Λιγότεροι άνθρωποι πεθαίνουν από καρκίνο στις ΗΠΑ χάρη στη βελτιωμένη διάγνωση και την αγωγή και την καλύτερη κατανόηση της πρόληψης, αναφέρει έρευνα το JAMA Oncology. 

Περισσότεροι θάνατοι θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί την ίδια περίοδο, ωστόσο αν είχε γίνει μεγαλύτερη πρόοδος στο να πειστούν οι άνθρωποι να διακόψουν το κάπνισμα και να ελεγχθεί καλύτερα το βάρος τους.

Επίσης, η εξασφάλιση ότι περισσότεροι άνθρωποι είχαν ασφάλεια υγείας, επίσης μπορεί ενδεχομένως να έχει μειώσει τους θανάτους.

Η μείωση κατά 27% στους θανάτους από όλες τις μορφές καρκίνου από το 1971 δείχνει ότι υπάρχει πρόοδος, δήλωσε ο  ερευνητής Ahmedin Jemal.

Ο Jemal, του American Cancer Society, σημείωσε ότι το 1971 μια διάγνωση καρκίνου ήταν θανατική ποινή. Όχι πια.

Σύμφωνα με το Centers for Disease Control and Prevention, περίπου 6000.000 άνθρωποι στις ΗΠΑ πεθαίνουν από καρκίνο ετησίως.

Ο Jemal επισκόπησε στοιχεία για θανάτους από καρκίνο μεταξύ 1971 και 2019.

Εστίασε σε στοιχεία για τις 15 πιο συνήθεις μορφές της νόσου στης ΗΠΑ όπως μαστού, πνεύμονα, παχέος εντέρου, προστάτη, παγκρέατος, ωοθηκών και στομάχου.

Το 1971, 199 θάνατοι από καρκίνο καταγράφηκαν για κάθε 100.000 ανθρώπους στις ΗΠΑ.

Μετά την κορύφωση σε 215 ανα 100.000 ανθρώπους το 1991, το νούμερο υποχώρησε σε 146 ανα 100.000 το 2019, με πτώση 27%.

Τη μεγαλύτερη μείωση στους θανάτους είχε ο καρκίνος παχέος εντέρου και ορθού, (16%), καθώς καιτου προστάτη και του μαστού (12%).

Σε διάστημα 50 ετών, θάνατοι από καρκίνο στομάχου υποχώρησαν κατά 7%, ενώ του πνεύμονα και του τραχήλου μειώθηκαν κατά 5%.

Μόνο ο καρκίνος παγκρέατος, εγκεφάλου και οισοφάγου είχε ελαφρά αύξηση στους θανάτους-όλοι κάτω του 1%.

Αν και τα στοιχεία είναι θετικά, θα μπορούσαν να είναι καλύτερα.

Περισσότεροι από 40 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ είναι καπνιστές, σύμφωνα με το CDC, και η συνήθεια συμβάλλει στο ένα τρίτο των διαγνωσμένων καρκίνων.

Επίσης, περίπου δυο τρίτα των ενηλικών σε εθνικό επίπεδο είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι-κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο για 30 είδη καρκίνου.

Περίπου 30 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ δεν έχουν ασφάλιση, κάτι που περιορίζει την πρόσβαση σε εξετάσεις καρκίνου και αγωγή, δήλωσε ο Jemal.

Πηγές:
JAMA Oncology. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσο αποτελεσματική είναι νέα θεραπεία κατά της ΧΑΠ [μελέτη]
Πώς να περιορίσω το junk food
Λήμνος: Ασθενής έστειλε 25 “τυλιχτά” στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου για να ευχαριστήσει το προσωπικό