Η πρεμιέρα των νέων μέτρων για τον έλεγχο των πιστοποιητικών όσων εισέρχονται στα εμπορικά καταστήματα βρήκε τον εμπορικό κόσμο και τους καταναλωτές να αναζητούν βηματισμό για την προσαρμογή του στο νέο πλαίσιο. Η κυριακάτικη λειτουργία της αγοράς ήταν ένα crash test και για τις δύο πλευρές.

Στη "βαθυκόκκινη" Θεσσαλονίκη, ο σχεδόν ανοιξιάτικος καιρός ευνόησε τη μετάβαση χιλιάδων πολιτών στο κέντρο της πόλης. Οι δύο πλευρές του εμπορικότερου δρόμου της πόλης, της οδού Τσιμισκή. μετατράπηκαν σε πάρκινγκ, με το μποτιλιάρισμα να θυμίζει πρωί Δευτέρας, ενώ η κίνηση των πεζών δημιουργούσε εικόνες συνωστισμού στα πεζοδρόμια ολόκληρου του κέντρου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελή Φιλιππίδη, μπορεί να γέμισαν οι δρόμοι, αλλά όχι και τα ταμεία των καταστημάτων. "Ο πρώτος απολογισμός είναι αρνητικός. Ο κόσμος βγήκε στην αγορά για βόλτα στον ήλιο. Η συντριπτική τους πλειονότητα δεν κρατούσε σακούλες στα χέρια", είπε στο iatronet.gr.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πέρα από την οικονομική δυσκολία των καταναλωτών από τις αυξήσεις σε βασικά αγαθά, τον δικό τους ρόλο στην πτώση της καταναλωτικής κίνησης έπαιξαν και τα νέα περιοριστικά μέτρα. "Τα μέτρα αποκλείουν από τα καταστήματα το 40% των δυνητικών πελατών, αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί», ανέφερε, προσθέτοντας πως «αυτός που δεν επιτρέπεται να μπει στο κατάστημά μου γιατί δεν έχει κάνει rapid test μπορεί να ήταν επί μια ώρα στοιβαγμένος στο λεωφορείο με άλλους 100 για να φτάσει στο κέντρο, αλλά εκεί δεν τον έλεγξε κανείς".

Ο έλεγχος των πιστοποιητικών δημιούργησε μικρές ή μεγαλύτερες ουρές έξω από εμπορικά κέντρα και τα πολυκαταστήματα γνωστών αλυσίδων, που είχαν ως αποτέλεσμα αναμονή μερικών λεπτών. "Οι πολυεθνικές έχουν πλήθος εργαζόμενων και προσωπικό security για να κάνει ελέγχους στην είσοδο. Η μεγάλη πλειονότητα όμως είναι ατομικές επιχειρήσεις, που σημαίνει ένα άτομο σε ένα κατάστημα. Τι θα πρωτοκάνει αυτός ο άνθρωπος;", διερωτήθηκε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου.

Σύμφωνα με τους καταστηματάρχες η συντριπτική πλειοψηφία των πιστοποιητικών που χρειάστηκε να ελέγξουν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ήταν πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης και ελάχιστα αφορούσαν αρνητικό τεστ για κορωνοϊό. Μέρος των επιχειρηματιών ευελπιστούν πως αυτό θα αλλάξει μερικώς από τη Δευτέρα, καθώς οι περισσότεροι θα υποχρεωθούν να υποβληθούν σε τεστ για την πρόσβαση στην εργασία τους, το οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιούν και για άλλες χρήσεις, όπως για την πρόσβασή τους στα εμπορικά καταστήματα.

 

Στο γεμάτο από κόσμο πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας, το μεσημέρι της Κυριακής, κλιμάκια αστυνομικών έκαναν ελέγχους σε εμπορικά καταστήματα για την τήρηση των μέτρων, αλλά και για σε πολίτες που έπιναν τον καφέ τους σε υπαίθριους χώρους των καφέ μπαρ.

Οι έλεγχοι επεκτάθηκαν σε ολόκληρο το ιστορικό κέντρο. Οι επιχειρηματίες και οι πολίτες είναι στη μεγάλη τους πλειονότητα ενημερωμένοι και συμμορφώνονται στο νέο πλαίσιο, αλλά δεν έλειψαν και οι περιπτώσεις κάποιων που εξέφρασαν με έντονο τρόπο τη δυσφορία τους.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ασθενείς με καρκίνο έχουν αυξημένο κίνδυνο για μακροχρόνια προβλήματα ψυχικής υγείας [μελέτη]
Το παιδί μέσα μας και πώς θα το βοηθήσουμε
Η μείωση της χρήσης οθονών ενισχύει την ευεξία και την εργασιακή ικανοποίηση [μελέτη]