Επτά άνθρωποι έχουν χάσει φέτος τη ζωή τους στη χώρα μας, έπειτα από λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Έχουν συνολικά δηλωθεί 56 λοιμώξεις, εκ των οποίων η μία την περασμένη εβδομάδα.
Τα παραπάνω αναφέρονται, μεταξύ άλλων, στο εβδομαδιαίο επιδημιολογικό δελτίο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), το οποίο αφορά έως και το τέλος της περασμένης εβδομάδας (29 Οκτωβρίου).
Στο δελτίο επισημαίνεται πως, μεταξύ 22 και 28 Οκτωβρίου, αναφέρθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ένα κρούσμα λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου, το οποίο εντοπίστηκε στην Ελλάδα. Από τις γειτονικές προς την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αναφέρθηκε κανένα κρούσμα ή θάνατος από τον ιό το συγκεκριμένο διάστημα.
Από τις αρχές του έτους έως και τις 28 Οκτωβρίου, σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις χώρες της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Ζώνης έχουν αναφερθεί 136 λοιμώξεις από τον ιό, εκ των οποίων οι 56 αφορούν την Ελλάδα, οι 54 την Ιταλία, 7 την Ουγγαρία, 7 τη Ρουμανία, 6 την Ισπανία, 3 την Αυστρία και 3 τη Γερμανία.
Στο δεκάμηνο του έτους, έχουν χάσει τη ζωή τους, έπειτα από λοίμωξη, 7 άνθρωποι στην Ελλάδα, 1 στην Ισπανία και 1 στη Ρουμανία. Έχουν, επίσης, αναφερθεί 3 θάνατοι στη Σερβία.
Σύμφωνα με τους ειδικούς του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων "κοινών" κουνουπιών. Τα κουνούπια μολύνονται από μολυσμένα πτηνά (ορισμένα είδη κυρίως άγριων πτηνών), ενώ οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια.
Η πλειοψηφία των ατόμων που μολύνονται από τον ιό δεν αρρωσταίνουν καθόλου ή παρουσιάζουν μόνο ήπια νόσο, ενώ λίγα άτομα (<1% όσων μολύνονται) εμφανίζουν σοβαρή νόσο που προσβάλλει το νευρικό σύστημα (κυρίως εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα). Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 50 ετών) κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά, καθώς και άτομα με ανοσοκαταστολή και χρόνια υποκείμενα νοσήματα.
Δημ.Κ.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρδιακή προσβολή: Οι β-αναστολείς συνδέονται με κατάθλιψη στη μετεγχειρητική φροντίδα
Δράμα: Κανένα ενδιαφέρον για 5 θέσεις παθολόγων, παρά το επίδομα άγονου
Περιεμμηνόπαυση: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον γυναικολόγο σας