Nέα στοιχεία του University of Minnesota Medical School, δείχνουν σαφή σχέση μεταξύ απόσυρσης από τη νικοτίνη και βλαβερών διατροφικών συνηθειών.

Tα ευρήματα δείχνουν προς το σύστημα των οπιοειδών, τις εγκεφαλικές λειτουργίες που είναι υπεύθυνες για τον εθισμό και τη ρύθμιση της όρεξης, ως πιθανή αιτία για την προτίμηση των καπνιστών σε τροφές πυκνά ενεργειακές και υψηλές σε θερμίδες κατά τη διάρκεια της απόσυρσης από τη νικοτίνη.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους για αυτούς που διακόπτουν το κάπνισμα, που με τη σειρά του ενδεχομένως μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο υποτροπής.

Ο Mustafa al'Absi, είναι ο  κύριος ερευνητής της μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Journal of Drug and Alcohol Dependence.

Οι ερευνητές μελέτησαν ομάδα συμμετεχόντων που ήταν ή όχι καπνιστές, ηλικίας μεταξύ 18 και 75 ετών, σε δυο συναντήσεις στο εργαστήριο.

Ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να απέχουν για 24 ώρες από τη νικοτίνη και τους δόθηκε είτε placebo είτε 50 mg naltrexone.

Στο τέλος κάθε συνάντησης δόθηκαν στους συμμετέχοντες ένας δίσκος με διάφορα σνακ που διέφεραν όσον αφορά τη χαμηλή ή υψηλή ενεργειακή τους πυκνότητα και διαστάσεις αλμυρού, γλυκού και λιπαρού. Η έρευνα ανακάλυψε τα παρακάτω:

Καπνιστές που αποσύρονταν από τη νικοτίνη κατανάλωναν περισσότερες θερμίδες από τους μη καπνιστές. Συμμετέχοντες επίσης ήταν λιγότερο πιθανό να επιλέγουν τροφές με υψηλά λιπαρά μετά τη χορήγηση naltrexone σε σχέση με το placebo. Ο ερευνητής δήλωσε, ότι τα ευρήματα μπορεί να συνδέονται με τη χρήση της τροφής, ιδιαίτερα αυτών με πολλές θερμίδες, για να αντιμετωπιστεί η άσχημη διάθεση και η δυσφορία που χαρακτηρίζει τους ανθρώπους κατά την αποχή από το κάπνισμα.
Αποτελέσματα από προκλινικές και κλινικές έρευνες στηρίζουν αυτό και δείχνουν ότι το στρες αυξάνει την τάση για τροφές με πολλά λιπαρά και σάκχαρα.

Το Naltrexone έκανε πιο φυσιολογική την πρόσληψη θερμίδων σε επίπεδα που φαίνονται σε μη καπνιστές-υποδεικνύοντας ότι το σύστημα οπιοειδών μπορεί ενδεχομένως να είναι μηχανισμός πρόσληψης θερμίδων που προκαλείται από την απόσυρση από τη νικοτίνη.

Η επιλογή και η κατανάλωση τροφίμων επηρεαζόταν από το υπόβαθρο των συμμετεχόντων σχετικά με το κάπνισμα.
Οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα ευρήματα προστίθενται σε παλαιότερες έρευνες που δείχνουν την επίδραση της χρήσης καπνού στην όρεξη και βοηθούν να εντοπιστεί η επίδραση σημαντικής βιολογικής σχέσης του συστήματος οπιοειδών στην επιθυμία κατά την απόσυρση από τη νικοτίνη.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς φροντίζω κάθε τύπο  δέρματος
Καρδιακή προσβολή: Οι β-αναστολείς συνδέονται με κατάθλιψη στη μετεγχειρητική φροντίδα
Δράμα: Κανένα ενδιαφέρον για 5 θέσεις παθολόγων, παρά το επίδομα άγονου