Η ΕΠΙΟΝΗ, στις 22 Οκτωβρίου 2021, διοργάνωσε τη ημερίδα με θέμα “Φροντιστές και Κατάθλιψη”. Η εκδήλωση τέλεσε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας και είχε την στήριξη του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Τμήματος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.
Την ημερίδα στήριξαν οι: Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος, Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Έρευνας και Παρέμβασης – Ε.Ψ.Ε.Π., EUFAMI, Alzheimer Hellas, Alzheimer Χαλκίδας, Obrela, Έδρα, 4ο Ψυχιατρικό Τμήμα Εισαγωγών του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής, Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών, «Ένωση Καρδιοπαθών Αξιωματικών Πολεμικού Ναυτικού, Λιμενικού Σώματος & Φίλων» και το δίκτυο ENALMH.
O Ευρωβουλευτής κ. Στέλιος Κυμπουρόπουλος έκανε ένα χαιρετισμό και αναφέρθηκε στο πολυδύναμο και πολυεπίπεδο κοινωνικό έργο των φροντιστών.
Ακολουθεί ο χαιρετισμός του κ. Κυμπουρόπουλου
“Αγαπητοί συμμετέχοντες,
Με ιδιαίτερη χαρά και τιμή υποστηρίζω σήμερα, μία ακόμη εξαιρετική εκδήλωση του «Ελληνικού Δικτύου Φροντιστών ΕΠΙΟΝΗ».
Πρόκειται για έναν πρότυπο φορέα στην Ελλάδα, ο οποίος ασχολείται συστηματικά με την προάσπιση και τη διάδοση των δικαιωμάτων, μίας πολύ σπουδαίας και πολυάριθμης πληθυσμιακής ομάδας, αυτής των ανεπίσημων φροντιστών, στηριζόμενος πάντοτε στα Ευρωπαϊκά πρότυπα.
Οι ανεπίσημοι φροντιστές, είτε είναι γονείς, είτε συγγενείς, είτε φίλοι και γείτονες, είναι εκείνοι, που πάντοτε προσφέρουν αφιλοκερδώς υπηρεσίες έμπρακτης υποστήριξης και φροντίδας σε όσους το χρειάζονται.
Η άτυπη παροχή υπηρεσιών φροντίδας είναι συχνά μία διαδικασία σωματικά επίπονη και ψυχολογικά απαιτητική, κυρίως λόγω του αυξημένου όγκου των αρμοδιοτήτων αλλά και των ευθυνών, που εκείνη φέρει. Επιπλέον, όταν η φροντίδα αποκτά μακροχρόνια χαρακτηριστικά και παράλληλα, απουσιάζει η ύπαρξη ενός ευρύτερου υποστηρικτικού κοινωνικού δικτύου, τότε μπορεί να αναπτυχθούν δυσάρεστα συναισθήματα εξάντλησης, απογοήτευσης, θλίψης και ενοχών.
Καθώς οι ανάγκες παροχής υπηρεσιών φροντίδας αυξάνονται πανευρωπαϊκά και καθώς, οι ανεπίσημοι φροντιστές αναγνωρίζονται σταδιακά ως οι «στυλοβάτες» των εθνικών συστημάτων υγείας και πρόνοιας, είναι χρέος μας να αναδείξουμε και να αναγνωρίσουμε το πολυδύναμο και πολυεπίπεδο κοινωνικό έργο τους.
Η κατάθλιψη συνιστά μία πραγματική πρόκληση για τους σύγχρονους φροντιστές και οφείλουμε να τους παρέχουμε τη μέγιστη συναισθηματική στήριξη, προασπίζοντας, παράλληλα, τα εργασιακά, εκπαιδευτικά, πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματά τους με κάθε πρόσφορο μέσο. Ολοκληρώνοντας, εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες της σημερινής ημερίδας και είμαι βέβαιος, ότι θα αποτελέσει μία άκρως εποικοδομητική εμπειρία για όλους. Σας ευχαριστώ θερμά. Στέλιος Κυμπουρόπουλος”
Η ημερίδα φιλοξένησε σημαντικούς επιστήμονες όπως τους ψυχιάτρους Γεώργιο Χριστοδούλου, Δημήτριο Κόντη, Δημήτριο Ρούκα και τον Λέκτορα Εφαρμογών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής κ Χρήστο Πράπα.
Τέλος, εισήγηση πραγματοποίησε ο Διευθυντής της Ευρωπαϊκής ομοσπονδίας συλλόγων οικογενειών ατόμων με ψυχική νόσο EUFAMI κος John Saunders.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας
ECDC: Σημαντική αύξηση κρουσμάτων συγκυτιακού ιού - Ποιους απειλεί ο RSV
Διοικητές νοσοκομείων: Παράδοξα και αντιφάσεις ενός διαγωνισμού