Στην ψυχολογική στήριξη των ασθενών με καρκίνο και τα  κυριότερα προβλήματα που αφορούν την θεραπευτική αντιμετώπισή τους, αναφέρθηκε σε ομιλία του στην ημερίδα του iatronet.gr για τον πνευμονολογικό καρκίνο  ο ψυχολόγος – Υπεύθυνος της ψυχολογικής υπηρεσίας Συλλόγου Κ.Ε.Φ.Ι, Δημήτρης Μούγιος.

Η αναζήτηση ψυχολογικής υποστήριξης βοηθά τον άνθρωπο που ασθενεί να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες και να αποκτήσει την καλύτερη δυνατή ποιότητα ζωής. Οι άνθρωποι που μαθαίνουν ότι νοσούν, αναφέρουν μία σειρά αισθημάτων όπως σοκ, πανικό οργή, ή θλίψη. Οι άνθρωποι κυρίως φοβούνται τις αλλαγές στο σώμα τους όχι μόνο από την ασθένεια αλλά και από την θεραπεία.

Φοβούνται τις συνέπειες στα οικονομικά τους αλλά και ότι θα χάσουν την αξιοπρέπειά τους, αλλά πάνω απ΄όλα την ίδια τους τη ζωή.

Η ανακοίνωση της ασθένειας, είναι επίσης ένα σημαντικό πρόβλημα, όπως υπογραμμίζει ο κ. Μούγιος. Η διάγνωση προκαλεί εν κατακλείδι πολλές ανατροπές και σε πολλά επίπεδα στην ζωή των ασθενών. Οι άνθρωποι αισθάνονται ότι απειλείται η όποια σταθερότητα έχουν κατακτήσει και λαχταρούν να νοιώσουν ξανά ασφαλείς.

Πολλοί ασθενείς πο ζητούν ψυχολογική υποστήριξη αναφέρουν ότι πρόσωπα που ήταν κοντά τους, με την ανακοίνωση της ασθένειας απομακρύνθηκαν. Σε αυτό το σημείο αναφέρουν αισθήματα θλίψης, απώλειας, θυμού.

Το κύριο αίσθημα όμως αφορά την διαχείριση του φόβου για το πως θα εξελιχθεί η νόσος. Σημαντικό ρόλο παίζει η επίγνωση που έχει για την κατάσταση της υγείας του ο ασθενής.

Πολλοί είναι πάνως οι ασθενείς που δυσκολεύονται να αποδεχθούν τον νέο τους εαυτό και αισθάνονται την ανάγκη να διαμορφώσουν μια νέα προσωπική και κοινωνική ταυτότητα.

Οι συνέπειες στην ζωή του ασθενούς είναι, μεταξύ άλλων, η βαθιά απογοήτευση, η παραίτηση και ασυνέπεια στην θεραπεία, η ευαλωτότητα αλλά και η ανασφάλεια.

Ο ψυχολόγος του ΚΕΦΙ τονίζει ότι το υποστηρικτικό περιβάλλον παίζει σημαντικό ρόλο στην περαιτέρω διαχείριση ενός προβλήματος υγείας. Είναι ένα ασφαλές λιμάνι για την μείωση του στρες και της ανασφάλειας.  

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές