Στις 28 Νοεμβρίου του 2020, και ενώ η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα δοκιμάζονταν από την επέλαση του εφιαλτικού δεύτερου κύματος της πανδημίας, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επισκέφθηκε το νοσοκομείο Παπαγεωργίου κατά τη διάρκεια περιοδείας του σε μονάδες υγείας της πόλης, συνοδευόμενος από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια. Μεταξύ άλλων ενημερώθηκε από τον πρόεδρο του Δ.Σ. του νοσοκομείου, Μιχαήλ Καραβιώτη, για την πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα μονάδα παραγωγής οξυγόνου για ιατρική χρήση, που είχε δρομολογηθεί. Η μονάδα, που δημιουργήθηκε με χρηματοδότηση από ίδιους πόρους, αναμενόταν να λειτουργήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα, δίνοντας «ανάσα» στην ασφυκτική πίεση που δεχόταν το νοσοκομείο.
Εννέα μήνες μετά, με το τέταρτο πλέον κύμα της πανδημίας σε εξέλιξη, ο διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου, Γρηγόρης Σοφιαλίδης, με ανάρτησή του στο διαδίκτυο, ανακαλεί μνήμες από την αγωνία που προκαλούσε τότε η οριακή κατάσταση ως προς την παροχή οξυγόνου στις μονάδες COVID και τις πατέντες παράκαμψης που χρησιμοποιήθηκαν για την αντιμετώπιση της κρίσης. Ο κ. Σοφιαλίδης εξηγεί πώς ο κορωνοϊός επέσπευσε την εγκατάσταση της μονάδας παραγωγής οξυγόνου, που είχε ήδη δρομολογηθεί, με στόχο τη μείωση του κόστους και την αύξηση της αυτάρκειας.
«Ο νέος κορωνοϊός και ιδιαίτερα το δεύτερο κύμα του Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2020 έφεραν το Νοσοκομείο σε οριακή κατάσταση ως προς την παροχή οξυγόνου (Ο2) στα τμήματα και τις μονάδες όπου νοσηλευόταν περιστατικά Covid-19. Και αυτό γιατί η κατανάλωσή μας υπερδιπλασιάστηκε από τα 75-80 Nm3/h (κυβικά ανά ώρα) στα 200 Nm3/h!
Με διάφορες πατέντες παράκαμψης και με βοηθητικές φιάλες (οβίδες), αλλά και με πολύ αγωνία και τρέξιμο, καταφέραμε να ξεπεράσουμε το μεγάλο κύμα. Ταυτόχρονα, βάλαμε μπρος και το σχέδιο Β, που σε ανύποπτο χρόνο είχαμε δρομολογήσει, για να μειώσουμε το κόστος και να αυξήσουμε την αυτάρκειά μας.
Συγκεκριμένα, είχαμε από χρόνια διαπιστώσει ότι μία αυτόνομη εγκατάσταση παραγωγής αερίου Ο2 θα είχε απόσβεση της επένδυσης σε λιγότερα από τρία χρόνια, με βάση τη δαπάνη προμήθειας που πληρώναμε για υγρό Ο2 στην SOL, πιο πριν στην LINDE, και ακόμα πιο πριν στην L’ AIRLIQUIDE.
Για να καλύψουμε, λοιπόν, τον -προσωρινό ελπίζουμε- υπερδιπλασιασμό των καταναλώσεών μας, αναθέσαμε με τις έκτακτες διαδικασίες που προβλέπονται τόσο στο Ν.4412/2016 (άρθρο 32, παρ. 2γ) όσο και στο Ν.4753/2020 (άρθρο 48, παρ. 2) την προμήθεια και εγκατάσταση μίας μονάδας παραγωγής αερίου Ο2 καθαρότητας 93±3% και ικανότητας άνω των 2Χ50 Nm3/h, η οποία υπολογίστηκε να καλύπτει το σύνολο των αναγκών του Νοσοκομείου υπό κανονικές συνθήκες.
Για τις έκτακτες ανάγκες της εποχής του κορωνοϊού, παρατείναμε και την τρέχουσα σύμβαση με την SOL, ώστε να τις καλύπτουμε από την λιγότερο συμφέρουσα πηγή για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί.»
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Επίσκεψη Γεωργιάδη στο Κωνσταντοπούλειο Γενικό Νοσοκομείο Ν. Ιωνίας "Αγία Όλγα"
Άτομα με διαβήτη: Υψηλά ποσοστά ανικανοποίητων αναγκών σε φάρμακα ή φαρμακευτικά σκευάσματα και αναλώσιμα
Συναντήσεις στελεχών ΕΣΑμεΑ με τη διοίκηση της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου