Την ψηφιακή ημερίδα με τίτλο «Η Ψυχική μας Υγεία στην εποχή της COVID-19» συνδιοργάνωσε με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας η Ιατρική Εταιρία Δυτικής Ελλάδος και Πελοποννήσου.

Στο πλαίσιο της ημερίδας απηύθυνε χαιρετισμό ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Λευτέρης Αυγενάκης με γραπτή επιστολή του, αναγνωρίζοντας την αρνητική επίδραση της πανδημίας στην ψυχική υγεία αλλά και την αναγκαιότητα της άσκησης ως μέτρο πρόληψης. Ο Αντιπεριφερειάρχης  Π.Ε. Αχαΐας, Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, κ. Χαράλαμπος Μπονάνος, με την σειρά του ζήτησε από τους πολίτες να μην φοβούνται να συζητήσουν  τα συναισθήματά τους με συγγενείς και φίλους ή να ζητήσουν βοήθεια από ειδικούς όταν το κρίνουν αναγκαίο.

Στις επιπτώσεις της πανδημίας της COVID-19 στους νέους και συγκεκριμένα στους φοιτητές αλλά και τους υγειονομικούς, στάθηκε κατά τον χαιρετισμό του ο Καθηγητής Παθολογίας- Λοιμωξιολογίας, Αντιπρύτανης Φοιτητικής Μέριμνας Πανεπιστημίου Πατρών, Διευθυντής της Παθολογικής του ΠΓΝΠ, κ. Μάρκος Μαραγκός, ενώ ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ, Γιάννης Καρβέλης υπογράμμισε την αύξηση του φόβου που με την σειρά του οδηγεί σε κρίσεις πανικού.

Στην εισαγωγική ομιλία, ο Καθηγητής Παθολογίας, Διευθυντής Παθολογικής-Λοιμωξιολογικής Κλινικής του Metropolitan General, κ. Χαράλαμπος Γώγος,  παρέθεσε τα στατιστικά δεδομένα της πανδημίας μέχρι σήμερα, τονίζοντας την ανάγκη για εμβολιασμό του πληθυσμού και με την τρίτη δόση, τόσο στην χώρα μας όσο και παγκοσμίως. Παράλληλα αναφέρθηκε και στις μακροχρόνιες επιπτώσεις, Long COVID, που είναι κυρίως αναπνευστικές, καρδιολογικές αλλά και τα ψυχικά προβλήματα που δημιουργούνται στους νοσήσαντες.

Στην συνέχεια τον λόγο πήραν οι ειδικοί της ψυχικής υγείας με τον Καθηγητή κ. Μάρκο Μαραγκό και την Καθηγήτρια Ψυχιατρικής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Αʹ Ψυχιατρική Κλινική, Αιγινήτειο Νοσοκομείο, κα. Μένη Μαλλιώρη να αναλαμβάνουν το προεδρείο της ενότητας.

Για την αύξηση των καταθλιπτικών αλλά και των αγχωδών συμπτωμάτων που παρουσιάζονται στους ενήλικες στον καιρό της πανδημίας, μίλησε ο Καθηγητής Τμήματος Ιατρικής, Διευθυντής Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Πατρών, κ. Φίλιππος Γουρζής. Ο Καθηγητής αναφέρθηκε στους λόγους που οδήγησαν σε αυτήν την αύξηση αλλά και στους τρόπους που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψή της.

Για το ίδιο θέμα αλλά αυτή την φορά από την πλευρά των παιδιών μίλησε η Παιδοψυχίατρος, MD, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Πατρών, Επιστημονική Υπεύθυνος Κέντρο Ημέρας - Εταιρεία Ψυχικής Υγείας Παιδιού και Εφήβου Αιτωλοακαρνανίας (Ε.Ψ.Υ.Π.Ε.Α.), κα. Κατερίνα Καραϊβάζογλου τονίζοντας την ανάγκη να υπάρχουν προστατευτικοί παράγοντες όπως η διατήρηση καθημερινής ρουτίνας και τα όρια στη χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών.

Μεγάλο ενδιαφέρον είχαν και τα στοιχεία που παρέθεσε η Πρόεδρος του  Συλλόγου  για την Ψυχική Υγεία – Σ.Ο.Ψ.Υ., κα. Χριστίνα Μπίκου, αναφέροντας  ότι από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Νοέμβριο του 2021 ο Σύλλογος δέχτηκε 1.373 αιτήματα από άτομα που ζητούσαν ψυχολογική βοήθεια.

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με την Καθηγήτρια, κα. Μένη Μαλλιώρη να συνοψίζει όλα όσα ακούστηκαν, τονίζοντας πως όλοι θα επηρεαστούμε από τις επιπτώσεις της πανδημίας, σε μεγαλύτερο ή σε μικρότερο βαθμό, γι’ αυτό θα πρέπει να δράσουμε προληπτικά, ομαδικά και ανθρωποκεντρικά για να νικήσουμε αυτή τη «μάχη».

Τον πλήρη συντονισμό της ημερίδας έκανε ο Δρ. Νεφρολόγος, Πρόεδρος Ι.Ε.Δ.Ε.Π., Επιστημονικός υπεύθυνος νεφρολόγος ΜΧΑ Κυανούς Σταύρος Πατρών, κ. Περικλής Δουζδαμπάνης και η κα. Μαρίνα Ριζογιάννη, Αρχισυντάκτρια Εφημερίδας ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ Συντάκτης Υγείας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Καρδιακή προσβολή: Περισσότερες μεταγγίσεις συνδέονται με χαμηλότερη θνητότητα στο εξάμηνο σε ασθενείς με αναιμία [μελέτη]
Ποια μυρωδικά μπορούν να βοηθήσουν με το αδυνάτισμα
Τα παραμύθια μαθαίνουν στα παιδιά υγιεινές συνήθειες ύπνου [μελέτη]