Η επιστήμη δεδομένων στον κλάδο της Υγείας, εστιάζει πλέον περισσότερο στην πρόληψη των ασθενειών, με αποτέλεσμα να αλλάζει σταδιακά και ο τρόπος θεραπείας τους, δήλωσε στην παρέμβασή του στο Καθημερινή – Athens Health Summit ο Δρ.
Βαγγέλης Βεργέτης, συνιδρυτής και εκτελεστικός διευθυντής της Intelligencia. Ο ίδιος τόνισε ότι η συγκέντρωση δεδομένων υγείας είναι αποδοτική εφόσον πληροί τρεις προϋποθέσεις, δηλαδή γίνεται για κάποιον συγκεκριμένο σκοπό, σε υψηλή ποιότητα και αναλύεται από ειδικά μηχανήματα. Συνεπώς, η χρήση βιομετρικών ρολογιών για παράδειγμα ή η εγκατάσταση εφαρμογών υγείας στο κινητό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η συγκέντρωση ιατρικών δεδομένων είναι αποδοτική.
Ο Στέλιος Παπαδόπουλος, πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου της Biogen, προσέθεσε ότι «αδιαμφισβήτητα επαναπροσδιορίζουμε τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε κάθε πτυχή της επιχείρησής μας», λόγω της επιστήμης δεδομένων που αλλάζει μεταξύ άλλων τον τρόπο παρασκευής φαρμάκων, τις κλινικές δοκιμές, τη διανομή, την εφοδιαστική αλυσίδα και το marketing.
Μιλώντας επίσης για το θέμα της διάρκειας ζωής, ο Σ. Παπαδόπουλος έθεσε ένα θέμα προς διερεύνηση: εάν υπάρχει πράγματι ένα ανώτατο όριο στον χρόνο ζωής ή εάν μπορεί να επεκταθεί με τη σωστή συντήρηση μέσω ιατρικών βοηθημάτων μέσω της συγκέντρωσης δεδομένων.
Στην παρέμβασή του, ο Γιώργος Γιανκόπουλος, πρόεδρος και επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας της Regeneron Pharmaceuticals, τόνισε όμως ότι η τεχνητή νοημοσύνη που χρησιμοποιείται αυτή τη στιγμή εντοπίζει απλώς τα μοτίβα των δεδομένων. Τόνισε συνεπώς ότι θα πρέπει να ενισχυθεί η χρήση της και η απόδοσή της στον τομέα της υγείας. Θα πρέπει, είπε, να δούμε το δυναμικό της χρήσης δεδομένων, καθώς είναι αδόμητα και χρειάζονται κατάλληλη επεξεργασία.
Όσον αφορά στη χρήση βιομετρικών ρολογιών ή apps για την υγεία, ο Γ. Γιανκόπουλος τόνισε ότι ναι μεν έχουν κάποια αξία, αλλά γενικά για να είναι κανείς υγιής και να ζήσει περισσότερο χρειάζεται να ακολουθήσει τέσσερις απλές αρχές: να μην καπνίζει, να μην πίνει, να χάσει κιλά και να κοιμάται καλά. Το πρόβλημα είναι όμως, κατά τον ίδιο, ότι ο κόσμος λειτουργεί με τέτοιο τρόπο, ώστε μας εμποδίζει να ακολουθήσουμε τις τέσσερις αυτές αρχές.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Διοικητές νοσοκομείων: Παράδοξα και αντιφάσεις ενός διαγωνισμού
ΕΔΟΕΑΠ - ΤΥΠΕΤ στις ρυθμίσεις ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική δαπάνη - Γεωργιάδης: Θα βγουν κερδισμένοι
Μιχ. Γιαννάκος: Γιατί είναι χαμηλή η συμμετοχή στις απεργίες των υγειονομικών