Στη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, η σταθερή ρουτίνα-άσκηση, δραστηριότητες, τακτικές ώρες ύπνου και ελάχιστος χρόνιος μπροστά στον υπολογιστή-βοήθησε ανθρώπους να έχουν καλή διάθεση, έδειξε νέα έρευνα.

Τέσσερις φορές την ημέρα, για δυο εβδομάδες, στα μέσα του 2020, 91 νέοι ενήλικες που ζούσαν στην Πολωνία ερωτήθηκαν για τη διάθεσή τους και τις δραστηριότητες με τις οποίες ασχολούνταν.

Εφτά άνθρωποι επιλέχτηκαν να απαντήσουν σε ερωτηματολόγιο, σε επανέλεγχο.

Στρατηγικές αντιμετώπισης, όπως σχεδιασμός και επανασχεδιασμός, βοήθησαν τους συμμετέχοντες να κρατούν σταθερή ρουτίνα και να έχουν καλή διάθεση.

Επίσης κατά πρόσωπο επαφή συνδεόταν με πιο θετική διάθεση, ενώ παρόμοια αλληλεπίδραση μέσω ηλεκτρονικής επικοινωνία είχε λιγότερο θετική επίδραση.

Οι ερευνητές επίσης ανακάλυψαν ότι καθημερινές ανακοινώσεις για τα περιστατικά COVID-19 και τους θανάτους επηρέαζαν τις διακυμάνσεις διάθεσης των συμμετεχόντων και ο έλεγχος των social media και των ειδήσεων όσον αφορά την πανδημία προκαλούσε αρνητικά συναισθήματα, όπως λύπη, φόβο και συναισθήματα συντριβής.

Ο Julian Zubek, δήλωσε ότι ανακάλυψε πως δεν μεταφράζονται εύκολα σε online περιβάλλον όλες οι πλευρές της ρουτίνας της καθημερινότητας. Οι κοινωνικές απαιτήσεις πίεσαν τους ανθρώπους να περνούν πολλές ώρες μπροστά στην οθόνη υπολογιστών κατά το lockdown, κάτι που δεν είναι καλό για την υγεία ούτε για τη γενική τους ευεξία.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Applied Psychology: Health and Well-Being.

Πηγές:
Applied Psychology: Health and Well-Being.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πώς φροντίζω κάθε τύπο  δέρματος
Καρδιακή προσβολή: Οι β-αναστολείς συνδέονται με κατάθλιψη στη μετεγχειρητική φροντίδα
Δράμα: Κανένα ενδιαφέρον για 5 θέσεις παθολόγων, παρά το επίδομα άγονου