσότερες ιικές πρωτεΐνες από τις δικές του πρωτεΐνες.

Στη μελέτη τους, οι ερευνητές διερεύνησαν τώρα αυτόν τον μηχανισμό με περισσότερες λεπτομέρειες.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό "Cell Reports". Έδειξαν ότι η πρωτεΐνη χρησιμοποιεί δύο ανεξάρτητους μηχανισμούς για να προκαλέσει το μολυσμένο κύτταρο ξενιστή να παράγει περισσότερες ιικές πρωτεΐνες.

Από τη μία πλευρά, αναστέλλει την παραγωγή των ίδιων πρωτεϊνών του κυττάρου και από την άλλη, καταστρέφει ειδικά το ίδιο το mRNA του κυττάρου, το οποίο περιέχει τα σχέδια για τις ζωτικής σημασίας πρωτεΐνες του ξενιστή.

Ωστόσο, η δεύτερη λειτουργία -η καταστροφή του δικού του mRNA του ξενιστή- δεν συμβαίνει σε όλους τους κορωνοϊούς.

Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Βέρνης, τα αποτελέσματα της μελέτης υποδηλώνουν ότι η ανάπτυξη φαρμάκων θα πρέπει να επικεντρωθεί στη δέσμευση του Nsp1 στα ανθρώπινα ριβοσώματα και όχι στην καταστροφή του mRNA.

Πηγές:
SDA - APA

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ανακούφιση από τον μυϊκό πόνο μετά την άσκηση
Σφουγγάρι λούφα: Είναι καλή ιδέα η χρήση του;
Γ. Βέλμαχος: Η επιδημία του τραύματος στην Ελλάδα και τα πρώτα βήματα αντιμετώπισης