Ομάδα του University College London, δήλωσε ότι ορισμένοι άνθρωποι είχαν κάποιου βαθμού ανοσία πριν την έναρξη της πανδημίας. Αυτή, πιθανόν προήλθε από το ότι το σώμα έμαθε πώς να καταπολεμά ιούς που σχετίζονται με τον νέο κορωνοιό.

Η αναβάθμιση εμβολίων ώστε να αντιγράφουν αυτήν την προστασία θα μπορούσε να κάνει τα εμβόλια ακόμα πιο αποτελεσματικά.

Οι επιστήμονες παρακολουθούσαν στενά προσωπικό νοσοκομείου στο πρώτο κύμα της πανδημίας-και λάμβαναν δείγματα αίματος. Παρόλο που βρέθηκαν σε περιβάλλον υψηλού κινδύνου δεν κόλλησαν όλοι Covid.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο Nature και έδειξαν ότι ορισμένοι κατάφεραν να αποφύγουν τον ιό. Ωστόσο, περίπου 1 στους 10 είχαν σημάδια έκθεσης αλλά ποτέ δεν εμφάνισαν συμπτώματα, ούτε ήταν θετικοί στα τεστ ούτε ανέπτυξαν αντισώματα. Μέρος του ανοσοποιητικού τους συστήματος μπόρεσε να επιβληθεί στον ιό πριν αυτός καταφέρει να πάρει τα ηνία.

Η γνώση του πώς καταπολεμάται ένας ιός μπορεί να αφήσει προστασία έναντι άλλου.

Δείγματα αίματος έδειξαν ότι αυτοί οι άνθρωποι ήδη είχαν προστατευτικά Τ- κύτταρα που αναγνωρίζουν και εξουδετερώνουν κύτταρα που μολύνονται από Covid.

Ο Dr Leo Swadling, δήλωσε ότι το ανοσοποιητικό τους σύστημα ήδη ήταν έτοιμο να πολεμήσει τη νέα νόσο.

Αυτά τα T-κύτταρα μπόρεσαν να εντοπίσουν διαφορετικό μέρος του ιού από αυτό που τα τρέχοντα εμβόλια εκπαιδεύουν  το ανοσοποιητικό να βρει.

Τα εμβόλια σε μεγάλο βαθμό στοχεύουν στην πρωτεΐνη ακίδα, που καλύπτει την εξωτερική επιφάνεια του ιού της covid-19. Ωστόσο, αυτά τα σπάνια T-κύτταρα μπορούσαν να κοιτούν εντός του ιού και να βρουν πρωτεΐνες που είναι αναγκαίες για τον πολλαπλασιασμό τους.

Οι υγειονομικοί που μπόρεσαν να ελέγξουν τον ιό πριν να μπορεί να εντοπιστεί ήταν πιο πιθανό να έχουν αυτά τα Τ- κύτταρα που αναγνωρίζουν το εσωτερικό οπλοστάσιο, πριν την έναρξη της πανδημίας

Αυτές οι εσωτερικές πρωτεΐνες είναι πολύ παρόμοιες σε όλα τα σχετικά είδη κορωνοιών.

Αυτό σημαίνει ότι η στόχευση αυτών των πρωτεϊνών με ένα εμβόλιο θα μπορούσε να δώσει κάποια προστασία έναντι όλων των κορωνοιών και των νέων ποικιλομορφιών του νέου κορωνοιού.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα υπάρχοντα εμβόλια κάνουν άριστη δουλειά στην πρόληψη σοβαρής νόσησης αλλά δεν είναι το ίδιο άριστα στο να τους σταματήσουν από το να κολλήσουν τον ιο.

Πηγές:
BBC

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ασθενείς με καρκίνο έχουν αυξημένο κίνδυνο για μακροχρόνια προβλήματα ψυχικής υγείας [μελέτη]
Το παιδί μέσα μας και πώς θα το βοηθήσουμε
Η μείωση της χρήσης οθονών ενισχύει την ευεξία και την εργασιακή ικανοποίηση [μελέτη]