Aνθρωποι που μειώνουν τον χρόνο χρήσης οθονών κατά μια ώρα την ημέρα έχουν βελτίωση στην ευεξία και το κίνητρο για δουλειά.

Αυτό έδειξε έρευνα σε 278 συμμετέχοντες. Τα αποτελέσματά της δημοσιεύτηκαν στο Acta Psychologica.

Tα ευρήματα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους εργοδότες, καθώς η εργασιακή ικανοποίηση και το κίνητρο των εργαζομένων είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγικότητα μιας εταιρείας.

Οι συμμετέχοντες, από διαφορετικά επαγγέλματα, χωρίστηκαν σε 4 ομάδες. Η ομάδα smartphone μείωσε την ιδιωτική χρήση του κινητού κατά μια ώρα την ημέρα για μια εβδομάδα. Η ομάδα της άσκησης αύξησε την καθημερινή σωματική δραστηριότητα κατά 30 λεπτά. Η ομάδα συνδυασμού έκανε και τα δυο και η ομάδα ελέγχου δεν άλλαξε καθόλου τη ρουτίνα της.

Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτηματολόγια πριν τις παρεμβάσεις, αμέσως μετά και 2 εβδομάδες μετά το τέλος τους, δίνοντας πληροφορίες για την ευεξία όσον αφορά την εργασία και την ψυχική υγεία τους.

Στις ομάδες smartphone και συνδυασμού, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ικανοποίηση από την εργασία και το κίνητρο, η ισορροπία εργασίας/ προσωπικής ζωής και η ψυχική υγεία είχαν βελτιωθεί σημαντικά. Το αίσθημα φόρτου εργασίας και συμπτώματα προβληματικής χρήσης  smartphone, επίσης, μειώθηκαν σημαντικά.

Οι παρεμβάσεις οδήγησαν σε μείωση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων και αύξησαν την αίσθηση ελέγχου.

Η Dr. Julia Brailovskaia, του Ruhr University Bochum, δήλωσε ότι συνειδητή και ελεγχόμενη μείωση του χρόνου έκθεσης σε οθόνες –εκτός εργασίας-σε συνδυασμό με περισσότερη άσκηση θα μπορούσε να βελτιώνει την εργασιακή ικανοποίηση των εργαζομένων και την ψυχική τους υγεία.

 

Πηγές:
Acta Psychologica.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ασθενείς με καρκίνο έχουν αυξημένο κίνδυνο για μακροχρόνια προβλήματα ψυχικής υγείας [μελέτη]
Το παιδί μέσα μας και πώς θα το βοηθήσουμε
Ο ΠΣΦ για την εξάρθρωση των κυκλωμάτων στον ΕΟΠΥΥ