Σειρά παρεμβάσεων σχεδιάζει για το αμέσως επόμενο διάστημα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να αποσυμπιέσει το ΕΣΥ. Οι εφημερίες στη Βόρεια Ελλάδα θυμίζουν πολεμικές συνθήκες και η ανάγκη ένταξης ιδιωτών στο σύστημα είναι επιτακτική.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Iatronet.gr, 70 διασωληνωμένοι ασθενείς (CoViD και non CoViD) νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ και από αυτούς οι 40 είναι στην Αττική. Στην 1η ΥΠΕ Αττικής, υπάρχουν διαθέσιμες 1.200 κλίνες CoViD και είναι κατειλημμένες οι 700. Υπάρχουν, επίσης, διαθέσιμες 189 κλίνες ΜΕΘ CoViD, από τις οποίες οι 168 είναι καλυμμένες.

Στόχος της διοίκησης της 1ης ΥΠΕ είναι να υπάρχουν κάθε πρωί διαθέσιμες 20 κλίνες ΜΕΘ και στο πλαίσιο αυτό διατίθενται επιπλέον θέσεις νοσηλείας: έως την Παρασκευή, μετατρέπονται σε CoViD 5 κλίνες στο "Σωτηρία" και 6 στο "Ελπίς", ενώ μέχρι τη Δευτέρα θα διατεθούν επιπλέον 14 κλίνες ΜΕΘ CoViD στο ΚΑΤ

Στους σχεδιασμούς του υπουργείου Υγείας περιλαμβάνεται ένταξη στο ΕΣΥ γιατρών από τον ιδιωτικό τομέα (ακόμη και με επίταξη υπηρεσιών), αναστολή χειρουργικών επεμβάσεων στον ιδιωτικό τομέα και προσωρινή ένταξη εκ νέου του "Ερρίκος Ντυνάν" στο σύστημα εφημεριών των δημόσιων νοσοκομείων για non CoViD περιστατικά.

Ο Θάνος Πλεύρης πραγματοποιεί σήμερα τηλεδιάσκεψη με τους προέδρους των Ιατρικών Συλλόγων, προκειμένου να προχωρήσει η πρόσκληση ενδιαφέροντος για ένταξη ιδιωτών στο σύστημα, η οποία θα οδηγήσει σε επίταξη, εάν δεν οδηγήσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Την ίδια ώρα, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα περιοδεύει στην Κεντρική Ελλάδα. Τη Δευτέρα, βρέθηκε σε Λάρισα, Τρίκαλα και Καρδίτσα, όπου είχε αλλεπάλληλες συναντήσεις με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ επισκέφθηκε και όλα τα νοσοκομεία.

Συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, με τον δήμαρχο Λαρισαίων Απόστολο Καλογιάννη, ενώ μετείχε και σε τηλεδιάσκεψη με όλους τους δημάρχους της περιοχής. Την Τρίτη, η κ. Γκάγκα είχε αντίστοιχες συναντήσεις στον Βόλο και στη Λαμία.

Εφημερίες Θεσσαλονίκης

Όσο επελαύνει το επιδημικό κύμα, οι εφημερίες των νοσοκομείων - κυρίως της Βόρειας Ελλάδας - γίνονται όλο και πιο δύσκολες. Σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), η εφημερία του ΑΧΕΠΑ έκλεισε σήμερα το πρωί με 41 εισαγωγές ασθενών με κορωνοϊό και 15 ύποπτα περιστατικά. Η ΜΕΘ CoViD των 15 κλινών είναι γεμάτη και 4 διασωληνωμένοι νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ, σε κλινικές κορωνοϊού.

Το "Παπαγεωργίου" ξεκίνησε σήμερα την εφημερία με πλήρεις τις 25 κλίνες ΜΕΘ CoViD. Εκτός ΜΕΘ, νοσηλεύονται 9 διασωληνωμένοι στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) και 2 στην Καρδιολογική. Συνολικά, νοσηλεύονται 78 περιστατικά και σήμερα ανοίγει και τέταρτη κλινική CoViD.

Στο "Παπανικολάου" γίνονται αλλαγές, καθώς μετέβησαν στο νοσοκομείο εντατικολόγοι από την Αττική και ανοίγουν 18 κλίνες ΜΕΘ CoViD. Οι κλίνες ΜΕΘ CoViD γίνονται 36, από 30 και η ΜΕΘ 12 κλινών που διευθύνει ο Νίκος Καπραβέλος μετατρέπεται σε ΜΕΘ για γενικά περιστατικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, στο "Ιπποκράτειο" Θεσσαλονίκης είναι γεμάτες οι 15 κλίνες ΜΕΘ και νοσηλεύονται 7 διασωληνωμένοι στους χώρους των χειρουργείων. Γεμάτη είναι και η ΜΕΘ 18 κλινών για διασωληνωμένους non CoViD.

Οι 106 κλίνες ΜΕΘ CoViD της Θεσσαλονίκης λειτουργούν με πληρότητα 100%, ενώ οι 34 κλίνες ΜΕΘ των περιφερειακών νοσοκομείων της Κεντρικής Μακεδονίας ασφυκτικά γεμάτες και δεκάδες διασωληνωμένοι είναι εκτός. 

Δημ.Κ.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ασθενείς με καρκίνο έχουν αυξημένο κίνδυνο για μακροχρόνια προβλήματα ψυχικής υγείας [μελέτη]
Το παιδί μέσα μας και πώς θα το βοηθήσουμε
Η μείωση της χρήσης οθονών ενισχύει την ευεξία και την εργασιακή ικανοποίηση [μελέτη]