Στην μεγάλη σημασία των κλινικών μελετών για την πληροφόρηση των νέων θεραπειών που αφορούν τον πνευμονολογικό καρκίνο, αναφέρθηκε στην ομιλία της στην ημερίδα του iatronet.gr για τον καρκίνο του πνεύμονα, η Πρόεδρος του φορέα "FairLife LCC - Φροντίδα και Πρόληψη για τον Καρκίνο του Πνεύμονα", κ. Κορίνα Πατέλη – Bell.
Καινοτόμα φάρμακα που βρίσκονται στο στάδιο κλινικών δοκιμών στο εξωτερικό, παραμένουν απροσπέλαστα για ασθενείς στην Ελλάδα, τόσο διότι ελάχιστες κλινικές μελέτες διενεργούνται στην χώρα μας (λιγότερες από 30 υπάρχουν αυτή την στιγμή για τον καρκίνο του πνεύμονα), όσο και λόγω γραφειοκρατίας και του νομοθετικού πλαισίου που αποκλείει την εναλλακτική δυνατότητα πρώιμης πρόσβασης σε φάρμακα που μπορεί να είναι και η μοναδική λύση για τον ασθενή.
Η κ. Πατέλη – Bell τονίζει ότι κάθε θεραπεία που έχουμε σήμερα στα χέρια μας έχει εγκριθεί μέσα από κλινικές μελέτες, οι οποίες δεν μας δίνουν μόνο τις κλινικές θεραπείες αλλά και όλες τις πληροφορίες για την πρόληψη, την διάγνωση και την βαθύτερη κατανόηση της νόσου.
Πολλές φορές μπορεί να αποτελούν και την μοναδική σανίδα σωτηρίας και ελπίδας, διότι δίνουν πρόσβαση σε νέες θεραπείες πολύ νωρίτερα από την χρονική στιγμή που τα φάρμακα είναι διαθέσιμα.
Οι κλινικές μελέτες μπορεί να μην εξασφαλίζουν την καλύτερη έκβαση για τον κάθε συμμετέχοντα σε αυτές, αλλά σίγουρα εξασφαλίζουν την ασφάλεια του κάθε ασθενή με απόλυτη προτεραιότητα και πολύ αυστηρά κριτήρια ελέγχου.
Οι ασθενείς χάνουν την ευκαιρία συμμετοχής σε κλινικές μελέτες είτε επειδή το αγνοούν, είτε διότι δεν ενημερώθηκαν για αυτή την επιλογή. Μόνο το 5% των ασθενών συμμετέχει σε κλινικές μελέτες, ποσοστό πολύ χαμηλό συγκριτικά με τον μεγάλο αριθμό των ασθενών για τους οποίους δεν υπάρχει εξατομικευμένη θεραπεία.
Οι κλινικές μελέτες στην Ελλάδα είναι δωρεάν για τον ασθενή και δεν επιβαρύνουν το σύστημα υγείας. Το αντίθετο μάλιστα αποτελούν οικονομικού πόρους στο σύστημα Υγείας και το ποσό που εξοικονομείται θα μπορούσε να διατεθεί για την κάλυψη των αναγκών του ΕΣΥ.
Το EPROPA είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα για κλινικές μελέτες ασθενών με μεταστατικό καρκίνο. Πρόκειται για πρόγραμμα υποστήριξης που προσφέρει την δυνατότητα διενέργειας μοριακών εξετάσεων και αν είναι δυνατόν πρόσβαση σε εξατομικευμένες θεραπείες στο πλαίσιο κλινικών μελετών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Σε περίπτωση που ο ασθενής βρίσκεται μακριά από τον τόπο διεξαγωγής των κλινικών μελετών, το πρόγραμμα καλύπτει τα έξοδα ταξιδίου και διαμονής τόσο για τον ασθενή όσο και για έναν από τους οικείους του.
Οι βασικοί εταίροι της κλινικής μελέτης είναι το Εθνικό σύστημα Υγείας, οι φαρμακευτικές εταιρείες και οι γιατροί. Μεγάλη σημασία επίσης, σύμφωνα με την κ Πατέλη έχει η επανεκπαίδευση του νοσηλευτικού προσωπικού, η επένδυση σε διεθνείς συνεργασίες και Δίκτυα Κέντρων Αριστείας και η εστίαση στην πιστοποίηση της ποιότητας των επιστημονικών κέντρων.
Οι σύλλογοι ασθενών, καταλήγει η κ. Πατέλη - Bell, οφείλουν να εργαστούν προς την κατεύθυνση των κλινικών μελετών, ώστε οι ασθενείς να έχουν καλύτερη ενημέρωση για την αξία τους και για την ευκαιρία που τους δίδεται να αποκτήσουν πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες.
Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εορταστικές ημέρες διατροφής: Δες το αλλιώς
Κίρρωση ήπατος: Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Γιατί υπάρχει τόσο στρες στις γιορτές