Με 10.000 λιγότερους υγειονομικούς λειτουργούν από σήμερα τα νοσοκομεία της χώρας. Πρόκειται για ανεμβολίαστους εργαζόμενους, οι οποίοι έχουν τεθεί σε αναστολή καθηκόντων, με βάση την πρόσφατο νόμο.

Μεγαλύτερο πρόβλημα αναμένεται να αντιμετωπίσουν επαρχιακά νοσοκομεία, στα οποία τα ποσοστά ανεμβολίαστων φτάνουν έως και 30%. Η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας καλεί τους υγειονομικούς να σπεύσουν να εμβολιαστούν, ακόμη και τώρα.

Κατά την τελετή της ορκωμοσίας της νέας Κυβέρνησης, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης τόνισε πως η στάση της Πολιτείας δεν είναι τιμωρητική προς όσους δεν εμβολιάζονται. Επισήμανε, ωστόσο, πως - όπως ένας νοσηλευτής ή γιατρός δεν θέλει να εμβολιαστεί - έτσι και ένας ογκολογικός ασθενής έχει το δικαίωμα να μη δέχεται την νοσηλεία γιατρών και νοσηλευτών που είναι ανεμβολίαστοι.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα αναφέρθηκε στη σημασία του εμβολιασμού. Προέτρεψε όλους να επισπεύσουν το ραντεβού τους και υπογράμμισε ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει. Αναφερόμενη στο ΕΣΥ είπε ότι οι συνθήκες Υγείας και νοσηλείας σήμερα είναι καλές και τόνισε ότι έχει γίνει σημαντικό έργο, το οποίο θα συνεχιστεί.

Υποχρεωτικότητα

Μιλώντας χθες στον "Αθήνα 9,84", ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος επανέλαβε πως ο νόμος για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών θα εφαρμοστεί στο ακέραιο. Για όσους προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους μετά την προθεσμία που έχει δοθεί, θα υπάρξει  άμεσα διοικητική πράξη και θα επιστρέψουν σε θέσεις που θα ορίσει η υπηρεσία τους και όχι σε αυτές που κατείχαν έως τώρα.

Ο κ. Κωτσιόπουλος, εκτίμησε ότι από σήμερα πρόκειται να μείνουν εκτός του συστήματος Υγείας περίπου 10.000 εργαζόμενοι που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Στα δημόσια νοσοκομεία νοσηλεύονται 2.200 ασθενείς με CoViD-19, οι περισσότεροι εκ των οποίων είναι ανεμβολίαστοι. Το 85% των εισαγωγών στα νοσοκομεία είναι άτομα άνω των 40 ετών.

Έκκληση για εμβολιασμό απηύθυνε προς τους υγειονομικούς και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλης Γιαννάκος, προειδοποιώντας πως σε ορισμένα επαρχιακά νοσοκομεία οι ανεμβολίαστοι φτάνουν έως και στο 30%.

Πλήρως εμβολιασμένοι υγειονομικοί

 ΧΩΡΑ ΠΟΣΟΣΤΟ
Ουγγαρία 100%
Ισλανδία 100%
Ιρλανδία 100%
Μάλτα 97,9%
Τσεχία  93,9%
Ισπανία 88,8% 
Ρουμανία 88,3% 
ΕΛΛΑΔΑ 80% 
Λουξεμβούργο 80% 
Βέλγιο 78,2% 
Εσθονία 77% 
Σλοβακία 66,2% 
Λετονία 65,9% 
Δανία  64,9%
Σουηδία 62,3% 
Κροατία 61,4% 
Βουλγαρία 22,4% 

Ευαγγελισμός

Για 20.000 ανεμβολίαστους υγειονομικούς κάνει λόγο το προεδρείο του Συλλόγου Εργαζομένων στο νοσοκομείο "Ευαγγελισμός", προειδοποιώντας πως η πληρότητα του συστήματος είναι σε οριακή κατάσταση:

"Πώς θωρακίζει η κυβέρνηση το ΕΣΥ, όταν στις ήδη 30.000 κενές οργανικές θέσεις θα προσθέσει άλλες σχεδόν 20.000 θέσεις από τους συναδέλφους που θα βγάλει σε αναστολή;", αναρωτιούνται οι εργαζόμενοι στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, θέτοντας μία σειρά από ζητήματα που προκύπτουν:

  • Με περισσότερους από 50.000 υγειονομικούς να λείπουν από την πρώτη γραμμή, μπορεί να ανασχεθεί το τέταρτο κύμα της πανδημίας;
  • Σε 18 μήνες πανδημίας, οι υγειονομικοί ήταν ασφαλείς για τους ασθενείς τους και μετά την 1 η Σεπτεμβρίου γίνονται ξαφνικά επικίνδυνοι; 
  • Με ποιο τρόπο διασφαλίζεται ότι ένας εμβολιασμένος και θετικός υγειονομικός δεν θα οδηγήσει σε ενδονοσοκομειακή διασπορά, αν όχι από περιοδικό - συστηματικό έλεγχο με τεστ όπως είχαμε ζητήσει ήδη από το πρώτο κύμα;
  • Πόσο "ασυνείδητοι" είναι οι υγειονομικοί όταν στον κλάδο τους τα ποσοστά εμβολιασμού ξεπερνούν το 90%;

Κάλυψη

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, οι εμβολιασμένοι υγειονομικοί έχουν ξεπεράσει το 80%, ποσοστό που στους νοσοκομειακούς γιατρούς είναι 90%.

Από τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC), που παρατίθενται στον πιο πάνω πίνακα, προκύπτει πως η Ελλάδα κατέχει την όγδοη θέση σε εμβολιασμό υγειονομικών, μεταξύ 17 ευρωπαϊκών χωρών που έχουν δώσει δεδομένα.

Το 80% των Ελλήνων υγειονομικών είναι πλήρως εμβολιασμένοι, ενώ το 83,9% έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου.

Πρόνοια

Στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και αναπήρων του δημόσιου, του ιδιωτικού τομέα και της εκκλησίας, το ποσοστό των εμβολιασθέντων εργαζομένων ανέρχεται σε 92%, έναντι 44% τον περασμένο Ιούλιο.

Έως τις 18 Αυγούστου, που ήταν η τελευταία προθεσμία, είχε εμβολιαστεί το 85%.

Έγιναν συνολικά 1.670 ενστάσεις κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού, από τις οποίες έγιναν δεκτές μόλις 67.

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές
Δωμάτιο Snoezelen - Μία καινοτόμος θεραπευτική παρέμβαση για ασθενείς με άνοια
C. Oberhammer στο  7ο Healthcare Transformation: Οι τάσεις του καταναλωτή στην αγορά αυτοφροντίδας