Καθορισμό τιμής φημολογείται ότι προτίθεται να βάλει το Υπουργείο Ανάπτυξης στις Μάσκες FFP2 ή KN95, προκειμένου να ανακόψει τα αποδεδειγμένα φαινόμενα αισχροκέρδειας που έχουν παρατηρηθεί στην αγορά. Ελεγχοι που διενήργησαν τα κλιμάκια του Υπουργείου Ανάπτυξης παρατήρησαν, ότι αμέσως μετά την ανακοίνωση της υποχρεωτικότητας να φορούν τον προαναφερθέντα τύπο μάσκας όσοι πολίτες επισκέπτονται τα σούπερ μάρκετ ή μετακινούνται με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, η τιμή του προϊόντος αυξήθηκε ακόμη και κατά 43%.

Μάλιστα  εντοπίστηκαν περισσότερα από 16 e-shops και φυσικά καταστήματα που προχώρησαν σε υψηλά ποσοστά ανατιμήσεων σε ελάχιστο χρονικό διάστημα από την ανακοίνωση των νέων μέτρων που ισχύουν από την Παρασκευή 24/12/2021. Στα καταστήματα αυτά ήδη πραγματοποιείται έλεγχος από τη Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) και άλλες ελεγκτικές μονάδες, προκειμένου να τεκμηριωθεί η ενδεχόμενη άσκηση πρακτικών αισχροκέρδειας, σύμφωνα με όσα προβλέπονται από το άρθρο 58 του ν. 4818/2021.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Άδωνις Γεωργιάδης σε δηλώσεις έχει καταδικάσει αυτές τις ανατιμήσεις και μίλησε για πρόστιμα που μπορούν να φτάνουν και το ένα εκατομμύριο ευρώ.

Το θέμα είναι ότι αν δεν βρεθεί λύση άμεσα, οι ανατιμήσεις δεν προβλέπεται να σταματήσουν- το αντίθετο, τονίζουν παράγοντες της αγοράς, καθώς η ζήτηση των συγκεκριμένων μασκών το προσεχές διάστημα θα αυξηθεί γεωμετρικά, ιδίως μετά και τη χθεσινή ανακοίνωση των νέων μέτρων που θα ισχύσουν από 3 Ιανουαρίου. Μεταξύ αυτών των μέτρων ανακοινώθηκε ότι Υποχρεωτική χρήση μάσκας FFP2/KN95 ή διπλή μάσκα θα γίνεται εκτός από τις υπεραγορές σούπερ μάρκετ και στα ΜΜΜ και υποχρεωτικά στους εργαζόμενους στην εστίαση.  Μιλάμε για έναν κλάδο με 82.412 επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν 384.196 εργαζόμενους και είναι ο δεύτερος πιο πολυπληθής κλάδος μετά το λιανικό εμπόριο.

Βεβαίως και να μπει ανώτατη τιμή στη χονδρική, μας λέει ο κ. Κωνσταντίνος Λουράντος, πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, προκειμένου να ανακοπούν τα φαινόμενα αισχροκέρδειας στην αγοράς, να ελεγχθούν οι εισαγωγείς, αλλά και να γίνουν πιο στοχευμένοι έλεγχοι στα ηλεκτρονικά καταστήματα που γίνεται πραγματικό πανηγύρι.

Ομως ο ίδιος, μολονότι θεωρείται σοβαρό το θέμα των ανατιμήσεων στις μάσκες, θεωρεί ότι είναι πιο σοβαρό αυτή τη στιγμή να ελεγχθεί η βάση του φαρμάκου στην Ελλάδα και συγκεκριμένα οι ανεξέλεγκτες αυξήσεις τιμών σε κοινά φάρμακα που έχουν φτάσει το 200%, αλλά και οι ελλείψεις, αρκετές εκ των οποίων έχουν χρονίσει. 

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσο αποτελεσματική είναι νέα θεραπεία κατά της ΧΑΠ [μελέτη]
Πώς να περιορίσω το junk food
Λήμνος: Ασθενής έστειλε 25 “τυλιχτά” στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου για να ευχαριστήσει το προσωπικό