Nέα έρευνα, δείχνει ότι το 15% ενηλίκων ασθενών με καρκίνο παγκοσμίως δεν υποβλήθηκε σε εγχείρηση για τη νόσο του λόγω των lockdown.

Ο James Glasbey, του University of Birmingham, δήλωσε ότι η έρευνα αποκαλύπτει τη συλλογική επίδραση των lockdowns σε ασθενείς που περιμένουν να εγχειριστούν για καρκίνο κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η διεθνής ομάδα των 5,000 χειρουργών και αναισθησιολόγων ανέλυσε στοιχεία 20,000 ενηλίκων με τα 15 πιο κοινά είδη  συμπαγών καρκίνων σε 466 νοσοκομεία 61 χωρών.

Κατά τη διάρκεια πλήρους  lockdown, 1 στους 7 ασθενείς  (15%) δεν υποβλήθηκε στην προγραμματισμένη εγχείρηση  5.3 μήνες μετά τη διάγνωση καρκίνου.

Μόνο 0.6% δεν υποβλήθηκε στην προγραμματισμένη εγχείρηση όταν υπήρχαν λιγότερο αυστηροί περιορισμοί λόγω πανδημίας.

Όμως, οι ασθενείς που περίμεναν να εγχειριστούν περισσότερο από 6 εβδομάδες ατό τη διάρκεια του πλήρους lockdown ήταν σημαντικά λιγότερο πιθανό να υποβληθούν στην προγραμματισμένη  εγχείρηση για καρκίνο.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι ασθενείς σε χώρες χαμηλότερου εισοδήματος είχαν τον υψηλότερο κίνδυνο να μην υποβληθούν σε εγχείρηση, αναφέρει η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο The Lancet Oncology.

Πηγές:
The Lancet Oncology.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσο αποτελεσματική είναι νέα θεραπεία κατά της ΧΑΠ [μελέτη]
Πώς να περιορίσω το junk food
Λήμνος: Ασθενής έστειλε 25 “τυλιχτά” στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου για να ευχαριστήσει το προσωπικό