Παιδιά των οποίων τα συμπτώματα ΔΕΠΥ μειώθηκαν δραστικά μετά από διατροφή με λίγες τροφές, είχαν αυξημένη δραστηριότητα σε περιοχή του εγκεφάλου.

Οσο πιο σημαντική είναι η αλλαγή στη συμπεριφορά, τόσο αυξάνεται η δραστηριότητα σε αυτή την περιοχή του εγκεφάλου.

Με αυτό το εύρημα ερευνητές του Wageningen University & Research έδειξαν για πρώτη φορά σχέση μεταξύ μείωσης των συμπτωμάτων ΔΕΠΥ και αυξημένης δραστηριότητας στον εγκέφαλο μετά από μια διατροφή.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο Scientific Reports. Πρόκειται για σημαντικό βήμα στην έρευνα, δήλωσε ο  Saartje Hontelez και πρόσθεσε ότι η ερευνητική ομάδα έδειξε ότι η υποκειμενική παρατήρηση της συμπεριφοράς επιβεβαιώνεται αντικειμενικά με απεικονιστική εξέταση εγκεφάλου.

Τα παιδιά υποβλήθηκαν σε λειτουργική μαγνητική τομογραφία στην αρχή και στο τέλος της μελέτης. Μετά την πρώτη εξέταση ακολούθησαν διατροφή με λίγες τροφές. Μπορούσαν να τρώνε περιορισμένο αριθμό ασφαλών τροφίμων για 5 εβδομάδες. Δεύτερη εξέταση έγινε. Σε πάνω από 60% των 53 παιδιών με καλές εξετάσεις πριν και μετά τη διατροφή, οι γονείς παρατήρησαν σημαντική μείωση των συμπτωμάτων ΔΕΠΥ μετά τη διατροφή με λίγες τροφές. Αυτά τα παιδιά είχαν επίσης αύξηση της δραστηριότητας στο προσφηνοειδές λόβιο.Τα συμπτώματα μειώνονται σημαντικά όταν ακολουθούν τα παιδιά διατροφή με λίγες τροφές. Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι τουλάχιστον 60% των παιδιών δεν πληρούν πια τα κριτήρια για ΔΕΠΥ μετά από αυτή τη διατροφή.

Η διατροφή με λίγες τροφές είναι  δύσκολο να ακολουθηθεί και δεν μπορεί να εφαρμοστεί απλά. Επομένως είναι σημαντικό να κατανοηθεί η βιολογική σχέση μεταξύ διατροφής και ΔΕΠΥ καλύτερα.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Τι συζητήθηκε κατά την επίσκεψη Μητσοτάκη στο υπουργείο Υγείας
Γ. Παππάς στο iatronet.gr: Τι μας ανησυχεί με τη γρίπη των πτηνών
Νεότερες Εξελίξεις στην αρθροσκόπηση ώμου