Περί τα 400.000 ευρώ θα κοστίσουν τα 2.000 μονοκλωνικά αντισώματα (δόσεις) που θα παραλάβει σήμερα το μεσημέρι το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Ερευνας & Τεχνολογίας. Πρόκειται για το κοκτέιλ μονοκλωνικών αντισωμάτων - casirivimab και imdevimab - που έχουν αναπτύξει η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Regeneron και η ελβετική φαρμακοβιομηχανία Roche.

Μέχρι τη Παρασκευή ή το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα, θα έχουν οριστικοποιηθεί οι προϋποθέσεις για την χορήγησή τους, ενώ παράλληλα θα ενημερωθεί και ο ΙΦΕΤ που θα είναι ο διαχειριστής τους, σε ποια νοσοκομεία θα κάνει τη διανομή. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η αποθήκευσή τους θα γίνει στις εγκαταστάσεις του ΙΦΕΤ στην Παλλήνη σε ειδικούς ψυκτικούς θαλάμους θερμοκρασίας από 2 έως 8 βαθμούς Κελσίου.

Υπενθυμίζεται ότι τα 2.000 μονοκλωνικά αντισώματα αποτελούν τμήμα των περίπου 55.000 δόσεων που εξασφάλισε η Ευρωπαϊκή Ενωση.  

Το κοκτέιλ αντισωμάτων κυκλοφορεί ήδη σε Αμερική και Ευρώπη για την αντιμετώπιση της ήπιας έως μέτριας Covid 19. Σύμφωνα και με ξένα δημοσιεύματα, στελέχη των εταιρειών που τα έχουν δημιουργήσει αναφέρουν μία και μόνο δόση του κοκτέιλ της με τα μονοκλωνικά αντισώματα προλαμβάνει  το 81,6% των λοιμώξεων για διάστημα 2 έως 8 μηνών.

Εντωμεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, το επιτελείο του υπουργείου Υγείας με τους αρμόδιους φορείς του σκοπεύει να ενισχύσει τη φαρέτρα των σκευασμάτων του κατά του Κορωνοϊού και με τα υπόλοιπα αντισώματα που εξετάζονται σήμερα από τους ρυθμιστικούς οργανισμούς της Ευρώπης, εφόσον πάρουν έγκριση από τον ΕΜΑ. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ασθενείς με καρκίνο έχουν αυξημένο κίνδυνο για μακροχρόνια προβλήματα ψυχικής υγείας [μελέτη]
Το παιδί μέσα μας και πώς θα το βοηθήσουμε
Η μείωση της χρήσης οθονών ενισχύει την ευεξία και την εργασιακή ικανοποίηση [μελέτη]