O καρκίνος ναι μεν βρίσκεται στην πρώτη θέση μαζί με τα καρδιαγγειακά νοσήματα αναφορικά με τους θανάτους, εντούτοις ο μεγάλος αριθμός των επιβιωσάντων (survivors) δημιουργεί μεγάλη αισιοδοξία. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο αριθμός τους θα τριπλασιαστεί μέχρι το 2030 συγκριτικά με το 2002.

Όπως είπε ο κ. Νικολάου, η αύξηση των περιστατικών εμφάνισης καρκίνου σχετίζεται με την γήρανση του πληθυσμού και τον σύγχρονο τρόπο ζωής. Το αισιόδοξο μήνυμα πάντως είναι η πρόωρη διάγνωση και ίαση.  

Η ανοσοθεραπεία σήμερα αποτελεί μία πραγματική επανάσταση. Υπάρχουν πολλοί τύποι ανοσοθεραπείας με τους παλαιότερους να είναι οι κυτοκίνες και αυτούς που είναι ευρέως διαδεδομένοι και χρησιμοποιούνται, είναι οι immune checkpoints inhibitors, μη εξαιρουμένων και άλλων πιο εξειδικευμένων ανοσοθεραπειών.

Αυτή την στιγμή δεν υπάρχει καρκίνος που να αναπτύσσεται και να μην έχει χώρο η ανοσοθεραπεία, η οποία έχει βρει την θέση της και σε πολλές περιπτώσεις είναι στην πρώτη γραμμή.

«Έχουμε δημιουργήσει», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Νικολάου, «μία καινούργια κατηγορία θεραπειών, οι οποίες ναι μεν δεν προυπήρχαν αλλά με την προσθήκη αυτή διαμορφώνουμε μία αλληλουχία που αυξάνει το ποσοστό επιβίωσης των ασθενών.

Σήμερα συγκριτικά με το 2011 υπάρχουν 8 καινούργια φάρμακα, ατα οποία έχουν δώσει εξαιρετικά αποτελέσματα σε 19 τύπους καρκίνου, ενώ υπάρχουν και περισσότερες από 70 εγκρίσεις από το 2011 μέχρι σήμερα.  

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΟΦ: Παραμένει η αναστολή κυκλοφορίας για γενόσημα με προβληματικές βιο-ισοδυναμίες
Η GSK αγοράζει από την CureVac τα δικαιώματα σε εμβόλια κατά της CoViD και της γρίπης
Κίνδυνος δευτεροπαθούς καρκίνου από κυτταρικές θεραπείες CAR-T